PayTechShow 4.0

Meglepetések és extra költségek helyett Transferwise „bankkártyával” utazz külföldre

írta | 2018. 09. 06. | Digitális pénzügyek, Fintech szolgáltatások, Hazai digitális bankolás, Összes hír

PayTechShow 4.0

Évről évre növekszik a külföldre utazó magyarok száma, miközben egyre kevésbé éri meg a hazai bankkártyákat külföldön használni. Nem csak drága a külföldi használat, de egyes bankoknál az sem egyértelmű, mikor, milyen árfolyamon számolnak el az ügyféllel. Idén nyáron a Transferwise „Hello World” fantázianevű betéti kártya bizonyult a legideálisabb társnak külföldön a hazai bankkártyákkal szemben.

Április vége óta magyarok is igényelhetnek Európa egyik legnépszerűbb fintech startupjától, a Transferwise-tól MasterCard betéti kártyát. A Transferwise elsősorban azokat célozza meg a neonzöld szinű fizetési kártyával, akik külföldön szeretnék használni a kártyájukat (más devizanemben) „extra” (vagy rejtett) költségek és meglepetések nélkül.

Nem voltunk rest és közel 2 hónapon át teszteltük a Transferwise Hello World kártyát négy külföldi országban. A legkülönbözőbb élethelyzetekben közel 70 tranzakciót hajtottunk végre 2500 euró értékben a Transferwise kártyával, amivel több mint 25 ezer forintot spóroltunk meg a legkedvezőtlenebb devizakonverziót kínáló hazai bank MasterCard betéti kártyájához képest.

transferwise hello world kartya

Mit kínál a Transferwise Hello World kártya?

A Transferwise Hello World kártya egy több pénznemű (multicurrency) MasterCard betéti kártya, amellyel a világ összes MasterCard elfogadó helyén fizethetünk. Több mint 40 devizanemben tudunk pénzt tárolni, ami segítséget jelenthet az utazásokra való felkészülésben.

Ha azt látjuk, hogy a saját devizanemünk (pl. a forint) gyengül a célország devizanemével (pl. az euróval) szemben, akkor a Transferwise mobilalkalmazáson keresztül előre „bevásárolhatunk” az idegen devizanemből (pl. euróból), így bebiztosíthatjuk magunkat az árfolyam-ingadozás kockázatával szemben. Ha nem vagyunk biztosak abban, megéri-e előre devizát váltani, akkor sem kell aggódnunk, mert így is kedvezőbb feltételekkel használhatjuk Transferwise kártyánkat külföldön, mint a hazai bankkártyákat.

Július és augusztus folyamán közel 70 alkalommal használtuk az euró zónában a Transferwise Hello World kártyát és minden alkalommal kedvezőbb feltételekkel vásárolhattunk a kártyánkkal (még az átváltási díjjal együtt is!), mintha a hazai bankok bankkártyáit használtuk volna.

A Transferwise kártya mellé automatikusan megkapjuk még az alábbi egyedi számlaszámokat is:

 • euró IBAN,
 • USA-beli számlaszám,
 • brit számlaszám és bankazonosító (sort code),
 • ausztrál számlaszám.

Hogyan működik?

A Transferwise Hello World kártya egyenlegét fel kell töltenünk ahhoz, hogy a kártyát használhassuk. A kártya feltöltését a Transferwise mobilalkalmazásán keresztül tudjuk kezdeményezni.

Ha azonnal szeretnénk használni a kártyánkat, akkor a betéti bankkártyánk, vagy hitelkártyánk adatainak megadásával pár másodperc alatt feltölthetjük az egyenlegünket pl. forintban. Ha 100 ezer forintot akarunk a Transferwise kártyánkra tölteni az előbbi módon, akkor annak a díja 400 forint (0,4%).

Dönthetünk úgy is, hogy banki átutaláson keresztül töltjük fel a Hello World kártyánkat. A Transferwise erre nem számít fel külön díjat* és jellemzően 1-3 órát kell várnunk, amíg az összeg megérkezik a Transferwise egyenlegünkre. (*A bankunk számlacsomagjától függ, hogy az átutalásért a bankunk felszámít-e díjat, továbbá, hogy a csomag részeként korlátozott, vagy korlátlan számban hajthatunk végre díjmentesen átutalásokat.) 

Miután feltöltöttük az egyenlegünket forintban, eldönthetjük, hogy átváltjuk-e azt a mobilalkalmazáson keresztül idegen devizanemre. Ha nagyon hektikusan mozog a saját devizanemünk árfolyama, akkor érdemes lehet azonnal elvégezni az átváltást. (Az elmúlt hetekben a forint esetén már 24 óra alatt is érezhető volt a gyengülés, így érdemes volt azonnal átváltani.)

Mennyibe kerül?

