2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.10.13.

Elérhetővé vált a Mastercard nyílt bankolást támogató megoldása Magyarországon

Szerző:

Kategóriák:

A Mastercard a FinTechShow-n jelentette be, hogy a nyílt bankolást támogató Open Banking Connect megoldása elérhetővé vált Magyarországon. A Mastercard megoldásával nemcsak a hazai, de az EU-ban működő bankok számlainformációkat összesítő (AIS), valamint fizetéskezdeményezési (PIS) API-hozzáférései is elérhetők. A szolgáltatóknak nem kell minden bankhoz külön kiépíteni az API-kapcsolatot, mivel azt az Open Banking Connect biztosítja. A részleteket Berkes Tibor, a Mastercard üzletfejlesztési és értékesítési vezetője osztotta meg elsőként a FinTechShow résztvevőivel.

A Mastercard az elmúlt években elhatározta, hogy részese kíván lenni a nyílt bankolási ökoszisztémának, ezért a kártyatársaságon belül elindult a nyílt bankolással kapcsolatos termékek, szolgáltatások fejlesztése és megalakult egy nyílt bankolás divízió is – mondta el Berkes Tibor.

Az EU PSD2-es irányelve megköveteli a pénzintézetektől, hogy biztosítsanak hozzáférést harmadik feles szolgáltatók részére (AISP, PISP) az ügyfelek folyószámláihoz. Ha az ügyfél letölti a harmadik feles szolgáltató alkalmazását és abban megadja számára az engedélyt, hogy hozzáférjen a folyószámlájához, akkor – az engedélytől függően – információkat kérhet le a harmadik feles szolgáltató, vagy fizetési tranzakciókat kezdeményezhet az ügyfél kérésére.

Ezek a harmadik feles szolgáltatók a tevékenységüket a pénzügyi felügyelet engedélyével végezhetik, ami biztosíték arra, hogy a számlához csak arra jogosult fél férhet hozzá szigorúan szabályozott keretek között. Ez azt is jelenti, hogy ebben a szabályozott környezetben valójában pénzintézetek (számlavezető bankok) pénzintézetekkel (számlainformációkat összesítő szolgáltatókkal, fizetési-kezdeményezési szolgáltatókkal) osztanak meg adatokat – fejtette ki Berkes Tibor.

Fotón Berkes Tibor, a Mastercard üzletfejlesztési és értékesítési vezetője. Fotó forrása: FinTechZone  | FinTech Group

A bankok többsége hisz a nyílt bankolásban, de a növekedésnek van egy jelentős gátja

A Mastercard kutatásai alapján a bankok 64%-a hisz a nyílt bankolás jövőjében és úgy gondolja, hogy ez a technológia a következő 2-3 évben meghatározó lesz számukra. A kutatásban résztvevő bankok 51%-a mondta, hogy a következő időszakban nyílt bankolásra alapozott terméket, vagy szolgáltatást fognak bevezetni. 49% pedig úgy értékelte, hogy az új szolgáltatások bevezetését fintech cégekkel közösen végzik majd.

Európa-szerte megjelentek az első nyílt banki szolgáltatók és számuk hónapról-hónapra növekszik. Jelenleg közel 500 társaság van az EU-ban és az Egyesült Királyságban, amelyek engedélyt szereztek (PISP), vagy amelyeket nyilvántartásba vettek (AISP). Magyarországon az MNB-től eddig összesen 7 társaság kapott jogosultságot nyílt bankolásra épülő szolgáltatások nyújtására, ám ez a szám nem tartalmazza a hazai bankokat, amelyek alanyi jogon végezhetik ezeket a tevékenységeket.

A növekedésnek van egy jelentős gátja, az egységes API-szabvány hiánya. Az EU-ban és Magyarországon sem tudtak a bankok abban megegyezni, hogy melyik sztenderdet használják (pl. Berling Group, OBWG stb.), ezért jellemzően bankonként eltérő API-megoldások születtek. Ennek a következménye, hogy a harmadik feles szolgáltatóknak bankonként eltérő módon kell integrálódniuk, ami jelentős kihívást jelent.

A Mastercard ebben kíván segítséget nyújtani az API-aggregátor megoldásával, az Open Banking Connecttel.

A Mastercard nyílt bankolást támogató megoldásai: Open Banking Connect és Open Banking Protect

Az Open Banking Connect lehetővé teszi, hogy a harmadik feles szolgálatók egyetlen API kapcsolaton keresztül elérhessék az EU-ban működő bankokat, így nem kell bajlódniuk az eltérő sztenderdekkel, az egységes API-szabvány hiányából származó kihívásokkal.

A Mastercard a legtöbb hazai bankot sikeresen csatlakoztatta az Open Banking Connect rendszerbe, így a szolgáltatás Magyarországon is elérhetővé vált.

Az Open Banking Connecten keresztül az üzleti partnerek számlainformációkat kérdezhetnek le lakossági és üzleti folyószámlákról, fizetési tranzakciókat kezdeményezhetnek, recurring (ismétlődő) fizetési tranzakciókat állíthatnak be. A Mastercard elkészített egy interaktív referencia alkalmazást is, ami tartalmazza a jelenlegi legjobb gyakorlatokat. Elkészült továbbá a sandbox, amelyben a partnerek elkezdhetik az első teszteléseket magyar banki adatokkal.

Az Open Banking Connect megoldás mellett a Mastercard a FinTechShow-n bemutatta a bankoknak szánt Open Banking Protect szolgáltatás is. Ezen keresztül a bankok valós időben ellenőrizni tudják a harmadik feles szolgáltatók engedélyét, tanúsítványát és a passport jogosultságokat. A Mastercard jelen pillanatban egy olyan csalásmegelőző rendszert is fejleszt, amely megmutatja majd, hogy az adott tranzakció csalás-e, vagy sem.

Címlapfotó forrása: Oleksandr – stock.adobe.com

Címkék:
blank
blank