2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.06.12.

Blockchain technológia a használtautó piacon

Szerző:

Kategóriák:

Használt autót vennél, de kételyeid vannak? Visszatekerték az óraállást? Kozmetikázták a szervízkönyvet? A Corvinus Fintech Center kutatói és hallgatói megtalálták a megoldást. Így segíthet a blockchain technológia a kételyeid eloszlatásában! Mutatjuk, mire jutottak!

Trinh Anh Tuan, a Corvinus Fintech Center kutatója összegyűjtötte a legjobb hallgatói fintech kezdeményezéseket. Ebből csemegézgettünk és mutatjuk be elsőként, hogyan segíthet a blockchain technológia a használtautó piacon.

Corvinus Fintech Center blockchain

A kutatási projekt résztvevői: Dr. Trinh Anh Tuan, Kádár Bence, Pénzes Gábor

 

A probléma: az autók előélete ritkán lekövethető

Kevés olyan vagyontárgyunk van, ami olyan kitüntetett szerepű lenne, illetve amihez olyan sok szolgáltatás kapcsolódna, mint a járművekhez. Új járművet vásárolni viszont relatíve drága, használtan vásárolni pedig bizonytalan, rizikós döntés, mert a piac tele van csalókkal, az autók előélete pedig ritkán lekövethető. Az új autók árának befolyásolása helyett a használtautó vásárlás bizonytalanságának csökkentését tűztük ki céllul.

Piackutatásunk eredménye alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy a fogyasztók szívesebben vásárolnak olyan használtjárművet, melyről több információ áll a rendelkezésükre.

 

A megoldás: blockchain-alapú főkönyv a hiteles nyilvántartáshoz

Egy jármű életútjának dokumentálása már az autó legyártásával elkezdődik, és ideális esetben a bontásig tart. Ezalatt többször cserél gazdát, és az állapota is jelentősen változik. A jármű életútjának követésére a Blockchain technológiát tartjuk ideálisnak, hasonlóan a gyémántok kereskedelménél használt Everledger platformhoz. A gyémántok és üzletek nyilvántartását az Everledger által készített blockchain-alapú főkönyvben vezetik, így követhető a gyémántok eredete.

Terveink alapján a használtautók piacán egy piaci rést szeretnénk kihasználni, a biztonságos használtautó vásárlást. Kulcspartnerek lennének ebben a forgalmazók, a gyártók, a biztosítók és az állam is. Jelenleg is számos információ áll rendelkezésre egy autóról, ám egyszeri érdeklődők, akár potenciális vevők nehezen férhetnek hozzá ezekhez.

 

Cél: az adatok egy helyre csoportosítása és digitális verifikálása

Külön adatbázis létezik (KEKKH), ahol a műszaki vizsgák során bejegyzett km-óra állások láthatók. Köztudott azonban, hogy az autók számlálóját visszatekerni pár perces művelet, és sokan élnek ezzel. Továbbá napjainkban a nagy számban importált nyugat-európai használtautók története sem kerül be a magyar adatbázisba, így gyakran előfordul, hogy egy Németországban 400 ezer km-rel megvásárolt autó Magyarországon már csak 200 ezer km-rel az órájában kerül forgalomba.

A járművek papíralapú szervizkönyvét (ha egyáltalán megvan) szintén könnyű hamisítani, tetszőleges adatokkal kitölteni. A márkaképviseletek pedig rendelkeznek szerviztörténettel, amennyiben egy autót márkaszervizbe hordtak, ezek azonban harmadik fél számára ritkán kiadott adatok. A projektünk célja ezen adatok egy helyre csoportosítása és digitális verifikálása.

 

Így működne a digitális piactér

A Blockchain technológia kulcs eleme, hogy a láncba újonnan bekerülő adatok kapcsolódnak az előző blokkokhoz, így létrehozva egy főkönyvet, ami az autóknál is használható pl. egy időszakos szervizlátogatás jelentene egy blokkot, és ezt csak a felhatalmazott márkaszervizek jegyezhetik be a blokkláncba.

A nyílt forráskódú Hyperledger Composer technológiát felhasználva megvalósítanánk egy weboldalt, illetve mobilapplikációt, ahol kizárólag olyan autókat kínálnak eladásra, amelyek előélete lekérdezhető, rendelkeznek az említett digitális főkönyvvel, és ezen adatokhoz csak azonosított személyek férnek hozzá.

A projekt keretein belül nemcsak digitális piactér jönne létre, hanem a sikeres adásvételt követő adminisztrációt is egyszerűsítenénk. A Hyperledger Burrow szintén már meglévő technológia, amelyet okos szerződések generálásához terveztek. Ideális esetben nem lenne szükség papíralapú, többpéldányos adásvételi szerződésre, hanem egy applikáció automatikusan elkészítené azt, ezzel szintén csökkentve a hamisítás lehetőségét.

Fontos számunkra, hogy projektünk a közeljövőben megvalósuljon, így ugyanis áthidalhatnánk a használtautók piacán fennálló bizonytalanságot, csalásokat, aminek a jóhiszemű vásárlók és a valóban becsületes eladók egyaránt elszenvedői.

Címkék: