BankTechShow

Ezzel az 5 dologgal készül a magyar fintech kutató központ

Szerző: | 2017. 07. 03. | Banki és fintech hírek, Fintech kitekintő, Összes hír

Az már nem kérdés, hogy a digitális pénzügyi technológiákban óriási potenciál lesz a következő években. A kérdés az, lesz-e elég szakképzett fintech munkaerő a piacon.

 

Az Európai Parlament a minap hívta fel a figyelmet arra, 2020-ra a pénzügyi iparág legnagyobb problémája az informatikai, matematikai és adatelemző tudással rendelkező szakemberek hiánya lesz. Ráadásul az automatizáció miatt a bankoknál sok munkahely szűnik meg. Ezért az európai fintech stratégia fontos része lesz a célirányos szakemberképzés. E problémát is orvosolná a két hónapja alakult magyar fintech kutató központ, a Corvinus Fintech Center. Mutatjuk, hogyan!

 

Így lesz szakképzett fintech munkaerő Magyarországon

Nem csak a nemzetközi piacokon, de Magyarországon is nagy igény van a szakképzett fintech munkaerőre. A Corvinus Egyetem ennek érdekében külön oktatást indít, ahol a diákok nem csak célzott tantárgyak keretében sajátíthatják el a digitális pénzügyi világ legújabb ismereteit, de ötleteik megvalósításához támogatást is kapnak. A padavanokat nemzetközi versenyekre is bedobják, hogy ezáltal csiszolják a globális gondolkodásmódjukat.

Ősszel máris kipróbálhatják magukat a nebulók a BizIT esettanulmány versenyen. 3-4 fős csapatok versenyeznek abban, melyik csapat tudja ugyanazon esettanulmányra azonos feltételek között a legjobb megoldást adni. A BizIT versenyen nem csak az üzleti, hanem az informatikai kihívásokra is választ kell adni. A fintech épp e két határterület mezsgyéjén követeli a legtöbb jártasságot, ezért is lesz az idei évi verseny fő témája.

fintech kutato kozpont Corvinus FinTech Center

 

Workshopok, projektek, inkubáció

Az elme pallérozását szolgálják a Corvinus FinTech Workshopok, amiken a témával kapcsolatos kutatási és innovációs eredmények kerülnek bemutatásra az egyetemi közösség számára. Ha beválnak a workshopok, akkor az ipari partnerek bevonására is sor kerülne.

Az elmúlt hónapokban kísérleti jelleggel a leglelkesebb diákok házi feladatként fintech projekteket dolgoztak ki. A lelkesedésen túl több ígéretes projekt is született, mint pl. a digitális lábnyom elemzésével foglalkozó új hitelminősítési eljárás, vagy a blockchain hasznosítási lehetősége a használtautó piacon. A hallgatói projektek a legaktuálisabb témákból táplálkoznak, amik között ott található még a kriptovaluták kutatása, vagy a social lehetőségek vizsgálata a digitális pénzügyekben.

A hallgatói projektek első körben házon belül kerülnek inkubálásra külső partnerek bevonásával. Itt jellemzően szakmai inkubációra kerül sor, és a projektekkel kapcsolatos piaci elvárások puhábbak, mint más hazai inkubátoroknál. Ne felejtsük el, a hallgatóknak elsősorban a tanulásra kell koncentrálniuk, így a projekt megvalósítása nem mehet tanulmányi előmenetelük rovására.

 

Így születnek a jövő fintech megoldásai

Érdemes-e a fiatalokra alapozni digitális pénzügyi projekteket, akik még szűkében vannak a pénzügyi tapasztalatoknak? Ha még nem is jártasak a megtakarítások és a (jelzálog) hitelek világában, pénzügyeik nekik is vannak. Az Egyesült Királyságban épp egyetemisták alapítottak mobil bankot, mert úgy érezték, a hagyományos pénzügyi szolgáltatók nem képesek kielégíteni digitális igényeiket. Így született meg a Loot.

De nem kell az Egyesült Királyságba menni ahhoz, hogy fiatalok digitális pénzügyi megoldásaival találkozzunk. Itthon a húszas éveik elején járó három fiatal dolgozik a Z-generációt megcélzó digitális pénzügyi szolgáltatáson. Ők a Family Finances, akik az MKB Fintech Versenyen kerültek be a legjobbak közé, és kaptak esélyt ötletük megvalósítására.

Az újszerű digitális pénzügyi megközelítések egy része épp a fiataloktól származik, akik beleütköztek a hagyományos szolgáltatók – digitális – hiányosságaiba. Így született az USA legsikeresebb pénzküldő mobil alkalmazása a Venmo, a nemzetközi pénzküldésre fókuszáló Transferwise, vagy a startupok bankolását segítő Holvi.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Corvinus Fintech Center

A Corvinus Fintech Center (CFC) célja a pénzügyi technológia területén az egyetemi oktatás, a kutatás, a közösség és az innováció egyesítése és fejlesztése. A Corvinus Fintech Center, azáltal, hogy páratlan helyet foglal el Budapesten és több egyetemi erőforrásra támaszkodva, egy interdisziplináris platformként és hazai, regionális illetve nemzetközi referenciapontként szolgál majd a pénzügyi technológiák és szolgáltatások terén. Partnereinkkel együttműködve hozzájárulunk ahhoz, hogy Budapest legyen a közép-kelet európai régió Fintech Hub-ja.
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!