Csekkbefizetés QR-kóddal a Simple-ön keresztül

írta | 2019.08.14. | Digitális pénzügyek, Összes hír

Pár nappal ezelőtt elérhetővé vált a Simple alkalmazásban a QR-kódos Csekkbefizetés, ami éveken át az iCsekk „monopóliuma” volt. A sárga csekken elhelyezett QR-kódot a Magyar Posta úgy alakította ki, hogy azt az iCsekk-en kívül más szolgáltatók nem tudták beolvasni. Tavaly év végén megtört a jég és elsőként a Budapest Bank mobilalkalmazásában lett elérhető a QR-kódos csekkbefizetés. 2019. augusztus 8-tól már a Simple-ön keresztül is beolvasható a sárga csekken található QR-kód.

A Magyar Posta 2015. január 1-től kötelezővé tette a teljes megszemélyesítésű, gépi kitöltésű csekkeken a postai QR-kód feltüntetését, amit kizárólag az iCsekk mobilalkalmazáson keresztül lehetett beolvasni. Ennek köszönhetően a mobilbanki alkalmazásokban nem jelenhetett meg a QR-kódos csekkbefizetési lehetőség, pedig hozzájárulhatott volna annak terjedéséhez.

Négy évet kellett várni arra, hogy a Posta feloldja ezt a „korlátozást” és más mobilalkalmazásokon keresztül is beolvashatóvá váljon a QR-kód. Kérdés, hogy a Budapest Bank mobilbanki alkalmazásán és a Simple-ön kívül más bankok, fizetési szolgáltatók számára is megnyílik-e majd ez a lehetőség.

QR-kódos csekkbefizetés a Simple-ön keresztül

Akik hozzászoktak az iCsekken keresztüli QR-kódos csekkbefizetés élményéhez, mostantól a Simple-ön keresztül is élvezhetik azt. Három kattintással és a QR-kód leolvasásával kb. 10 másodperc alatt befizethetjük csekkünket a Simple-ben eltárolt bankkártyánkkal. Ez a folyamat válhat még egyszerűbbé és gyorsabbá a fizetési kérelem elindulásával, amikor már a QR-kód leolvasására sem lesz szükség.

1. lépés: Nyisd meg az alkalmazásban a Csekkbefizetés szolgáltatást

2. lépés: Olvasd be a kamerával a csekken lévő QR-kódot

3. lépés: Válaszd ki a bankkártyát, amivel fizetni szeretnél

4. lépés: Hagyd jóvá a befizetést (pl. Touch ID-val, vagy Simple jelszóval)

A befizetésről e-mailben külön értesítőt kapunk és a „Befizetett csekkjeim” menüben megtekinthetjük a korábbi befizetéseinket.

Átjárható fizetési megoldások legyenek Magyarországon

2020-tól a fizetési kérelem megjelenése új dimenziót nyithat a számlabefizetések terén a bankok, a fizetési szolgáltatók, a közmű cégek és a fintech startupok számára a nyílt szabványoknak köszönhetően. A GIRO Zrt. a fizetési kérelem mögötti rendszert és szabványt úgy alakította ki, hogy azt könnyen lehessen új adattartalommal bővíteni a jövőbeli innovációk megalapozása érdekében.

Az MNB elvárása, hogy a jövőben – a fizetési kérelem mögötti azonnali fizetési infrastruktúrán – átjárható digitális fizetési megoldások kerülhessenek bevezetésre. Ennek oka valószínűleg, hogy a jövőben ne fordulhasson elő a postai QR-kódhoz hasonló „piackorlátozó” eset.

A számlabefizetések jövőjével, a fizetési kérelem folyamatával, a jövő készpénzmentes fizetési megoldásaival részletesen is foglalkozunk majd 2019. október 15-én a PayTechShow-n.

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.