A Transferwise Hello World Mastercard betéti kártyának díjai (további részletek itt):

 • Kártyakibocsátás díja: 0 Ft
 • Éves kártyadíj: 0 Ft
 • Havi (számlavezetési) díj: 0 Ft
 • Transferwise egyenleg feltöltése banki átutalással: 0 Ft
 • Nemzetközi (euró, font, usa és ausztrál dollár) számlák díjai: 0 Ft
 • Forint küldése magánszemélynek forint bankszámlára (saját tapasztalat)0 Ft
 • Devizaváltás: 0.3%-2%. HUF-EUR esetén (saját tapasztalat): 0.349%
 • Készpénzfelvétel ATM-ből: 30 napon belül 200 fontig (GBP): 0 FtA havi limit átlépése után 2%.
Transferwise beteti kartya

Hogyan lehet igényelni?

Hab a tortán, hogy a kártyát elektronikusan igényelhetjük, magyar nyelvű folyamaton keresztül, online azonosítás keretében az alábbi lépésekben:

 • Kattints a Transferwise weboldalán a Betéti kártya menüponton belül az „Igényelj Transferwise MasterCard betéti kártyát” gombra!
 • Hozz létre egy Transferwise fiókot a “Regisztráció”-ra kattintva!
 • Kattints a „Rendelj egy kártyát” gombra és töltsd ki a regisztrációs űrlapot!
 • A személyes adatok megadását követően a kétlépcsős biztonsági bejelentkezés bekapcsolása.
 • A kártya kipostázásához a cím megadása.
 • A kártya megrendeléséhez a kártya egyenlegének feltöltése 6.000 forinttal. [„A Transferwise betéti kártyád díjmentes, de egy minimum 6.000 HUF összeget fel kell töltened az egyenlegedre, hogy kiküldhessük neked. Amint megérkezik a kártyád, rögtön lesz pénz az egyenlegeden, amit máris elkölthetsz.”]
 • Személyazonosság igazolása: azonosító okmányról készített fotó feltöltése.
 • Lakcím megerősítése: bankszámlakivonat, vagy közüzemi számla feltöltése.
 • Dokumentumok ellenőrzése, a profil hitelesítése: „Általában 7 munkanapot vesz igénybe a feltöltött dokumentumok ellenőrzése. Amint készen vagyunk, értesítünk és utána már használhatod is a Transferwise több pénznemű számláját”. Amíg a profil nem kerül hitelesítésre, addig a Transferwise betéti kártya sem kerül kiküldésre.
 • Amint a profil hitelesítése megtörténik 5-9 munkanapon belül megérkezik a bankkártya.

Tapasztalatok a hazai nagybankok bankkártyáival

A Transferwise üzletpolitikájának alapja a „mindig tiszta, átlátható díjazás”, ami paradigmaváltás a hazai bankok megközelítéséhez képest. Ennek a jelentőségét és súlyát akkor érezzük át igazán, ha a bankunk weboldalán szeretnénk megtalálni a bankkártyás vásárlás devizakonverziós feltételeit.

A Transferwise Hello World MasterCard betéti kártya mellett négy hazai nagybank, az OTP Bank, a K&H Bank, az MKB Bank és az Erste Bank MasterCard logóval elátott bankkártyáit is használtuk külföldön, hogy összehasonlíthassuk a devizakonverziós feltételeket és az ügyfélélményt.

Erste Bank: a legdrágább megoldás. Mínusz 25 ezer forint

 • Az Erste Bank esetén az igazi meglepetés akkor ért minket, amikor a bankkártyás vásárlás pillanatában kapott sms-ben szereplő forint összeg és a netbankban megjelenő forint összeg közötti drasztikus különbséget felfedeztük. Példaként: az sms-ben kapott adatok alapján a kártyás vásárlás 320.55 HUF/EUR árfolyamon történt meg. Ehhez képest az elszámolást követően a netbankban már 329.11 HUF/EUR árfolyam szerepelt. Az eltérés oka (valószínűleg), hogy az Erste Bank a bankkártyás vásárlás pillanatában a MasterCard devizakonverziós középárfolyama alapján számolja ki a forint összeget, az elszámolást azonban már a saját – sokkal drágább – devizaeladási árfolyamán végzi, amiről csak akkor lesz tudomásunk, ha a netbankban megnézzük a tranzakció részleteit.
 • Emellett az Erste Bank kínálja a legkedvezőtlenebb devizaváltási feltételeket, így a Transferwise kártyával több mint 25 ezer forintot spóroltunk meg a közel 70 külföldi bankkártyás vásárlás során az Erste Bank betéti MasterCard kártyájához képest.

