“Nincs mese, a bitcoint át kell váltani.” Leckék a kripto-világnak a bankoktól

írta | 2018.01.12. | Bitcoin, Összes hír

Eljön az a pillanat, amikor a „póker asztaltól” való távozást követően a megnyert, vagy megmaradt zsetonjainkat át kell váltani hagyományos pénzre – ha szélesebb körben szeretnénk azt használni. Ugyanakkor a bitcoin átváltás nem is olyan egyszerű feladat. Az ügyfélfrusztrációk, a félelmek és aggodalmak, a visszaélések és a csalások egy része épp a szabályozás hiányára vezethetők vissza. Összegyűjtöttük, mit tanulhatna a kripto-világ a tradicionális bankoktól a kriptovalutákkal szembeni bizalom növelése érdekében.

Elég, ha csak 3-4 bitcoinod van és az árfolyam 50.000 dollár/BTC lesz. Ha ezt bitcoin automatából (pl: 300.000 forintos limittel) akarod kivenni, akkor kb. 5 hónapon át, a hét minden napján kellene “fejni” az automatát.

LocalBitcoins? Jó ötlet, de ki fog Neked 40 millió készpénzzel megjelenni, hogy megvegye a bitcoinodat? Bankszámlára utalás? Szuper! Biztos nem lesz feltűnő a napi tételek között egy ekkora összeg beesése. Meg a bizonylatok, az igazolások is rendben lesznek az adózáshoz, ha végre valahára adózásra adod a fejed.

Persze mondhatod azt, hogy majd “porlasztod” a hasznot. Igen ez lehetséges, csak aztán tényleg megbízható embereket találj! Olyanokat, akik egy esetleges NAV “kérdezősködésnél” is megállják majd a helyüket és nem tesznek egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat.

Kapcsolódó cikk:

És akkor még nem is beszéltünk az olyan úri huncutságokról, mint az ICO-zás veszélyeiről. Mert azt ugye senki nem szereti, ha lenyúlják a pénzét és azután nem tud kihez fordulni.

A valóság az, hogy a régi banki világban a felhasználók biztonságban érzik magukat, a tranzakciók általában egyszerűek, gyorsak, és a várt eredmény – nagy valószínűséggel – bekövetkezik. Ezzel szemben a kripto tőzsdék nem egységesek, különféle díjstruktúráik vannak, pénzügyi korlátokat alkalmaznak (kiutalás, befizetés) és nem igazán áttekinthetők a felhasználóknak nyújtott jelentéseik, adatszolgáltatásaik sem.

Leckék a tradicionális bankoktól: (1) egyszerűség

Nem igazán használ a kriptovaluták széles körű elterjedésének, ha az átlag felhasználónak 2-3 kripto tőzsdén kell fiókot nyitni a váltáshoz, a kereskedéshez.

Emellett képzeld el azt is, hogy nem tudod átutalni a pénzedet a helyi banknál vezetett megtakarítási számládról az ugyanott vezetett folyószámládra. Ehelyett kénytelen vagy kivenni a pénzed a megtakarítási számládról, fizetni ennek a díját, majd újra betenni a pénzt – díj ellenében.

(2) Méretezhetőség (skálázhatóság)

A jelenlegi kripto tőzsdékből hiányzik a skálázhatóság, a nagyvolumenű, intézményi szintű kereskedési lehetőség. Emellett a tranzakciók számát is korlátozzák (max. pár tízezerre), ami a pénzmosás elleni törvénynek való megfeleléshez szükséges. Továbbá az is jellemző, hogy ezek a tőzsdék nem rendelkeznek kellő likviditással ahhoz, hogy nagy volumenben váltsanak mindkét irányba.

Pedig, ahogy ez egyik tőzsdének (Legolas Exchange) a vezérigazgatója, Frédéric Montagon a közelmúltban kijelentette:

“Ha elérjük, hogy a hagyományos pénzeket igazán nagy tételben lehet majd kripto pénzekké váltani és vica versa, az alapvetően fogja megváltoztatni a piaci folyamatokat és hatalmas új tőke beáramlást fog indukálni ezen a piacon.”

Jelentések, jelentéstételi kötelezettség

Igaz, a kripto tőzsdék bizonyos szintű igazolásokat és beszámolókat adnak, de ezek korántsem elégségesek. A hagyományos bankok számos olyan igazolást, kimutatást és jelentést biztosítanak ügyfeleiknek, amelyekkel megkönnyítik életüket.

Ezzel szemben a kripto tőzsdéken tapasztalható hiányosságok (pl. a tranzakciók utáni hiányos eredménykimutatások, vagy az adózáshoz szükséges jelentések hiánya) jelentős kihívást jelenthetnek az ügyfeleknek.

Fokozná a stabilitást – és az ügyfeleknek kényelmet biztosítana – az időben kiadott figyelmeztetések az esetleges tőzsdei fennakadásokról (pl. karbantartás), zárolásokról, fizetésképtelenségről, illetve ha a tapasztalatlan ügyfeleket tanácsokkal segítenék.

Szóval, van még mit tanulnia a kripto-világnak a hagyományos banki világtól.

Az eredeti cikk a digitalcash.hu oldalon jelent meg “Mit tanulhat a kripto-világ a bankoktól?” címmel. További cikkek a szerzőtől a FinTechZone-on:

Az elmúlt hetekben a Kiszámoló pénzügyi blog feltette a kérdést: mi adja a Bitcoin értékét. A bejegyzés hatására többen is billentyűt ragadtak, hogy cáfolják, vagy megerősítsék az abban leírtakat. Íme egy lehetséges válasz arra, mi adhatja a kriptovaluta értékét.

Szinte hetente olvasni a Bitcoin és egyéb kripto pénzek adózása körül folyó vitákról. Itt az idő tiszta vizet önteni a pohárba. Hasznos infók a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) bányászoknak, egyéni vállalkozóknak, magánszemélyeknek, kriptovalutákkal rendelkezőknek, vagy arra vágyóknak.

Itt követhetsz minket:

Dr. VARSÁNYI KÁROLY [digitalcash.hu]

Dr. VARSÁNYI KÁROLY [digitalcash.hu]

Egy digitális jogász a digitális fizetőeszközökről és a blockchain technológiáról. Lelkes híve a kriptovaluták világának, a Programozható Gazdaságnak és az egészséges szabályozásnak. Hisz abban, hogy az elosztott főkönyvi technológia paradigmaváltást jelent majd a gazdasági élet számos területén. Írásai a DigitalCash.hu weboldalon olvashatók.
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.