2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.09.06.

Meglepetések és extra költségek helyett Transferwise „bankkártyával” utazz külföldre

Szerző:

Kategóriák:

Évről évre növekszik a külföldre utazó magyarok száma, miközben egyre kevésbé éri meg a hazai bankkártyákat külföldön használni. Nem csak drága a külföldi használat, de egyes bankoknál az sem egyértelmű, mikor, milyen árfolyamon számolnak el az ügyféllel. Idén nyáron a Transferwise „Hello World” fantázianevű betéti kártya bizonyult a legideálisabb társnak külföldön a hazai bankkártyákkal szemben.

Április vége óta magyarok is igényelhetnek Európa egyik legnépszerűbb fintech startupjától, a Transferwise-tól MasterCard betéti kártyát. A Transferwise elsősorban azokat célozza meg a neonzöld szinű fizetési kártyával, akik külföldön szeretnék használni a kártyájukat (más devizanemben) „extra” (vagy rejtett) költségek és meglepetések nélkül.

Nem voltunk rest és közel 2 hónapon át teszteltük a Transferwise Hello World kártyát négy külföldi országban. A legkülönbözőbb élethelyzetekben közel 70 tranzakciót hajtottunk végre 2500 euró értékben a Transferwise kártyával, amivel több mint 25 ezer forintot spóroltunk meg a legkedvezőtlenebb devizakonverziót kínáló hazai bank MasterCard betéti kártyájához képest.

transferwise hello world kartya

Mit kínál a Transferwise Hello World kártya?

A Transferwise Hello World kártya egy több pénznemű (multicurrency) MasterCard betéti kártya, amellyel a világ összes MasterCard elfogadó helyén fizethetünk. Több mint 40 devizanemben tudunk pénzt tárolni, ami segítséget jelenthet az utazásokra való felkészülésben.

Ha azt látjuk, hogy a saját devizanemünk (pl. a forint) gyengül a célország devizanemével (pl. az euróval) szemben, akkor a Transferwise mobilalkalmazáson keresztül előre „bevásárolhatunk” az idegen devizanemből (pl. euróból), így bebiztosíthatjuk magunkat az árfolyam-ingadozás kockázatával szemben. Ha nem vagyunk biztosak abban, megéri-e előre devizát váltani, akkor sem kell aggódnunk, mert így is kedvezőbb feltételekkel használhatjuk Transferwise kártyánkat külföldön, mint a hazai bankkártyákat.

Július és augusztus folyamán közel 70 alkalommal használtuk az euró zónában a Transferwise Hello World kártyát és minden alkalommal kedvezőbb feltételekkel vásárolhattunk a kártyánkkal (még az átváltási díjjal együtt is!), mintha a hazai bankok bankkártyáit használtuk volna.

A Transferwise kártya mellé automatikusan megkapjuk még az alábbi egyedi számlaszámokat is:

 • euró IBAN,
 • USA-beli számlaszám,
 • brit számlaszám és bankazonosító (sort code),
 • ausztrál számlaszám.

Hogyan működik?

A Transferwise Hello World kártya egyenlegét fel kell töltenünk ahhoz, hogy a kártyát használhassuk. A kártya feltöltését a Transferwise mobilalkalmazásán keresztül tudjuk kezdeményezni.

Ha azonnal szeretnénk használni a kártyánkat, akkor a betéti bankkártyánk, vagy hitelkártyánk adatainak megadásával pár másodperc alatt feltölthetjük az egyenlegünket pl. forintban. Ha 100 ezer forintot akarunk a Transferwise kártyánkra tölteni az előbbi módon, akkor annak a díja 400 forint (0,4%).

Dönthetünk úgy is, hogy banki átutaláson keresztül töltjük fel a Hello World kártyánkat. A Transferwise erre nem számít fel külön díjat* és jellemzően 1-3 órát kell várnunk, amíg az összeg megérkezik a Transferwise egyenlegünkre. (*A bankunk számlacsomagjától függ, hogy az átutalásért a bankunk felszámít-e díjat, továbbá, hogy a csomag részeként korlátozott, vagy korlátlan számban hajthatunk végre díjmentesen átutalásokat.) 

Miután feltöltöttük az egyenlegünket forintban, eldönthetjük, hogy átváltjuk-e azt a mobilalkalmazáson keresztül idegen devizanemre. Ha nagyon hektikusan mozog a saját devizanemünk árfolyama, akkor érdemes lehet azonnal elvégezni az átváltást. (Az elmúlt hetekben a forint esetén már 24 óra alatt is érezhető volt a gyengülés, így érdemes volt azonnal átváltani.)

Mennyibe kerül?

