2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.12.13.

Az újgenerációs adományozás sikere Magyarországon

Szerző:

Kategóriák:

Egy év telt el az Ingenico Adomány Totem megújult változatának bevezetése óta. Bár a megoldást eredetileg templomi adományok fogadására tervezték, más területekre is elterjedt, támogatva a „készpénz nélküli adakozás” népszerűségének növekedését.

Az Ingenico Hungary országmenedzsere, Bakonyi András, visszatekint az innovatív megoldás sikerére, és megosztja tapasztalatait, valamint azok kulcsfontosságú tanulságait.

Van igény a digitális adományozási megoldásokra

A digitális fizetések ma már életünk szerves részét képezik, különösen az érintésmentes fizetési módok népszerűségének növekedése révén, amit kényelmük, biztonságuk és sebességük miatt sokan kedvelnek.

Magyarországon a készpénz nélküli tranzakciók száma folyamatosan nő, a készpénz aránya pedig már csak az összes fizetés 42,9%-a. A készpénz arányának további csökkenését vetíti elő, hogy a szakértők a kártyás tranzakciók további gyarapodására számítanak.

Ez a technológiai ugrás, amellett, hogy átalakítja a tranzakciók végrehajtásának módját, hatással van a hagyományos adományozási módszerekre is.

A Visa friss kutatása szerint majdnem háromból kettő magyar adakozik rendszeresen Magyarországon, és közülük tízből heten gondolják azt, hogy a kártyával történő fizetés könnyebb és egyszerűbb módja a támogatásnak, mint a készpénz.

A legtöbb adományozó jelenleg banki átutalással vagy készpénzzel adományoz, de majdnem a felük azt mondta, hogy szívesen használná a kártyáját, ha erre lehetőséget kapna.

Ezért is kulcsfontosságú ma fontolóra venni az érintésmentes adományozási megoldások telepítését annak érdekében, hogy a jótékonysági ügyek támogatása továbbra is megmaradjon.

Erre az igényre válaszul 2019-ben egy egyszerű készpénzmentes adománygyűjtő oszlopot mutattak be. Ennek a terméknek a második generációja egy Ingenico Self/2000 önkiszolgáló terminálra alapul, és egy könnyen hordozható műanyag szerkezettel rendelkezik, amelyet bárhová el lehet helyezni – például templomokban -, vagy akár magunkkal vihetjük jótékonysági eseményekre.

A felhasználói élmény könnyű és intuitív. A színes érintőképernyőn az adomány összegét és a PIN-kódot egyszerűen be lehet írni. Az eszköz pedig elfogad minden érintésmentes fizetési módot, beleértve a bankkártyát, okoseszközöket, az Apple és a Google Pay-t.

A megoldást vizuálisan is testre lehet szabni, például matricákkal a műanyag szerkezeten, és tetszőleges, akár márkázott képek megjelenítésével az érintőképernyőn. Mivel internetkapcsolat nem szükséges a működéshez, az eszközt bárhova el lehet helyezni, akár rövid időre is.

A megoldáson kívül fontos volt, hogy az Ingenico az Adományozó Totemet egy rugalmas szolgáltatási csomag részeként kínálja, amely magába foglalja az összes szükséges eszközt és szoftvert, távoli hozzáférést és a kommunikációhoz szükséges SIM-kártyát is. Ez azt jelenti, hogy nincsenek jelentős kezdeti költségek a jótékonysági szervezetek számára, mivel nem kell megvásárolniuk a megoldást.

Az Ingenico Adományozó Totemről bővebb információkat az alábbi oldalon találhat.

Mennyire sikeres ma a megoldás?

Legyen szó eseményen történő adománygyűjtésről, kulturális központról vagy templomról, az Ingenico Adományozó Totem mindenki számára megkönnyíti az adakozást, aki okostelefonnal vagy bankkártyával szeretne támogatást nyújtani.

Az indulása óta még csak egy év telt el, és a megoldást már több mint 50 szervezet használja Magyarországon, a kis jótékonysági szervezetektől és templomoktól kezdve a mentőszolgálatig, és az ország legnagyobb gyermekkórházáig.

Ezt a növekedést támogatta az Ingenico és a Change Hungary együttműködése. Együtt indítottunk útjára egy adománygyűjtő terminálprogramot, amely segítette a Totem népszerűsítését és elterjesztését.

Szeptember és október között sikeres együttműködési kampányt is futtattunk a Change Hungary, a VISA és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) részvételével, amely a készpénzmentes adományok népszerűsítését célozta, miközben támogatta a jótékonysági adományozást.

Egy megoldás, több felhasználási mód, számos tanulság

Az elmúlt időszak fontos tanulsága, hogy a Totem sikeréhez a helyszín kiválasztása kulcsfontosságú, az eszközöket mindig gyakran látogatott helyre kell elhelyezni. Nem érdemes a védelem miatt a sarokba tenni őket, a folyosókon elhelyezve láthatóbbak és ezáltal hatékonyabbak lesznek.

A másik tanulság, amit szeretnék megosztani, az a kommunikáció fontossága.

Mivel az adomány önkéntes alapú, nem feltétlen népszerűsítik minden platformon. Azonban a tapasztalatom szerint a tulajdonosnak minél többször kell róla beszélnie annak érdekében, hogy növeljék a tudatosságot.

Elemeztük az összes Totem teljesítményét Magyarországon, és az eredmény azt mutatja, hogy a legjobban teljesítők több csatornán keresztül kommunikálnak követőikkel: online és a helyszínen roll-upokkal, plakátokkal, szórólapokkal stb. Ez az, ami igazán működik, az emberek hozzászoktak, és nagyon jó visszajelzéseink vannak ilyen helyekről.

Végül, de nem utolsósorban, a gördülékeny felhasználói élmény fontosságát is szeretném kiemelni. Amikor az adományozó egy zökkenőmentes, biztonságos és gyors adományozási élményben részesül, szívesen ad újra akár más alkalom adtán is. Az adományozás során már nem merül fel az a kellemetlenség, hogy váltópénzt vagy visszajárót kell kérni egy nagy címletű bankjegy leadásakor.

Büszke vagyok arra, hogy láthatom, hogy az Ingenico fizetési területen szerzett szakértelme ilyen pozitív hatással van az emberek életére. A fizetési tranzakciók könnyűvé tétele ösztönzi az adományozók nagylelkűségét. Remélem, hogy a karácsonyi időszak alatt a jótékonysági és egyéb szervezetek tudnak profitálni a megoldásból, hogy a kívánt adományaikat elérjék az ünnepi időszakban.

Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

Címkék:
blank