FinTechShow-7.0

Így lesz e-commerce cégből Európa legnagyobb bankja

Szerző: | 2017. 07. 06. | Fintech startupok, Nemzetközi fintech startupok, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Mi jut eszedbe a svédekről? Az ABBA? A Skpye? Vagy a Spotify? Hamarosan új névvel is megismerkedhetsz: Klarna. Mit szólnál hozzá, ha a weben megrendelt terméket 30 napig nem kellene kifizetned? Vagy ha papírmunka nélkül, részletfizetést kérhetnél, online? A Klarnánál ez is lehetséges.

 

A minap kapta meg a banki engedélyt a webshopoknak fizetési megoldásokat nyújtó Klarna. Eddig 60 millió felhasználó közel 70.000 kereskedőnél használta a svéd cég fizetési megoldásait. A banki engedéllyel bővíthetik hitelezési tevékenységüket, és megtakarítási termékeket is kínálhatnak.

A társaság sikerének titka a vásárlóknak és a webshoponak nyújtott fizetési szolgáltatás. A vásárlóknak nem kell azonnal kifizetni a megrendelt terméket, a webshop viszont azonnal pénzhez jut. Ezt a konstrukciót főzték ki a svédek, és alig 10 év alatt Európa meghatározó e-commerce cégévé váltak.

Magyarországra 2 évvel ezelőtt próbáltak betörni, de sikertelenül a felügyelet rosszalló tekintete miatt. Ugyanis olyan technológiával jöttek Magyarországra, amelynek szabályozása még előkészítés alatt volt Európában. 2018-tól viszont megszűnnek ezek az akadályok és újra támadhat a svéd „együttes”.

klarna e-commerce fizetesi szolgaltato webshop

 

Vásárlás még nem volt ilyen egyszerű

A Klarna megoldását alkalmazó webáruházakban a kártyaszám és CVC beírása nélkül is fizethetünk. Elegendő az e-mail és a szállítási cím megadása. Fizethetünk utánvéttel akár egy hónapnyi türelmi időszakon belül kamatmentesen, vagy összevonhatjuk vásárlásainkat “egy számlára” és havi részletben is törleszthetünk.

A megoldás lényege a termék átvétele utáni fizetési módok változatosságában, egyszerűségében, valamint a vásárló hitelképesség vizsgálati módszerében rejlik.

 

“Vásárolj most,  fizess később”

Amint kiválasztottuk a terméket, a check-outnál választhatunk, hogy azonnal fizetünk bankkártyánkkal, vagy a “később fizetek” opciót választjuk. Ezt az opciót választhatjuk akkor is, ha nincs vásárlási  előzményünk. Ekkor jön egy gyors, 4 lépéses “hitelképesség vizsgálat”.

A szolgáltatás mögötti intelligencia elemzi többek között Klarna-s vásárlásainkat, a webes aktivitásunkat, korábbi hiteleinket – nem csupán a Klarnánál – és ezekből az adatokból 1 másodperc alatt eldönti, hitelképesek vagyunk-e.

A termék megrendelésekor az ÁSZF elfogadását követően létrejön a Klarna fiókunk és ezzel a Klarna számlánk. Ebben a fiókban tárolja a Klarna a rólunk gyűjtött adatokat, továbbá  az IP címünket, a készülékünk jellemzőit, a kártyaadatainkat stb. A Klarna számlán pedig a vásárolt árukat és ellenértéküket, illetve a fizetéseink státuszát.

Webshoptól függően 14-30 napos kamatmentes időszak áll rendelkezésünkre, de dönthetünk úgy is, hogy havi részletekben törlesztjük a számlánkat átlagosan 18,9 százalékos kamaton.

Ahogy fizettünk, vagy a hitelajánlatot elfogadtuk, a Klarna azonnal kifizeti a kereskedőt.

 

Mi a helyzet itthon?

Korábban írtunk már arról, miért nem fizetünk online Magyarországon. Akkor a lakossági kutatásokból az derült ki, az ok egyszerű: „Mert még mindig nem elég kényelmes!” A Klarna megoldását végigbogarászva úgy tűnik, létezik egyszerű megoldás. Sőt!

Hogy mikor és milyen pénzügyi termékkel jön Magyarországra a svéd társaság, azt még nem tudjuk. Mindenesetre 2018-tól szabályozói gátja már nem lesz annak, hogy a hazai webshopok és a magyar vásárlók megismerkedhessenek egy újabb svéd csillaggal. Skype, Spotify, Klarna.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!