BankTechShow

Így lesz e-commerce cégből Európa legnagyobb bankja

Szerző: | 2017. 07. 06. | Fintech startupok, Nemzetközi fintech startupok, Összes hír

Mi jut eszedbe a svédekről? Az ABBA? A Skpye? Vagy a Spotify? Hamarosan új névvel is megismerkedhetsz: Klarna. Mit szólnál hozzá, ha a weben megrendelt terméket 30 napig nem kellene kifizetned? Vagy ha papírmunka nélkül, részletfizetést kérhetnél, online? A Klarnánál ez is lehetséges.

 

A minap kapta meg a banki engedélyt a webshopoknak fizetési megoldásokat nyújtó Klarna. Eddig 60 millió felhasználó közel 70.000 kereskedőnél használta a svéd cég fizetési megoldásait. A banki engedéllyel bővíthetik hitelezési tevékenységüket, és megtakarítási termékeket is kínálhatnak.

A társaság sikerének titka a vásárlóknak és a webshoponak nyújtott fizetési szolgáltatás. A vásárlóknak nem kell azonnal kifizetni a megrendelt terméket, a webshop viszont azonnal pénzhez jut. Ezt a konstrukciót főzték ki a svédek, és alig 10 év alatt Európa meghatározó e-commerce cégévé váltak.

Magyarországra 2 évvel ezelőtt próbáltak betörni, de sikertelenül a felügyelet rosszalló tekintete miatt. Ugyanis olyan technológiával jöttek Magyarországra, amelynek szabályozása még előkészítés alatt volt Európában. 2018-tól viszont megszűnnek ezek az akadályok és újra támadhat a svéd „együttes”.

klarna e-commerce fizetesi szolgaltato webshop

 

Vásárlás még nem volt ilyen egyszerű

A Klarna megoldását alkalmazó webáruházakban a kártyaszám és CVC beírása nélkül is fizethetünk. Elegendő az e-mail és a szállítási cím megadása. Fizethetünk utánvéttel akár egy hónapnyi türelmi időszakon belül kamatmentesen, vagy összevonhatjuk vásárlásainkat “egy számlára” és havi részletben is törleszthetünk.

A megoldás lényege a termék átvétele utáni fizetési módok változatosságában, egyszerűségében, valamint a vásárló hitelképesség vizsgálati módszerében rejlik.

 

“Vásárolj most,  fizess később”

Amint kiválasztottuk a terméket, a check-outnál választhatunk, hogy azonnal fizetünk bankkártyánkkal, vagy a “később fizetek” opciót választjuk. Ezt az opciót választhatjuk akkor is, ha nincs vásárlási  előzményünk. Ekkor jön egy gyors, 4 lépéses “hitelképesség vizsgálat”.

A szolgáltatás mögötti intelligencia elemzi többek között Klarna-s vásárlásainkat, a webes aktivitásunkat, korábbi hiteleinket – nem csupán a Klarnánál – és ezekből az adatokból 1 másodperc alatt eldönti, hitelképesek vagyunk-e.

A termék megrendelésekor az ÁSZF elfogadását követően létrejön a Klarna fiókunk és ezzel a Klarna számlánk. Ebben a fiókban tárolja a Klarna a rólunk gyűjtött adatokat, továbbá  az IP címünket, a készülékünk jellemzőit, a kártyaadatainkat stb. A Klarna számlán pedig a vásárolt árukat és ellenértéküket, illetve a fizetéseink státuszát.

Webshoptól függően 14-30 napos kamatmentes időszak áll rendelkezésünkre, de dönthetünk úgy is, hogy havi részletekben törlesztjük a számlánkat átlagosan 18,9 százalékos kamaton.

Ahogy fizettünk, vagy a hitelajánlatot elfogadtuk, a Klarna azonnal kifizeti a kereskedőt.

 

Mi a helyzet itthon?

Korábban írtunk már arról, miért nem fizetünk online Magyarországon. Akkor a lakossági kutatásokból az derült ki, az ok egyszerű: „Mert még mindig nem elég kényelmes!” A Klarna megoldását végigbogarászva úgy tűnik, létezik egyszerű megoldás. Sőt!

Hogy mikor és milyen pénzügyi termékkel jön Magyarországra a svéd társaság, azt még nem tudjuk. Mindenesetre 2018-tól szabályozói gátja már nem lesz annak, hogy a hazai webshopok és a magyar vásárlók megismerkedhessenek egy újabb svéd csillaggal. Skype, Spotify, Klarna.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!