BankTechShow

Mától publikusak a nyílt banki platformok – MKB, K&H, Budapest Bank, GRÁNIT Bank és Takarék Csoport elindultak

Szerző: | 2019. 03. 14. | Banki és fintech hírek, Open banking, Összes hír

Két hazai bank – az MKB Bank és a K&H Bank – korábban, most a Budapest Bank, a GRÁNIT Bank és a Takarék Csoport tették elérhetővé nyílt banki fejlesztői környezetüket. Hamarosan több mint 40 fizetési számlát vezető hazai pénzintézet nyílt banki platformja lesz elérhető tesztelés, szeptember 14-től pedig szolgáltatás nyújtás céljából. Eközben Magyarországra érkezik Svédország legígéretesebb fintech startupja a Tink, hogy bemutassa, hogyan hasznosítsuk több mint 2500 pénzügyi intézmény adatait.

Az Európai Unió Pénzforgalmi Szolgáltatásokról szóló módosított irányelve (PSD2) szerint a bankoknak – kizárólag az ügyfelek előzetes jóváhagyásával – nyílt API-n keresztüli hozzáférést kell biztosítaniuk a fizetési számla adatokhoz a harmadik feles szolgáltatók (TPP) számára. A nyílt bankolás (open banking) olyan új szolgáltatások előtt nyitja meg az utat, amelyek sokkal rugalmasabbak, gyorsabbak, ugyanakkor átláthatók és biztonságosak.

Mától publikus a Budapest Bank nyílt banki platformja

A PSD2 rendelet által támasztott jogszabályi követelménynek megfelelően 2019. március 13-án a Budapest Bank publikálta Open Banking sztenderdjét, amelyet a bank honlapján, az erre a célra kialakított aloldalon érhetnek el az érdeklődők – közölte a bank a kiadott közleményében.

A Berlin Group ajánlásai alapján a Budapest Bank működéséhez egyedileg testre szabott interfész leírások a https://openbanking.budapestbank.hu oldalon érhetők el, ahonnan regisztráció nélkül lehet letölteni a kapcsolat kialakításához szükséges dokumentációkat és a tesztelést segítő validációs fájlokat.

Közzétette nyílt fejlesztői portálját és tesztkörnyezetét a GRÁNIT Bank

A GRÁNIT Bank a nyílt bankolás megteremtése érdekében, az elfogadott PSD2 irányelvekkel összhangban, március 14-én élesítette nyílt fejlesztői portálját és tesztkörnyezetét a bankon kívüli szereplőknek – áll a mai napon kiadott sajtóközleményben.

A PSD2 irányelvvel a bankoknak most lehetősége nyílik a még szorosabb együttműködésre a fintech és egyéb külső fejlesztő cégekkel, mellyel a GRÁNIT Bank célja az, hogy újabb és újabb innovációkat tegyen elérhetővé ügyfelei számára.

A GRÁNIT Bank nyílt fejlesztői portálja a https://portal.sandbox.granitbank.hu címen érhető el.

További hazai bankok nyílt banki platformjai:

Tink: így hasznosítsuk 2500 pénzintézet adatait

Először Magyarországon a Tink, Svédország legígéretesebb, közel 100 millió dollár tőkebefektetést kapott fintech startupja. Az open banking platformjukat használja pl. az ABN Amro, BNP Paribas Fortis, Nordea, vagy a Klarna.

 Joel Nordström, a Tink vezető üzletfejlesztési menedzserének előadásai a FinTechShow-n:

  • 13:50-14:10 – „Use financial data from 2500+ institutions in your services” – FinTech Sales House
  • 15:50-16:10 – „Open banking, the democratization of data and you” – Nyílt bankolás workshop

Ezenkívül a TransferWise, a Mastercard, az  Aggreg8.io, az MNB és a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség is bemutatják a banki és a közhiteles adatvagyon hasznosításában rejlő lehetőségeket.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!