A Transferwise Hello World Mastercard betéti kártyának díjai (további részletek itt):

 • Kártyakibocsátás díja: 0 Ft
 • Éves kártyadíj: 0 Ft
 • Havi (számlavezetési) díj: 0 Ft
 • Transferwise egyenleg feltöltése banki átutalással: 0 Ft
 • Nemzetközi (euró, font, usa és ausztrál dollár) számlák díjai: 0 Ft
 • Forint küldése magánszemélynek forint bankszámlára (saját tapasztalat)0 Ft
 • Devizaváltás: 0.3%-2%. HUF-EUR esetén (saját tapasztalat): 0.349%
 • Készpénzfelvétel ATM-ből: 30 napon belül 200 fontig (GBP): 0 FtA havi limit átlépése után 2%.
Transferwise beteti kartya

Hogyan lehet igényelni?

Hab a tortán, hogy a kártyát elektronikusan igényelhetjük, magyar nyelvű folyamaton keresztül, online azonosítás keretében az alábbi lépésekben:

 • Kattints a Transferwise weboldalán a Betéti kártya menüponton belül az „Igényelj Transferwise MasterCard betéti kártyát” gombra!
 • Hozz létre egy Transferwise fiókot a “Regisztráció”-ra kattintva!
 • Kattints a „Rendelj egy kártyát” gombra és töltsd ki a regisztrációs űrlapot!
 • A személyes adatok megadását követően a kétlépcsős biztonsági bejelentkezés bekapcsolása.
 • A kártya kipostázásához a cím megadása.
 • A kártya megrendeléséhez a kártya egyenlegének feltöltése 6.000 forinttal. [„A Transferwise betéti kártyád díjmentes, de egy minimum 6.000 HUF összeget fel kell töltened az egyenlegedre, hogy kiküldhessük neked. Amint megérkezik a kártyád, rögtön lesz pénz az egyenlegeden, amit máris elkölthetsz.”]
 • Személyazonosság igazolása: azonosító okmányról készített fotó feltöltése.
 • Lakcím megerősítése: bankszámlakivonat, vagy közüzemi számla feltöltése.
 • Dokumentumok ellenőrzése, a profil hitelesítése: „Általában 7 munkanapot vesz igénybe a feltöltött dokumentumok ellenőrzése. Amint készen vagyunk, értesítünk és utána már használhatod is a Transferwise több pénznemű számláját”. Amíg a profil nem kerül hitelesítésre, addig a Transferwise betéti kártya sem kerül kiküldésre.
 • Amint a profil hitelesítése megtörténik 5-9 munkanapon belül megérkezik a bankkártya.

Tapasztalatok a hazai nagybankok bankkártyáival

A Transferwise üzletpolitikájának alapja a „mindig tiszta, átlátható díjazás”, ami paradigmaváltás a hazai bankok megközelítéséhez képest. Ennek a jelentőségét és súlyát akkor érezzük át igazán, ha a bankunk weboldalán szeretnénk megtalálni a bankkártyás vásárlás devizakonverziós feltételeit.

A Transferwise Hello World MasterCard betéti kártya mellett négy hazai nagybank, az OTP Bank, a K&H Bank, az MKB Bank és az Erste Bank MasterCard logóval elátott bankkártyáit is használtuk külföldön, hogy összehasonlíthassuk a devizakonverziós feltételeket és az ügyfélélményt.

Erste Bank: a legdrágább megoldás. Mínusz 25 ezer forint

 • Az Erste Bank esetén az igazi meglepetés akkor ért minket, amikor a bankkártyás vásárlás pillanatában kapott sms-ben szereplő forint összeg és a netbankban megjelenő forint összeg közötti drasztikus különbséget felfedeztük. Példaként: az sms-ben kapott adatok alapján a kártyás vásárlás 320.55 HUF/EUR árfolyamon történt meg. Ehhez képest az elszámolást követően a netbankban már 329.11 HUF/EUR árfolyam szerepelt. Az eltérés oka (valószínűleg), hogy az Erste Bank a bankkártyás vásárlás pillanatában a MasterCard devizakonverziós középárfolyama alapján számolja ki a forint összeget, az elszámolást azonban már a saját – sokkal drágább – devizaeladási árfolyamán végzi, amiről csak akkor lesz tudomásunk, ha a netbankban megnézzük a tranzakció részleteit.
 • Emellett az Erste Bank kínálja a legkedvezőtlenebb devizaváltási feltételeket, így a Transferwise kártyával több mint 25 ezer forintot spóroltunk meg a közel 70 külföldi bankkártyás vásárlás során az Erste Bank betéti MasterCard kártyájához képest.

MKB Bank: elszámolás pénztári árfolyamon. Mínusz 12-13 ezer forint

 • Az MKB Bank esetén is meglepetés ért minket. Az MKB Bank pénztári deviza eladási árfolyamon számol el az ügyfelekkel. Ez az az árfolyam, amit a bankfiókokban a készpénzről készpénzre váltásnál használnak (valutaárfolyamon számolja el a bankkártyával végzett devizakonverziós ügyleteket!). Az MKB devizaváltási árfolyamai közül ez a legdrágább árfolyam, így a bank dombornyomott kártyáit – nem kiemelt ügyfelek esetén – nem éri meg külföldön használni.
 • A Transferwise Hello World kártyával az MKB Bank – nem kiemelt ügyfeleknek járó – MasterCard kártyáihoz képest legalább 12-13 ezer forintot spóroltunk.

