2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.06.23.

7+7 elv, amit az Európai Parlament üzen a bankháborúban. Kiállnak a fintech mellett

Szerző:

Kategóriák:

Megelégelte az Európai Parlament a bankok érdekharcát, és állásfoglalásban hívta fel az Európai Bizottság figyelmét, hogy olyan szabályozói környezet kialakítását várja, ami a fintech technológiákat és szolgáltatásokat támogatja. Emellett a Bizottságnak az insurtech és az okos szerződések területein is lépnie kell.

 

Több fronton folyik a harc a hagyományos bankok és az innováció mellett kardoskodó pénzügyi szereplők között. Az előbbi például nemzetközi téren is folyamatosan fellép a fintech cégek erős szabályozása mellett, vagy a screen scraping tilalma kérdésében. Miközben a legnagyobb bankok intenzív fintech útkeresésbe és fejlesztésbe kezdtek.

Az Európai Parlament 13 oldalas állásfoglalásában nem csupán reflektált a hónapok óta tartó vitára, hanem kiállt a  pénzügyi piac digitális fejlesztése mellett. Sőt, kitűzte a következő néhány év feladatait is.

 

Így látja az Európai Parlament

 1. Legyen szabvány az API-ra, de az ne legyen versenykorlátozó eszköz

Ösztönzi a szabványos API készlet kialakítását, de nem tekinti az API-t kizárólagos eszköznek arra, hogy a fogyasztók adataihoz hozzáférjenek a pénzügyi szolgáltatók.

 1. Az erős ügyfélazonosítás nem lehet versenyformáló eszköz

A Bizottságnak meg kell vizsgálnia, a kockázatalapú authentikáció mely esetekben lehet az erős ügyfél authentikáció (SCA) alternatívája. Emellett biztosítania kell, hogy az authentikációt a bankokon kívül más szereplők is elvégezhessék.

 1. Mégis lesz screen scraping?

Az állásfoglalás az egyszerű interfészen keresztüli authentikáció és online azonosítás alkalmazását írja elő, azaz a netbankon keresztüli hozzáférés is lehetséges.

 1. A tagállami hatóságok azonos szolgáltatásokra azonos szabályozást alkalmazzanak

Ezzel segíti, hogy a piaci szereplők könnyebben tudjanak más tagállamban is szolgáltatást indítani.

 1. Uniós szintű adatmegosztás

A GDPR lehetővé teszi, hogy a fogyasztók a róluk tárolt adatokhoz más szolgáltatóknak hozzáférést adjanak. A Parlamenti állásfoglalás abba az irányba kíván hatni, hogy a teljes EU-n belül is megteremtse az adatmegosztás egységes technikai és szabályozói feltételeit.

 1. Munkaerőpiaci problémák kezelése

2020-ra a releváns informatikai, matematikai és adatelemzői tudással rendelkező szakemberek hiánya lesz az iparág legnagyobb problémája, ráadásul az automatizáció miatt a bankoknál sok munkahely szűnik meg. Ezért az európai fintech stratégia fontos része kell hogy legyen a célirányos szakemberképzés.

 1. A versenyszabályozás felülvizsgálata

A digitális gazdaság térhódításával a hatalom néhány piaci szereplő kezében összpontosul.  A versenyhatóságoknak olyan szabályozást kell kialakítaniuk, ami a struktúrálisan átalakuló piac fejlődését ösztönzi.

 

Ezek az Európai Parlament gyakorlati intézkedései

 1. Jön a FinTech cselekvési terv

Cél a fintech és az insurtech fejlődésének ösztönzése, a fogyasztói adaptáció gyorsítása, a szabályozói akadályok lebontása.

 1. Minden tagállamban legyen szabályozói sandbox

Azaz legyen egy olyan tesztkörnyezet, ahol a fintech alkalmazások és technológiák fejlesztése, biztonságos tesztelése zajlik akár valós ügyfeleken.

 1. Új Fintech-vadászterületek

Több új területen is szívesen látná az Európai Parlament (EP) a fintech megoldásokat. Így például a közszolgáltatásokban vagy az adathasznosításban. Cél, hogy legyen elérhető az ügyfél számára ún. személyes információmenedzsment rendszer, amivel személyes adatait láthatja, elemezheti, s azzal gazdálkodhat. Ehhez a szolgáltatáshoz tisztáznia kell a Bizottságnak a nem személyes adatok adatfelhasználási szabályait is.

 1. Jövőre jöhet a robovisorok ellenőrzése

Bár az EP támogatja a robovisor szolgáltatás terjedését, ám kockázatosnak is tartja azt többek között az esetlegesen hibás algoritmusok okozta kockázatok miatt.

 1. EU-s szintű munkacsoport a blockchain vizsgálatára

A smart contract (okos szerződések) hatásait várakozással figyeli az Európai Parlament, ugyanakkor a Bizottságnak elemzést kell készítenie a technológiában rejlő adóelkerülési, pénzmosási kockázatokról.

 1. Fontos a személyes pénzügyi menedzsment (PFM)

Bizottsági elemzést készítenek arról, hogy a jelenlegi szabályozói környezet kellőképpen biztosítja-e a tanácsadó szolgáltatások fejlődését, használatát. Az elemzést követően, ha szükséges, a szabályozás enyhítésére kerülhet sor.

 1. Fontos az insurtech fejlődése

Felgyorsíthatja az insurtech cégek fejlődését, segítheti az insurtech terjedését, hogy a Parlament látóterébe került. A Parlament ugyanis felhívta a Bizottság figyelmét, hogy olyan szabályozói környezetet kell kialakítania, ami segíti az insurtech technológiák terjedését is.

Címkék:
blank