MKB Bank: elszámolás pénztári árfolyamon. Mínusz 12-13 ezer forint

 • Az MKB Bank esetén is meglepetés ért minket. Az MKB Bank pénztári deviza eladási árfolyamon számol el az ügyfelekkel. Ez az az árfolyam, amit a bankfiókokban a készpénzről készpénzre váltásnál használnak (valutaárfolyamon számolja el a bankkártyával végzett devizakonverziós ügyleteket!). Az MKB devizaváltási árfolyamai közül ez a legdrágább árfolyam, így a bank dombornyomott kártyáit – nem kiemelt ügyfelek esetén – nem éri meg külföldön használni.
 • A Transferwise Hello World kártyával az MKB Bank – nem kiemelt ügyfeleknek járó – MasterCard kártyáihoz képest legalább 12-13 ezer forintot spóroltunk.

K&H Bank: eltérő devizaeladási árfolyamok. Mínusz 10-11 ezer forint

 • A K&H Bank esetén nem árt tisztában lennünk azzal, mit is jelent valójában a deviza I. és a deviza II. árfolyam és miért csak a deviza I. deviza eladási árfolyamon számol el a bank a külföldi bankkártyás vásárlások során.
 • A K&H Bank MasterCard kártyájához képest legalább 10-11 ezer forintot spóroltunk a Transferwise betéti kártyával.

OTP Bank: győztes a hazai bankkártyák közül. Mínusz 5 ezer forint

 • A korábbi elemzéseinket felülvizsgálva és az idei nyári tesztelési tapasztalatainkat figyelembe véve nem a K&H Bank, hanem az OTP Bank forint bankkártyáival lehet a legkedvezőbb feltételekkel idegen devizanemben külföldön vásárolni a legnagyobb hazai bankok közül.
 • A Transferwise Hello World kártyával az OTP Bank MasterCard betéti kártyájához képest kb. 5 ezer forintot spóroltunk.

Megjegyzés: a korábban írt összehasonlításunkban a napiarfolyam.hu banki devizaeladási árfolyamait használtuk fel. A K&H Bank és az MKB Bank hirdetményeinek részletes áttekintése után tapasztaltuk, hogy az idegen devizanemben történő bankkártyás vásárlások esetén az előbbi bankok a „rosszabb” devizaeladási árfolyamaikon számolnak el. Ezt a napiarfolyam.hu nem veszi figyelembe, így a külföldi bankkártya használat esetén az oldalon bemutatott devizaeladási árfolyamok nem irányadók.

Összegzés

A Transferwise MasterCard betéti kártya ideális megoldás a külföldi utazásokhoz, az idegen devizanemben történő bankkártyás tranzakciókhoz. Igaz, a Transferwise mobilalkalmazása fapados és a szolgáltatások köre is szűkösebb a Revoluthoz képest, de legalább (hazai banki) devizakonverzió nélkül fel lehet tölteni a Hello World kártyát (míg a Revolutot nem. Tipp: a Revolut töltésére tökéletes megoldás a Transferwise, illetve a Transferwise Hello World kártya).

A Transferwise mobilalkalmazás a vásárlást követően azonnal valós idejű adatokat jelenít meg az idegen devizanemben történt tranzakciókról, amire a hazai netbankok és mobilbanki alkalmazások nem képesek.

A Transferwise nem csak kedvező devizaváltást kínál (még a váltási díjjal együtt is), de éves kártyadíjat sem kér. Ezzel szemben a hazai bankoknál a dombornyomású Visa vagy MasterCard betéti érintőkártya éves díja átlagosan 4 000-8 000 forint között mozog.

Abban az esetben, ha olyan banknál nyitunk számlát, amelyiknél a számla mellé nem kötelező bankkártyát is igényelni (az OTP Bank és az MKB Bank kivételével az összes hazai nagybanknál ez lehetséges) és a havi számlacsomagban van ingyenes átutalás is, akkor egy ilyen számlacsomag és a Transferwise Hello World kártya ideális megoldás lehet a minimális készpénzforgalmat bonyolító, évente legalább egyszer külföldön nyaraló digitális ügyfelek számára. A Transferwise betéti kártyát pedig nem csak külföldön, hanem Magyarországon is használhatjuk devizakonverzió nélkül.

Háttérinformációk a tesztelésről

A Transferwise Hello World MasterCard betéti kártyát és a mobilalkalmazást igyekeztünk a lehető legtöbb élethelyzetben tesztelni külföldön. A tesztelés során az alábbi helyeken fizettünk, illetve hajtottunk végre tranzakciókat:

 • Bankkártyás fizetés fizikai elfogadóhelyeken: benzinkút, étterem, szálloda, élelmiszerbolt, egyéb boltok, tömegközlekedési jegyautomata, parkoló automata, autópálya kapu.
 • Interneten keresztüli vásárlás.
 • Revolut kártya euró egyenlegének feltöltése.
 • ATM készpénzfelvétel.
 • HUF-EUR devizaváltás.

(A közel 70 külföldön végrehajtott tranzakción kívül Magyarországon is teszteltük a Transferwise kártyát, aminek a tapasztalatairól hamarosan beszámolunk. Ezenkívül készül a Transferwise és a Revolut összehasonlításáról szóló elemzésünk is.)

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!