Elérhetővé vált a Mastercard nyílt bankolást támogató megoldása Magyarországon

írta | 2021.10.13. | FinTechShow, Open banking, Összes hír, PSD2

A Mastercard a FinTechShow-n jelentette be, hogy a nyílt bankolást támogató Open Banking Connect megoldása elérhetővé vált Magyarországon. A Mastercard megoldásával nemcsak a hazai, de az EU-ban működő bankok számlainformációkat összesítő (AIS), valamint fizetéskezdeményezési (PIS) API-hozzáférései is elérhetők. A szolgáltatóknak nem kell minden bankhoz külön kiépíteni az API-kapcsolatot, mivel azt az Open Banking Connect biztosítja. A részleteket Berkes Tibor, a Mastercard üzletfejlesztési és értékesítési vezetője osztotta meg elsőként a FinTechShow résztvevőivel.

A Mastercard az elmúlt években elhatározta, hogy részese kíván lenni a nyílt bankolási ökoszisztémának, ezért a kártyatársaságon belül elindult a nyílt bankolással kapcsolatos termékek, szolgáltatások fejlesztése és megalakult egy nyílt bankolás divízió is – mondta el Berkes Tibor.

Az EU PSD2-es irányelve megköveteli a pénzintézetektől, hogy biztosítsanak hozzáférést harmadik feles szolgáltatók részére (AISP, PISP) az ügyfelek folyószámláihoz. Ha az ügyfél letölti a harmadik feles szolgáltató alkalmazását és abban megadja számára az engedélyt, hogy hozzáférjen a folyószámlájához, akkor – az engedélytől függően – információkat kérhet le a harmadik feles szolgáltató, vagy fizetési tranzakciókat kezdeményezhet az ügyfél kérésére.

Ezek a harmadik feles szolgáltatók a tevékenységüket a pénzügyi felügyelet engedélyével végezhetik, ami biztosíték arra, hogy a számlához csak arra jogosult fél férhet hozzá szigorúan szabályozott keretek között. Ez azt is jelenti, hogy ebben a szabályozott környezetben valójában pénzintézetek (számlavezető bankok) pénzintézetekkel (számlainformációkat összesítő szolgáltatókkal, fizetési-kezdeményezési szolgáltatókkal) osztanak meg adatokat – fejtette ki Berkes Tibor.

Fotón Berkes Tibor, a Mastercard üzletfejlesztési és értékesítési vezetője. Fotó forrása: FinTechZone  | FinTech Group

A bankok többsége hisz a nyílt bankolásban, de a növekedésnek van egy jelentős gátja

A Mastercard kutatásai alapján a bankok 64%-a hisz a nyílt bankolás jövőjében és úgy gondolja, hogy ez a technológia a következő 2-3 évben meghatározó lesz számukra. A kutatásban résztvevő bankok 51%-a mondta, hogy a következő időszakban nyílt bankolásra alapozott terméket, vagy szolgáltatást fognak bevezetni. 49% pedig úgy értékelte, hogy az új szolgáltatások bevezetését fintech cégekkel közösen végzik majd.

Európa-szerte megjelentek az első nyílt banki szolgáltatók és számuk hónapról-hónapra növekszik. Jelenleg közel 500 társaság van az EU-ban és az Egyesült Királyságban, amelyek engedélyt szereztek (PISP), vagy amelyeket nyilvántartásba vettek (AISP). Magyarországon az MNB-től eddig összesen 7 társaság kapott jogosultságot nyílt bankolásra épülő szolgáltatások nyújtására, ám ez a szám nem tartalmazza a hazai bankokat, amelyek alanyi jogon végezhetik ezeket a tevékenységeket.

A növekedésnek van egy jelentős gátja, az egységes API-szabvány hiánya. Az EU-ban és Magyarországon sem tudtak a bankok abban megegyezni, hogy melyik sztenderdet használják (pl. Berling Group, OBWG stb.), ezért jellemzően bankonként eltérő API-megoldások születtek. Ennek a következménye, hogy a harmadik feles szolgáltatóknak bankonként eltérő módon kell integrálódniuk, ami jelentős kihívást jelent.

A Mastercard ebben kíván segítséget nyújtani az API-aggregátor megoldásával, az Open Banking Connecttel.

A Mastercard nyílt bankolást támogató megoldásai: Open Banking Connect és Open Banking Protect

Az Open Banking Connect lehetővé teszi, hogy a harmadik feles szolgálatók egyetlen API kapcsolaton keresztül elérhessék az EU-ban működő bankokat, így nem kell bajlódniuk az eltérő sztenderdekkel, az egységes API-szabvány hiányából származó kihívásokkal.

A Mastercard a legtöbb hazai bankot sikeresen csatlakoztatta az Open Banking Connect rendszerbe, így a szolgáltatás Magyarországon is elérhetővé vált.

Az Open Banking Connecten keresztül az üzleti partnerek számlainformációkat kérdezhetnek le lakossági és üzleti folyószámlákról, fizetési tranzakciókat kezdeményezhetnek, recurring (ismétlődő) fizetési tranzakciókat állíthatnak be. A Mastercard elkészített egy interaktív referencia alkalmazást is, ami tartalmazza a jelenlegi legjobb gyakorlatokat. Elkészült továbbá a sandbox, amelyben a partnerek elkezdhetik az első teszteléseket magyar banki adatokkal.

Az Open Banking Connect megoldás mellett a Mastercard a FinTechShow-n bemutatta a bankoknak szánt Open Banking Protect szolgáltatás is. Ezen keresztül a bankok valós időben ellenőrizni tudják a harmadik feles szolgáltatók engedélyét, tanúsítványát és a passport jogosultságokat. A Mastercard jelen pillanatban egy olyan csalásmegelőző rendszert is fejleszt, amely megmutatja majd, hogy az adott tranzakció csalás-e, vagy sem.

Címlapfotó forrása: Oleksandr – stock.adobe.com

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.