CIB Google Pay

CIB Google Pay

Júniusban publikálják az egységes banki API elvárásokat

írta | 2018.04.06. | API bankolás, FinTechShow, Open banking, Összes hír, PSD2, Szabályozás

fintechshow api akademia

GIRO Fizetési kérelem

Júniusban publikálja az Európai Bizottság javaslatára létrejött piaci munkacsoport, az API Evaluation Group a PSD2 banki API-k teljesítmény paramétereit és a hatóságok számára javasolt API teljesítmény értékelési szempontrendszert. Kiderül, hogy a PSD2 által kinyitott kapu mennyire lesz szélesre tárt és a bankoknak milyen mélyre kell nyúlniuk a zsebükbe az API fejlesztések és az üzemeltetés során. A banki API elvárásokról külön is szó lesz a FinTechShow-n és helyszíni konzultáción vehetnek részt az érdeklődők.

A fintech cégek szolgáltatási lehetőségeit alapjaiban határozza meg, hogy milyen eléréssel, teljesítménnyel, mekkora költségek árán férhetnek hozzá a felhasználók fizetési számla adataihoz. Az API hozzáféréseket a bank határozza meg, így tehát a bankok kezében az API üzleti stratégiai eszközzé vált. Az API struktúrája, funkcionális és minőségi paraméterei megmutatják, hogy a bank mennyire nyitott kisebb szolgáltatók felé.

A PSD2 Achilles-pontja az API lehet

Az API hozzáférések szabályozása az Európai Bizottság figyelmének középpontjába került a PSD2 részletszabályainak kidolgozása során. A bankok, – a szabályozás kidolgozásáért felelős – Európai Bankhatóság és a fintech,- tech cégek heves vitákat folytattak a PSD2 API-k minimális funkcionalitásáról, a szabványosítás kérdéséről. A Bizottság a verseny és az innováció oldalán avatkozott be a vitákba és az előírt, az API dokumentációk ingyenes és egyszerű elérésén túl további szabályokat fogalmazott meg, így pl. az API-k előzetes tesztelésével kapcsolatos előírásokat és a nem kielégítő teljesítménnyel működő API-k esetén alkalmazandó tartalékmechanizmust.

Tartalékmechanizmus

A tartalékmechanizmus célja, hogy az AISP és a PISP szolgáltatók a banki API-k „meghibásodása” vagy nem kielégítő működése esetén is tudjanak szolgáltatni. A szabályozás alapján, ha 5 egymást követő API hívás esetén 30 másodperc alatt nem érkezik válasz, a banknak biztosítania kell, hogy a szolgáltató a felhasználó fizetési számla adataihoz a felhasználói interfészen keresztül hozzáférhessen (pl. screen scraping eljárással).

Dolgoznak az egységes teljesítmény elvárásokon

Annak érdekében, hogy az AISP és a PISP szolgáltatók ugyanolyan eséllyel férjenek hozzá a felhasználók adataihoz és ugyanolyan biztonsággal tudják szolgáltatásaikat nyújtani a felhasználóknak, mint a bankok, a Bizottság szükségesnek látta további garanciák beépítését.

Így jött létre az API Evaluation Group. Feladata, hogy dolgozza ki a felhasználók banki adatainak eléréséhez, a számlainformációk összesítéséhez és a fizetéskezdeményezési szolgáltatások nyújtásához szükséges banki API-k üzemeltetése során fenntartandó teljesítmény elvárásokat. A követelményrendszer a piaci szereplők és a helyi felügyeletek számára is erős ajánlásként értelmezendő, melynek teljesítéséről rendszeres adatszolgáltatás keretében számolnak majd be a bankok. Az előírt teljesítménytől való elmaradás felügyeleti szankciót – a tartalékmechanizmus alóli mentesség megvonását – vonhat maga után.

A munkacsoport fókuszai:

  • Az API teljesítmény értékelési szempontrendszerének kidolgozása.
  • A folyamatban lévő API szabványosítási kezdeményezések értékelése és a kezdeményezések koordinálása
  • Az API kulcs paraméterei – biztonság és rendelkezésre állás –kapcsán a piac és a helyi hatóságok számára iránymutatások megfogalmazása.
  • Közös teszt keretrendszer magas szintű koncepciójának kialakítása.

Júniusban jönnek a részletek

A munkacsoportban a piac összes érintett szegmense képviseletet kapott, az Európai Bankhatóság és az Európai Központi Bank pedig megfigyelőként vesz részt a munkában. Míg a bankszektort a bankok és pénzintézetek szövetségei képviselik, a fintech érdekeket és szempontokat a Klarna, a PPRO e-money szolgáltató és a Bankin’ tolmácsolják. A munkacsoportban a döntések – az egyenlő versenyfeltételek biztosítása érdekében – egyszerű többséggel születnek, minden képviselőnek egy szavazata van.

A munkacsoportnak 2018 júniusára kell elkészítenie és publikálnia az értékelési szempontrendszert annak érdekében, hogy a bankok időben felkészülhessenek az RTS szerinti 2019. ősziindulásra.

A PSD2 szolgáltatások nyújtását lehetővé tevő API-k jellemzőiről, funkcionalitásáról a legavatottabb szereplők, a bankok, az API-fejlesztők és a hazai szabályozó nézeteit ismerhetjük meg a FinTechShow PSD2 mini Akadémián. Ezenkívül az Online Zrt. szakemberei külön konzultációs lehetőséget biztosítanak a PSD2 API gyakorlati megfelelésével kapcsolatban.

Itt követhetsz minket:

BUPA

BUPA
NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

GOOGLE PAY A CIB BANKNÁL

CIB Bank, Google Pay
Fizessen egyszerűen és biztonságosan a Google Pay használatával!

WEBINÁRIUM: FIZETÉSI KÉRELEM

GIRO, Fizetési Kérelem, webinárium
2021. december 14-én a GIRO Zrt. és a FinTechZone közös webináriumán górcső alá vesszük a fizetési kérelem terjedését segítő új eszközöket.

BUPA: PÉNZÜGYI ASSZISZTENS

BUPA
Ismerd meg vállalkozásod teljes értékű pénzügyi asszisztensét, a BUPA-t.

KIBERBIZTONSÁG

clico paloalto networks it-biztonsag
A FinTechShow résztvevőinek díjmentes fenyegetettségi felmérést ajánlott fel a Palo Alto Networks.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.