2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.01.12.

“Nincs mese, a bitcoint át kell váltani.” Leckék a kripto-világnak a bankoktól

Szerző:

Kategóriák:

Eljön az a pillanat, amikor a „póker asztaltól” való távozást követően a megnyert, vagy megmaradt zsetonjainkat át kell váltani hagyományos pénzre – ha szélesebb körben szeretnénk azt használni. Ugyanakkor a bitcoin átváltás nem is olyan egyszerű feladat. Az ügyfélfrusztrációk, a félelmek és aggodalmak, a visszaélések és a csalások egy része épp a szabályozás hiányára vezethetők vissza. Összegyűjtöttük, mit tanulhatna a kripto-világ a tradicionális bankoktól a kriptovalutákkal szembeni bizalom növelése érdekében.

Elég, ha csak 3-4 bitcoinod van és az árfolyam 50.000 dollár/BTC lesz. Ha ezt bitcoin automatából (pl: 300.000 forintos limittel) akarod kivenni, akkor kb. 5 hónapon át, a hét minden napján kellene “fejni” az automatát.

LocalBitcoins? Jó ötlet, de ki fog Neked 40 millió készpénzzel megjelenni, hogy megvegye a bitcoinodat? Bankszámlára utalás? Szuper! Biztos nem lesz feltűnő a napi tételek között egy ekkora összeg beesése. Meg a bizonylatok, az igazolások is rendben lesznek az adózáshoz, ha végre valahára adózásra adod a fejed.

Persze mondhatod azt, hogy majd “porlasztod” a hasznot. Igen ez lehetséges, csak aztán tényleg megbízható embereket találj! Olyanokat, akik egy esetleges NAV “kérdezősködésnél” is megállják majd a helyüket és nem tesznek egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat.

Kapcsolódó cikk:

És akkor még nem is beszéltünk az olyan úri huncutságokról, mint az ICO-zás veszélyeiről. Mert azt ugye senki nem szereti, ha lenyúlják a pénzét és azután nem tud kihez fordulni.

A valóság az, hogy a régi banki világban a felhasználók biztonságban érzik magukat, a tranzakciók általában egyszerűek, gyorsak, és a várt eredmény – nagy valószínűséggel – bekövetkezik. Ezzel szemben a kripto tőzsdék nem egységesek, különféle díjstruktúráik vannak, pénzügyi korlátokat alkalmaznak (kiutalás, befizetés) és nem igazán áttekinthetők a felhasználóknak nyújtott jelentéseik, adatszolgáltatásaik sem.

Leckék a tradicionális bankoktól: (1) egyszerűség

Nem igazán használ a kriptovaluták széles körű elterjedésének, ha az átlag felhasználónak 2-3 kripto tőzsdén kell fiókot nyitni a váltáshoz, a kereskedéshez.

Emellett képzeld el azt is, hogy nem tudod átutalni a pénzedet a helyi banknál vezetett megtakarítási számládról az ugyanott vezetett folyószámládra. Ehelyett kénytelen vagy kivenni a pénzed a megtakarítási számládról, fizetni ennek a díját, majd újra betenni a pénzt – díj ellenében.

(2) Méretezhetőség (skálázhatóság)

A jelenlegi kripto tőzsdékből hiányzik a skálázhatóság, a nagyvolumenű, intézményi szintű kereskedési lehetőség. Emellett a tranzakciók számát is korlátozzák (max. pár tízezerre), ami a pénzmosás elleni törvénynek való megfeleléshez szükséges. Továbbá az is jellemző, hogy ezek a tőzsdék nem rendelkeznek kellő likviditással ahhoz, hogy nagy volumenben váltsanak mindkét irányba.

Pedig, ahogy ez egyik tőzsdének (Legolas Exchange) a vezérigazgatója, Frédéric Montagon a közelmúltban kijelentette:

“Ha elérjük, hogy a hagyományos pénzeket igazán nagy tételben lehet majd kripto pénzekké váltani és vica versa, az alapvetően fogja megváltoztatni a piaci folyamatokat és hatalmas új tőke beáramlást fog indukálni ezen a piacon.”

Jelentések, jelentéstételi kötelezettség

Igaz, a kripto tőzsdék bizonyos szintű igazolásokat és beszámolókat adnak, de ezek korántsem elégségesek. A hagyományos bankok számos olyan igazolást, kimutatást és jelentést biztosítanak ügyfeleiknek, amelyekkel megkönnyítik életüket.

Ezzel szemben a kripto tőzsdéken tapasztalható hiányosságok (pl. a tranzakciók utáni hiányos eredménykimutatások, vagy az adózáshoz szükséges jelentések hiánya) jelentős kihívást jelenthetnek az ügyfeleknek.

Fokozná a stabilitást – és az ügyfeleknek kényelmet biztosítana – az időben kiadott figyelmeztetések az esetleges tőzsdei fennakadásokról (pl. karbantartás), zárolásokról, fizetésképtelenségről, illetve ha a tapasztalatlan ügyfeleket tanácsokkal segítenék.

Szóval, van még mit tanulnia a kripto-világnak a hagyományos banki világtól.

Az eredeti cikk a digitalcash.hu oldalon jelent meg “Mit tanulhat a kripto-világ a bankoktól?” címmel. További cikkek a szerzőtől a FinTechZone-on:

Az elmúlt hetekben a Kiszámoló pénzügyi blog feltette a kérdést: mi adja a Bitcoin értékét. A bejegyzés hatására többen is billentyűt ragadtak, hogy cáfolják, vagy megerősítsék az abban leírtakat. Íme egy lehetséges válasz arra, mi adhatja a kriptovaluta értékét.

Szinte hetente olvasni a Bitcoin és egyéb kripto pénzek adózása körül folyó vitákról. Itt az idő tiszta vizet önteni a pohárba. Hasznos infók a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) bányászoknak, egyéni vállalkozóknak, magánszemélyeknek, kriptovalutákkal rendelkezőknek, vagy arra vágyóknak.

Címkék:
blank