2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2019.08.14.

Csekkbefizetés QR-kóddal a Simple-ön keresztül

Szerző:

Kategóriák:

Pár nappal ezelőtt elérhetővé vált a Simple alkalmazásban a QR-kódos Csekkbefizetés, ami éveken át az iCsekk „monopóliuma” volt. A sárga csekken elhelyezett QR-kódot a Magyar Posta úgy alakította ki, hogy azt az iCsekk-en kívül más szolgáltatók nem tudták beolvasni. Tavaly év végén megtört a jég és elsőként a Budapest Bank mobilalkalmazásában lett elérhető a QR-kódos csekkbefizetés. 2019. augusztus 8-tól már a Simple-ön keresztül is beolvasható a sárga csekken található QR-kód.

A Magyar Posta 2015. január 1-től kötelezővé tette a teljes megszemélyesítésű, gépi kitöltésű csekkeken a postai QR-kód feltüntetését, amit kizárólag az iCsekk mobilalkalmazáson keresztül lehetett beolvasni. Ennek köszönhetően a mobilbanki alkalmazásokban nem jelenhetett meg a QR-kódos csekkbefizetési lehetőség, pedig hozzájárulhatott volna annak terjedéséhez.

Négy évet kellett várni arra, hogy a Posta feloldja ezt a „korlátozást” és más mobilalkalmazásokon keresztül is beolvashatóvá váljon a QR-kód. Kérdés, hogy a Budapest Bank mobilbanki alkalmazásán és a Simple-ön kívül más bankok, fizetési szolgáltatók számára is megnyílik-e majd ez a lehetőség.

QR-kódos csekkbefizetés a Simple-ön keresztül

Akik hozzászoktak az iCsekken keresztüli QR-kódos csekkbefizetés élményéhez, mostantól a Simple-ön keresztül is élvezhetik azt. Három kattintással és a QR-kód leolvasásával kb. 10 másodperc alatt befizethetjük csekkünket a Simple-ben eltárolt bankkártyánkkal. Ez a folyamat válhat még egyszerűbbé és gyorsabbá a fizetési kérelem elindulásával, amikor már a QR-kód leolvasására sem lesz szükség.

1. lépés: Nyisd meg az alkalmazásban a Csekkbefizetés szolgáltatást

blank

2. lépés: Olvasd be a kamerával a csekken lévő QR-kódot

blank

3. lépés: Válaszd ki a bankkártyát, amivel fizetni szeretnél

blank

4. lépés: Hagyd jóvá a befizetést (pl. Touch ID-val, vagy Simple jelszóval)

blank

A befizetésről e-mailben külön értesítőt kapunk és a „Befizetett csekkjeim” menüben megtekinthetjük a korábbi befizetéseinket.

Átjárható fizetési megoldások legyenek Magyarországon

2020-tól a fizetési kérelem megjelenése új dimenziót nyithat a számlabefizetések terén a bankok, a fizetési szolgáltatók, a közmű cégek és a fintech startupok számára a nyílt szabványoknak köszönhetően. A GIRO Zrt. a fizetési kérelem mögötti rendszert és szabványt úgy alakította ki, hogy azt könnyen lehessen új adattartalommal bővíteni a jövőbeli innovációk megalapozása érdekében.

Az MNB elvárása, hogy a jövőben – a fizetési kérelem mögötti azonnali fizetési infrastruktúrán – átjárható digitális fizetési megoldások kerülhessenek bevezetésre. Ennek oka valószínűleg, hogy a jövőben ne fordulhasson elő a postai QR-kódhoz hasonló „piackorlátozó” eset.

A számlabefizetések jövőjével, a fizetési kérelem folyamatával, a jövő készpénzmentes fizetési megoldásaival részletesen is foglalkozunk majd 2019. október 15-én a PayTechShow-n.

Címkék:
blank
blank