BankTechShow

Digitális ügyfélazonosítás 2022-ben. Bankszámlanyitás KAÜ-vel? Digitális ügyintézés videóhívással? Milyen változásokra számíthatunk idén?

Szerző: | 2022. 02. 07. | Összes hír, RegTech, Szabályozás

Az idei év első napja fordulópontot hozott a digitális ügyfélazonosításban és a pénzügyi szolgáltatókkal való távoli szerződéskötésben. 2022. január 1-től a KAÜ is használható ügyfélazonosításra és ugyanezen a napon hatályba lépett az írásbeliségre vonatkozó Ptk. módosítás is, amely a távoli ügyfélazonosításban használt technológiák alkalmazására is hatással lehet. Mit jelent a gyakorlatban a KAÜ alkalmazása távoli ügyfélazonosításban a pénzügyi szektor számára? Mit használnának a banki ügyfelek a legszívesebben a digitális ügyintézés során? A Ptk. módosítás hogyan érinti a digitális ügyfélazonosításhoz használt technológiákat? Részletek 2022. február 23-án a FinTechZone webináriumán.

A távoli ügyfélazonosításra és -átvilágításra lehetőséget biztosító hazai jogszabályi környezet az elmúlt években sokat fejlődött, ami különösen fontossá vált a határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtó neobankok megjelenésével.

Az online (szelfis) számlanyitás akár pár kattintással is elvégezhető, amire a legjobb példa a Revolut, Wise, vagy a Curve. A Revolutnál alig pár év alatt közel 500 ezer magyar nyitott online számlát, ami azt mutatja, a digitálisan felkészült felhasználók nyitottak a távoli ügyfélazonosítási megoldásokra. A legtöbb hazai nagy banknál jellemzően a videóhívás alapú digitális ügyfélazonosítás érhető el, és pár banknál megjelent a szelfis technológia is.

Az idei év fordulópont a digitális ügyfélazonosításban

Az idei év első napja két szempontból is fordulópontnak számít a pénzügyi szektor számára a digitális ügyfélazonosítás tekintetében. 2022. január 1-től lépett hatályba a Ptk. írásbeliségre vonatkozó módosítása és 2022 januárjától a pénzügyi piac szereplői számára bizonyos ügyfélazonosítási folyamatok támogatására ingyen rendelkezésre áll a KAÜ platformja.

Ezzel kapcsolatban a legizgalmasabb kérdés, hogy vajon a KAÜ teljes egészében kiválthatja-e majd a videós és a szelfis azonosítást.

2022. február 23-án szakmai webinárium keretében szakértők segítségével megvizsgáljuk, mit jelent a gyakorlatban a pénzügyi szektor számára a KAÜ alkalmazása távoli ügyfélazonosításra, kiválthatja-e a KAÜ-s interfészhez való kapcsolódás a pénzmosás és terrorizmus elleni törvény szerinti ügyfél-átvilágítás folyamatát, és hogy mire használhatja fel a pénzügyi szolgáltató a KAÜ-s interfészen átvett adatokat.

A Ptk. írásbeliség szabályaira vonatkozó módosítása a jogi szakértők szerint a banki videóhívásos szerződéskötéseket is érintheti. A módosítás nemcsak technológiában jelenthet visszalépést, hanem ügyfélélményben is. A szakmai webináriumon azt is körbejárjuk, hogy a Ptk. módosítás hogyan érinti a digitális ügyfélazonosításhoz használt technológiákat. A részletekkel 2022. február 23-án foglalkozunk a meghívott szakértőkkel közösen a FinTechZone webináriumán.

A magyar lakosság igényli a személyességet a digitális ügyintézés során is

Tavaly a Comnica és az NRC két országos, az internetező népességre reprezentatív online kutatás keretében is megvizsgálta a magyarok ügyintézési szokásait. Az első kutatás szerint az ügyfelek többsége a digitális ügyintézés közben sem akar lemondani az emberi hangról.

Tízből nyolcan továbbra is igénylik a személyes beszélgetést az ügyfélszolgálatossal, 42%-uk szerint pedig a “digitális személyesség” akkor az igazi, ha az ügyfél és az ügyintéző látja is egymást, például egy videóhívásban.

A már kifejezetten banki és biztosítási ügyfelek körében végzett második kutatásuk szerint a válaszadók több mint fele úgy véli, jól jönne egy videóhíváson bejelentkező ügyfélszolgálatos segítsége, amikor elakadnak a digitális ügyintézésben. Ehhez a legfiatalabbak ragaszkodnak a legkevésbé és az idősebbek a leginkább, az őket összekötő korcsoportokban viszont kiegyenlített a mezőny.

A banki, biztosítási ügyfelek többsége előszeretettel használja okostelefonját digitális ügyintézésre, elsősorban valamilyen applikáción keresztül. A mobil nagy előnye, hogy a közvetett, szelfis azonosítás mellett a közvetlen, videóhívásos azonosításra is alkalmas. Mindkét megoldás elfér benne, az ügyintézés jellege vagy éppen az ügyfél preferenciája dönti el, mikor, melyik jut szerephez.

A felhasználók több mint fele szívesen használná a mobiltelefont segélykérő videóhívásra ügyintézés közben, és csaknem ugyanennyien digitális aláírásra is kipróbálnák.

A technológiai trendekről, a banki, biztosítási ügyfelek digitális ügyintézési szokásairól további részleteket a Comnica üzletfejlesztési igazgatója, Horváth Gergely oszt meg az érdeklődőkkel a 2022. február 23-án tartandó szakmai webináriumon.

Regisztrálni a webináriumra itt lehet.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!