2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.02.07.

Digitális ügyfélazonosítás 2022-ben. Bankszámlanyitás KAÜ-vel? Digitális ügyintézés videóhívással? Milyen változásokra számíthatunk idén?

Szerző:

Kategóriák:

Az idei év első napja fordulópontot hozott a digitális ügyfélazonosításban és a pénzügyi szolgáltatókkal való távoli szerződéskötésben. 2022. január 1-től a KAÜ is használható ügyfélazonosításra és ugyanezen a napon hatályba lépett az írásbeliségre vonatkozó Ptk. módosítás is, amely a távoli ügyfélazonosításban használt technológiák alkalmazására is hatással lehet. Mit jelent a gyakorlatban a KAÜ alkalmazása távoli ügyfélazonosításban a pénzügyi szektor számára? Mit használnának a banki ügyfelek a legszívesebben a digitális ügyintézés során? A Ptk. módosítás hogyan érinti a digitális ügyfélazonosításhoz használt technológiákat? Részletek 2022. február 23-án a FinTechZone webináriumán.

A távoli ügyfélazonosításra és -átvilágításra lehetőséget biztosító hazai jogszabályi környezet az elmúlt években sokat fejlődött, ami különösen fontossá vált a határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtó neobankok megjelenésével.

Az online (szelfis) számlanyitás akár pár kattintással is elvégezhető, amire a legjobb példa a Revolut, Wise, vagy a Curve. A Revolutnál alig pár év alatt közel 500 ezer magyar nyitott online számlát, ami azt mutatja, a digitálisan felkészült felhasználók nyitottak a távoli ügyfélazonosítási megoldásokra. A legtöbb hazai nagy banknál jellemzően a videóhívás alapú digitális ügyfélazonosítás érhető el, és pár banknál megjelent a szelfis technológia is.

Az idei év fordulópont a digitális ügyfélazonosításban

Az idei év első napja két szempontból is fordulópontnak számít a pénzügyi szektor számára a digitális ügyfélazonosítás tekintetében. 2022. január 1-től lépett hatályba a Ptk. írásbeliségre vonatkozó módosítása és 2022 januárjától a pénzügyi piac szereplői számára bizonyos ügyfélazonosítási folyamatok támogatására ingyen rendelkezésre áll a KAÜ platformja.

Ezzel kapcsolatban a legizgalmasabb kérdés, hogy vajon a KAÜ teljes egészében kiválthatja-e majd a videós és a szelfis azonosítást.

2022. február 23-án szakmai webinárium keretében szakértők segítségével megvizsgáljuk, mit jelent a gyakorlatban a pénzügyi szektor számára a KAÜ alkalmazása távoli ügyfélazonosításra, kiválthatja-e a KAÜ-s interfészhez való kapcsolódás a pénzmosás és terrorizmus elleni törvény szerinti ügyfél-átvilágítás folyamatát, és hogy mire használhatja fel a pénzügyi szolgáltató a KAÜ-s interfészen átvett adatokat.

A Ptk. írásbeliség szabályaira vonatkozó módosítása a jogi szakértők szerint a banki videóhívásos szerződéskötéseket is érintheti. A módosítás nemcsak technológiában jelenthet visszalépést, hanem ügyfélélményben is. A szakmai webináriumon azt is körbejárjuk, hogy a Ptk. módosítás hogyan érinti a digitális ügyfélazonosításhoz használt technológiákat. A részletekkel 2022. február 23-án foglalkozunk a meghívott szakértőkkel közösen a FinTechZone webináriumán.

A magyar lakosság igényli a személyességet a digitális ügyintézés során is

Tavaly a Comnica és az NRC két országos, az internetező népességre reprezentatív online kutatás keretében is megvizsgálta a magyarok ügyintézési szokásait. Az első kutatás szerint az ügyfelek többsége a digitális ügyintézés közben sem akar lemondani az emberi hangról.

Tízből nyolcan továbbra is igénylik a személyes beszélgetést az ügyfélszolgálatossal, 42%-uk szerint pedig a “digitális személyesség” akkor az igazi, ha az ügyfél és az ügyintéző látja is egymást, például egy videóhívásban.

A már kifejezetten banki és biztosítási ügyfelek körében végzett második kutatásuk szerint a válaszadók több mint fele úgy véli, jól jönne egy videóhíváson bejelentkező ügyfélszolgálatos segítsége, amikor elakadnak a digitális ügyintézésben. Ehhez a legfiatalabbak ragaszkodnak a legkevésbé és az idősebbek a leginkább, az őket összekötő korcsoportokban viszont kiegyenlített a mezőny.

A banki, biztosítási ügyfelek többsége előszeretettel használja okostelefonját digitális ügyintézésre, elsősorban valamilyen applikáción keresztül. A mobil nagy előnye, hogy a közvetett, szelfis azonosítás mellett a közvetlen, videóhívásos azonosításra is alkalmas. Mindkét megoldás elfér benne, az ügyintézés jellege vagy éppen az ügyfél preferenciája dönti el, mikor, melyik jut szerephez.

A felhasználók több mint fele szívesen használná a mobiltelefont segélykérő videóhívásra ügyintézés közben, és csaknem ugyanennyien digitális aláírásra is kipróbálnák.

A technológiai trendekről, a banki, biztosítási ügyfelek digitális ügyintézési szokásairól további részleteket a Comnica üzletfejlesztési igazgatója, Horváth Gergely oszt meg az érdeklődőkkel a 2022. február 23-án tartandó szakmai webináriumon.

Regisztrálni a webináriumra itt lehet.

Címkék: