Beveti a mesterséges intelligenciát a Magyar Nemzeti Bank

írta | 2018.09.12. | Banki és fintech hírek, Összes hír

Erőteljes digitális fejlesztésekbe kezd az MNB, aminek része a mesterséges intelligencia felügyeleti felhasználása és a blockchain hasznosítása is – hangzott el minap az MNB alelnökétől, dr. Windisch Lászlótól az MKT Vándorgyűlés fintech kerekasztalában. A Jegybank éllovas kíván lenni a legújabb technológiák hasznosításában, amit saját fintech laboratóriumon, szabályozói tesztkörnyezeten és egyéb partnerségeken keresztül érne el.

A gépi tanulást az MNB a lehető legkorábban alkalmazná, hogy a havonta beérkező több tízezer adat, információ és dokumentáció gyorsan feldolgozhatóvá és „felügyelhetővé” váljon. Emellett dolgoznak egy olyan blockchain rendszeren is, ami a jelzáloghitelek mögötti ingatlanra kötendő lakásbiztosítás nyomon követésére szolgál majd – hangsúlyozta az MNB alelnöke.
Windisch Laszlo MNB alelnok

Új digitális dimenziót nyit az MNB

A távoli ügyfélazonosítás megteremtése, az azonnali átutalás előkészítése, vagy a szabályozói tesztkörnyezet (sandbox) elindítása az elmúlt hónapok jegybanki lépései, amelyekkel új digitális dimenzióba terelnék a hazai bankokat.

Az MNB a szabályozói sandbox-on keresztül is vizsgálja a legújabb technológiák hasznosítási lehetőségét. Ennek keretében tesztelik például a távollévők közötti azonosítást biztosító legújabb információtechnológiai megoldást is.

„Fogalmunk sincs, hogy amit ma fintechnek, vagy technológiai változásnak hívunk, az mit fog jelenteni 5-10 év múlva, illetve ennek milyen kulturális változásai lesznek. Amit viszont biztosan tudunk, hogy a fejlődés terepe a digitalizáció és az adat(kezelés) lesz. Az MNB ezeken a területeken éllovas kíván lenni” – mondta el az MNB alelnöke.

Ha a pénzügyi szektor megfelelő adattárházakkal rendelkezne, akkor a Jegybank felé történő adatszolgáltatás ugyanúgy működhetne, mint az online pénztárgépek esetén. Igaz, a valós idejű adatszolgáltatás feltételei még nem adottak a hazai pénzügyi szolgáltatóknál, ám a mesterséges intelligencia így is jelentősen segítheti a Felügyelet munkáját. Első lépésként az MNB saját adatelemző keretrendszer kiépítésébe kezd, amit a gépi tanulás hasznosítása követ majd.

Nyitni kell az adatvezérelt modellek irányába

Az idén januártól kötelezően alkalmazandó módosított pénzforgalmi irányelv (PSD2) és az ennek eredményeként megnyíló banki adatvagyon hasznosításának legnagyobb nyertesei a bankok lehetnek, ha kellően nyitottan és kreatívan közelítenek a kihíváshoz. Az MNB eddig 10-15 olyan szereplővel egyeztetett, amelyek érdeklődnek a számlainformációkat összesítő szolgáltatási (AISP) lehetőség iránt – hangzott el a kerekasztalban.

A fintech cégekkel, a frissen alakult startupokkal szemben a bankok rendelkeznek az ügyfelek bizalmi tőkéjével, amivel könnyebben megszerezhetik az ügyfelek felhatalmazását az érzékeny pénzügyi adataik hasznosítására. A PSD2-nek köszönhetően a hazai bankok és biztosítók az eddigi működésüktől és gyakorlataiktól eltérő új, adatvezérelt szolgáltatási modelleket alakíthatnak ki – tette hozzá az MNB alelnöke.

Igaz, a PSD2 élénkíteni fogja a hazai bankok közötti versenyt, de nem csak egymás lépéseit kellene figyelniük, hanem a szektoron kívüli digitális szolgáltatók lépéseit is. Ha a bankok az adatok feldolgozásában, hasznosításában rövid időn belül nem tesznek jelentős előrelépéseket, akkor könnyen alulmaradhatnak a Google, vagy a Facebook betörésével szemben.

Jegybanki FinTechLab

Különálló szervezeti egységet, egy fintech laboratóriumot is létrehozott az MNB a hazai piacon megjelenő új fejlesztések, fintech megoldások feltérképezésére, azok felkarolására, aminek a neve – ettől a héttől – hivatalosan FinTechLab.
Az MNB szerepe felértékelődik a bankokon kívül érkező pénzügyi innovációk esetleges hiányosságainak időben történő feltárásában, hogy ezzel elkerülhetők legyenek a pénzügyi közvetítői rendszer stabilitását veszélyeztető hatások.

Ugyanakkor a legfontosabb, hogy ne csak az MNB, hanem a pénzügyi közvetítői rendszer más szereplői is nyitottan álljanak a legújabb technológiákhoz – hangsúlyozta az MNB alelnöke.

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.