K&H Bank: eltérő devizaeladási árfolyamok. Mínusz 10-11 ezer forint

 • A K&H Bank esetén nem árt tisztában lennünk azzal, mit is jelent valójában a deviza I. és a deviza II. árfolyam és miért csak a deviza I. deviza eladási árfolyamon számol el a bank a külföldi bankkártyás vásárlások során.
 • A K&H Bank MasterCard kártyájához képest legalább 10-11 ezer forintot spóroltunk a Transferwise betéti kártyával.

OTP Bank: győztes a hazai bankkártyák közül. Mínusz 5 ezer forint

 • A korábbi elemzéseinket felülvizsgálva és az idei nyári tesztelési tapasztalatainkat figyelembe véve nem a K&H Bank, hanem az OTP Bank forint bankkártyáival lehet a legkedvezőbb feltételekkel idegen devizanemben külföldön vásárolni a legnagyobb hazai bankok közül.
 • A Transferwise Hello World kártyával az OTP Bank MasterCard betéti kártyájához képest kb. 5 ezer forintot spóroltunk.

Megjegyzés: a korábban írt összehasonlításunkban a napiarfolyam.hu banki devizaeladási árfolyamait használtuk fel. A K&H Bank és az MKB Bank hirdetményeinek részletes áttekintése után tapasztaltuk, hogy az idegen devizanemben történő bankkártyás vásárlások esetén az előbbi bankok a „rosszabb” devizaeladási árfolyamaikon számolnak el. Ezt a napiarfolyam.hu nem veszi figyelembe, így a külföldi bankkártya használat esetén az oldalon bemutatott devizaeladási árfolyamok nem irányadók.

Összegzés

A Transferwise MasterCard betéti kártya ideális megoldás a külföldi utazásokhoz, az idegen devizanemben történő bankkártyás tranzakciókhoz. Igaz, a Transferwise mobilalkalmazása fapados és a szolgáltatások köre is szűkösebb a Revoluthoz képest, de legalább (hazai banki) devizakonverzió nélkül fel lehet tölteni a Hello World kártyát (míg a Revolutot nem. Tipp: a Revolut töltésére tökéletes megoldás a Transferwise, illetve a Transferwise Hello World kártya).

A Transferwise mobilalkalmazás a vásárlást követően azonnal valós idejű adatokat jelenít meg az idegen devizanemben történt tranzakciókról, amire a hazai netbankok és mobilbanki alkalmazások nem képesek.

A Transferwise nem csak kedvező devizaváltást kínál (még a váltási díjjal együtt is), de éves kártyadíjat sem kér. Ezzel szemben a hazai bankoknál a dombornyomású Visa vagy MasterCard betéti érintőkártya éves díja átlagosan 4 000-8 000 forint között mozog.

Abban az esetben, ha olyan banknál nyitunk számlát, amelyiknél a számla mellé nem kötelező bankkártyát is igényelni (az OTP Bank és az MKB Bank kivételével az összes hazai nagybanknál ez lehetséges) és a havi számlacsomagban van ingyenes átutalás is, akkor egy ilyen számlacsomag és a Transferwise Hello World kártya ideális megoldás lehet a minimális készpénzforgalmat bonyolító, évente legalább egyszer külföldön nyaraló digitális ügyfelek számára. A Transferwise betéti kártyát pedig nem csak külföldön, hanem Magyarországon is használhatjuk devizakonverzió nélkül.

Háttérinformációk a tesztelésről

A Transferwise Hello World MasterCard betéti kártyát és a mobilalkalmazást igyekeztünk a lehető legtöbb élethelyzetben tesztelni külföldön. A tesztelés során az alábbi helyeken fizettünk, illetve hajtottunk végre tranzakciókat:

 • Bankkártyás fizetés fizikai elfogadóhelyeken: benzinkút, étterem, szálloda, élelmiszerbolt, egyéb boltok, tömegközlekedési jegyautomata, parkoló automata, autópálya kapu.
 • Interneten keresztüli vásárlás.
 • Revolut kártya euró egyenlegének feltöltése.
 • ATM készpénzfelvétel.
 • HUF-EUR devizaváltás.

(A közel 70 külföldön végrehajtott tranzakción kívül Magyarországon is teszteltük a Transferwise kártyát, aminek a tapasztalatairól hamarosan beszámolunk. Ezenkívül készül a Transferwise és a Revolut összehasonlításáról szóló elemzésünk is.)

Címkék:
blank
blank