BankTechShow

Elérhető a Google Pay a Curve kártyákkal

Szerző: | 2019. 11. 08. | Digitális pénzügyek, Összes hír

Tegnap jelentette be a Curve, hogy a Samsung Pay után már a Google Pay is elérhetővé vált a Curve kártyatulajdonosok számára. Igaz, Magyarországon hivatalosan még egyik mobilfizetési platform sem jelent meg, de könnyen lehet, hogy a Curve hozhatja el az áttörést 2020-ban.

Röviden a Curve kártyáról

A Curve Magyarországon a harmadik legnépszerűbb fintech prepaid kártya a Revolut és a TransferWise után. A Curve egyedisége, hogy képes „rátelepülni” valamennyi bank által kibocsátott – Mastercard és Visa logóval ellátott – bankkártyára és egyetlen applikációban „egyesíteni” azokat. Akik több bankkártyával is rendelkeznek, azok valamennyi bankkártyájukat egyetlen kártya alá rendezhetik és a Curve mobil alkalmazásban menedzselhetik azokat.

A Curve is egy utazós kártya, amelyik kedvezőbb vásárlási feltételeket kínál idegen devizanemben, mint a belföldi bankkártyák. Üzleti koncepciójuk alapja a devizaváltás – mint a TransferWise, vagy a Revolut esetén – és a bankközi devizapiacon elérhető deviza-középárfolyamhoz közeli váltási árfolyamot kínálnak.

A FinTechZone rendszeresen vizsgálja a hazai, valamint a legnépszerűbb fintech szolgáltatók fizetési kártyáinak devizakonverziós költségeit, amely alapján a Curve is jobb árfolyamon vált, mint a hazai bankok.

Google Pay-jel és Samsung Pay-jel is használató a Curve

A Curve kártyatulajdonosok most már fizethetnek Androidos okosórájukkal, illetve számos mobiltelefon-gyártó – pl. Huawei, HTC, Samsung, LG, Sony Ericsson, Motorola stb. – készülékével az Egyesült Királyságban.

Akik rendelkeznek Curve kártyával, azoknak elegendő csupán azt regisztrálni a Google Pay-be (első körben az Egyesült Királyságban) és onnantól kezdve valamennyi Curve „alá beregisztrált” bankkártya is alkalmassá válik az érintéses mobilfizetésre – függetlenül attól, hogy az adott bank támogatja-e a Google Pay-t.

Épp a hét elején jelentette be a Curve, hogy kártyáit már a Samsung Pay-be is be lehet regisztrálni, így a három legnagyobb érintéses mobilfizetési platformból kettőn már jelen van a kártyakibocsátó, de folyamatban van az Apple Pay-jel való integráció is.

Mi a helyzet Magyarországon?

Épp ősz végén vizsgáltuk meg a Google Pay érintéses mobilfizetés hazai bevezetésének lehetőségeit, amelyről azt feltételezzük, 2020-ban már Magyarországon is elérhető lesz. Jelen pillanatban a Google Pay alkalmazás a hazai Google Play áruházban nem érhető el.

Ugyanakkor a hazai fanatikusok itt is találtak kiskapukat és Revolut (korábbi BIN range-ba tartozó kártyák esetén), vagy Curve kártyájukat be tudták regisztrálni a APKMirrorból letöltött Google Pay-be. Viszont voltak olyanok is, akiket a pár napos „öröm” után vagy a Revolut, vagy a Google letiltott a „kiskapus kísérletezés” miatt.

A FinTechZone-nak többször is feltették a kérdést, mi értelme a Google Pay-nek azon ügyfelek számára, amelyek bankja már kínál érintéses mobilfizetést Andoroid platformon Magyarországon. Véleményünk szerint a Google márka, a Google fejlesztői supportja, az okosórák támogatása, valamint a Google által épített fizetési ökoszisztéma és digitális tárca megoldása versenyképesebb lehet a kevesebb fejlesztési erőforrással rendelkező hazai bankokkal szemben. Kivételt jelenthet talán a Simple.

Google Pay szolgáltatások

Jelenleg – még – országonként eltérő, hogy a Google Pay mely szolgáltatásai érhetők el, de összességében az alábbi típusú tranzakciókra alkalmas:

  • fizethetünk a Google Play áruházában,
  • fizethetünk fizikai boltokban mobiltelefonunkkal egy érintéssel,
  • vásárolhatunk webáruházakban,
  • fizethetünk az applikáción belül (in-app payment),
  • küldhetünk pénzt ismerőseinknek, családtagjainknak.

Kiknek lehet előnyös a Curve kártya

A FinTechZone a Curve kártyát – a Revolut és a TransferWise kártyákhoz hasonlóan – is letesztelte, amely során arra jutottunk, hogy a Curve kártya az alábbi felhasználási esetekben lehet előnyös:

  • Külföldi kártyahasználat. Kifejezetten előnyös lehet pl. a pontgyűjtő/cashback lehetőség a hitelkártyák külföldi használata esetén. A devizaátváltás a Curve kártyával kedvezőbb árfolyamon történik és a beregisztrált hitelkártya használata után járó pontfelírás/pénzvisszatérítés is kihasználható.
  • Ha olyan banktól/bankoktól van(nak) bankkártyáink, amelyek nem rendelkeznek mobilbanki appal, vagy rendelkeznek, de a kártyás költéseinket egyetlen felületen akarjuk nyomon követni. Minden kártyás vásárlásról azonnal kapunk – ingyenesen – értesítést (push notifikációt és e-mail-t) függetlenül attól, hogy a beregisztrált bankkártyához a kibocsátó bank küld-e (külön díj ellenében) értesítést.
  • Ha több kártyát használunk és azzal szembesülünk, hogy rossz kártyával fizettünk (pl. épp nem a hitelkártyát akartuk használni, vagy a céges kártyát), akkor a tranzakciót követő 14 napon belül a Curve alkalmazáson belül „cserélhetjük” a terhelendő kártyát.

Kapcsolódó cikk:

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!