BankTechShow

7+7 elv, amit az Európai Parlament üzen a bankháborúban. Kiállnak a fintech mellett

Szerző: | 2017. 06. 23. | API bankolás, Open banking, Összes hír, Szabályozás

Megelégelte az Európai Parlament a bankok érdekharcát, és állásfoglalásban hívta fel az Európai Bizottság figyelmét, hogy olyan szabályozói környezet kialakítását várja, ami a fintech technológiákat és szolgáltatásokat támogatja. Emellett a Bizottságnak az insurtech és az okos szerződések területein is lépnie kell.

 

Több fronton folyik a harc a hagyományos bankok és az innováció mellett kardoskodó pénzügyi szereplők között. Az előbbi például nemzetközi téren is folyamatosan fellép a fintech cégek erős szabályozása mellett, vagy a screen scraping tilalma kérdésében. Miközben a legnagyobb bankok intenzív fintech útkeresésbe és fejlesztésbe kezdtek.

Az Európai Parlament 13 oldalas állásfoglalásában nem csupán reflektált a hónapok óta tartó vitára, hanem kiállt a  pénzügyi piac digitális fejlesztése mellett. Sőt, kitűzte a következő néhány év feladatait is.

 

Így látja az Európai Parlament

 1. Legyen szabvány az API-ra, de az ne legyen versenykorlátozó eszköz

Ösztönzi a szabványos API készlet kialakítását, de nem tekinti az API-t kizárólagos eszköznek arra, hogy a fogyasztók adataihoz hozzáférjenek a pénzügyi szolgáltatók.

 1. Az erős ügyfélazonosítás nem lehet versenyformáló eszköz

A Bizottságnak meg kell vizsgálnia, a kockázatalapú authentikáció mely esetekben lehet az erős ügyfél authentikáció (SCA) alternatívája. Emellett biztosítania kell, hogy az authentikációt a bankokon kívül más szereplők is elvégezhessék.

 1. Mégis lesz screen scraping?

Az állásfoglalás az egyszerű interfészen keresztüli authentikáció és online azonosítás alkalmazását írja elő, azaz a netbankon keresztüli hozzáférés is lehetséges.

 1. A tagállami hatóságok azonos szolgáltatásokra azonos szabályozást alkalmazzanak

Ezzel segíti, hogy a piaci szereplők könnyebben tudjanak más tagállamban is szolgáltatást indítani.

 1. Uniós szintű adatmegosztás

A GDPR lehetővé teszi, hogy a fogyasztók a róluk tárolt adatokhoz más szolgáltatóknak hozzáférést adjanak. A Parlamenti állásfoglalás abba az irányba kíván hatni, hogy a teljes EU-n belül is megteremtse az adatmegosztás egységes technikai és szabályozói feltételeit.

 1. Munkaerőpiaci problémák kezelése

2020-ra a releváns informatikai, matematikai és adatelemzői tudással rendelkező szakemberek hiánya lesz az iparág legnagyobb problémája, ráadásul az automatizáció miatt a bankoknál sok munkahely szűnik meg. Ezért az európai fintech stratégia fontos része kell hogy legyen a célirányos szakemberképzés.

 1. A versenyszabályozás felülvizsgálata

A digitális gazdaság térhódításával a hatalom néhány piaci szereplő kezében összpontosul.  A versenyhatóságoknak olyan szabályozást kell kialakítaniuk, ami a struktúrálisan átalakuló piac fejlődését ösztönzi.

 

Ezek az Európai Parlament gyakorlati intézkedései

 1. Jön a FinTech cselekvési terv

Cél a fintech és az insurtech fejlődésének ösztönzése, a fogyasztói adaptáció gyorsítása, a szabályozói akadályok lebontása.

 1. Minden tagállamban legyen szabályozói sandbox

Azaz legyen egy olyan tesztkörnyezet, ahol a fintech alkalmazások és technológiák fejlesztése, biztonságos tesztelése zajlik akár valós ügyfeleken.

 1. Új Fintech-vadászterületek

Több új területen is szívesen látná az Európai Parlament (EP) a fintech megoldásokat. Így például a közszolgáltatásokban vagy az adathasznosításban. Cél, hogy legyen elérhető az ügyfél számára ún. személyes információmenedzsment rendszer, amivel személyes adatait láthatja, elemezheti, s azzal gazdálkodhat. Ehhez a szolgáltatáshoz tisztáznia kell a Bizottságnak a nem személyes adatok adatfelhasználási szabályait is.

 1. Jövőre jöhet a robovisorok ellenőrzése

Bár az EP támogatja a robovisor szolgáltatás terjedését, ám kockázatosnak is tartja azt többek között az esetlegesen hibás algoritmusok okozta kockázatok miatt.

 1. EU-s szintű munkacsoport a blockchain vizsgálatára

A smart contract (okos szerződések) hatásait várakozással figyeli az Európai Parlament, ugyanakkor a Bizottságnak elemzést kell készítenie a technológiában rejlő adóelkerülési, pénzmosási kockázatokról.

 1. Fontos a személyes pénzügyi menedzsment (PFM)

Bizottsági elemzést készítenek arról, hogy a jelenlegi szabályozói környezet kellőképpen biztosítja-e a tanácsadó szolgáltatások fejlődését, használatát. Az elemzést követően, ha szükséges, a szabályozás enyhítésére kerülhet sor.

 1. Fontos az insurtech fejlődése

Felgyorsíthatja az insurtech cégek fejlődését, segítheti az insurtech terjedését, hogy a Parlament látóterébe került. A Parlament ugyanis felhívta a Bizottság figyelmét, hogy olyan szabályozói környezetet kell kialakítania, ami segíti az insurtech technológiák terjedését is.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!