2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.10.12.

Revolut Bank a FinTechShow-n. Megszólalt a Revolut és az MNB is

Szerző:

Kategóriák:

A Revolut és az MNB is először a FinTechShow-n szólaltak meg a Revolut Bank magyarországi megjelenése kapcsán. A Revolut reflektált a Magyar Nemzeti Bank felvetéseire és az MNB is kifejtette, mi történik, ha nem tesz eleget a szorgalmazott lépéseknek a neobank. A Revolut magyarországi nagykövetét, felhatalmazott képviselőjét az új banki szolgáltatásokról, az MNB igazgatóját a neobankok piacformáló hatásairól kérdeztük a FinTechShow-n.

A múlt héten megtartott kétnapos FinTechShow-n a Revolut és a Magyar Nemzeti Bank is megszólalt azt követően, hogy szeptember végén megérkezett a Revolut Bank Magyarországra. A FinTechZone megkeresésére azonnal reagált a Revolut és az MNB is, és elsőként a FinTechShow-n reflektáltak a kiadott közleményekre.

Előzmények

  • A Revolut 2021. szeptember 28-án reggel bejelentette, megjelent a Revolut Bank Magyarországon. A hazai Revolut felhasználókat a neobank applikációjában a “Csatlakozz a Revolut Bankhoz!” üzenet fogadta. A speciális banki engedély birtokában a Revolut már betétbiztosítást is kínál a hazai felhasználóknak.
  • Az MNB a Revolut Bank elindulását követően azonnal, pár órán belül hivatalos közleményt adott ki, amelyben megfogalmazták, “az MNB a magyar ügyfelek érdekében szorgalmazza, hogy a Revolut hazai leánybankként végezze tevékenységét.” Az MNB arra hívta fel a figyelmet, ha fogyasztóvédelmi problémák merülnek fel a magyar ügyfelek részéről, akkor jogaik érvényesítését a litván nemzeti banknál kezdeményezhetik. Az MNB a közleményben kifejtette, hogy “hazai pénzügyi felügyeleti hatóságként üdvözlendőbbnek tartaná, ha a Revolut Bank magyarországi székhellyel rendelkező, s a hazai jegybank felügyelete alá tartozó leánybankként végezné tevékenységét itthon.”
  • A jegybank után az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) is azonnal megszólalt és bemutatták, milyen védelem vonatkozik a Revolut szolgáltatásait igénybe vevő ügyfelek pénzére. Kifejtették, hogy a Revolut Bank UAB-nál elhelyezett pénzösszegek tekintetében a hazai betétbiztosítással egyenértékű, az európai uniós szabályokon alapuló, litván betétbiztosítási rendszer védelme az irányadó. Ugyanakkor a betétbiztosítás érvényesítését a magyar ügyfelek csak a litván betétbiztosítási rendszerben tehetik meg litván, vagy angol nyelven.

Háttérinformációk a Revolut Bank felügyeleti engedélyével kapcsolatban

  • A Revolut 2018 végén banki szolgáltatások nyújtására alkalmas speciális engedélyt szerzett Litvániában, amelyről elsőként a FinTechZone számolt be részletesen itt.
  • Ennek az engedélynek a birtokában a Litvániában bejegyezett Revolut Bank UAB univerzális banki szolgáltatásokat nyújthat az EU tagállamaiban az ún. passportálásnak köszönhetően. A passportálás röviden annyit jelent, ha a helyi szabályozás nem szigorúbb, akkor a pénzügyi szolgáltató külön eljárás nélkül és/vagy egyszerűsített eljárás keretében nyújthat banki szolgáltatásokat más országban is. Ez az eljárásrend többek között segíti az innováció terjedését és a verseny fokozását az EU-ban.
  • A Revolut Bank UAB ugyanúgy viselkedhet, mint egy bank; gyűjthet betétet, nyújthat hitelt (többek között jelzáloghitelt is), pénzügyi lízinget, fizetési szolgáltatásokat, utazási csekket, pénzügyi garanciát, készpénz kezelést, pénzváltást, valamint végezhet hitelminősítést és kibocsáthat elektronikus pénzt is. Emellett nyújthat befektetési szolgáltatásokat, végezheti befektetési és nyugdíjalapok kezelését és más hasonló tevékenységeket, de csak korlátozott keretek között.
  • A Revolut Bank Litvániában és Lengyelországban már bevezette a személyi kölcsönt és a hitelkártyát is.

Miért “ütközik” a Revolut és az MNB?

Röviden:

  • A Revolut Bank UAB a litván engedély birtokában jogszerűen nyújthat banki szolgáltatásokat Magyarországon is. Ehhez a Revolut Bank UAB-nak nem kötelező leánybankot alapítani Magyarországon.
  • Az MNB a közleményében elsősorban a fogyasztóvédelmet emelte ki és ennek érdekében szorgalmazza, hogy a Revolut Magyarországon is hozzon létre leánybankot és biztosítsa a magyar nyelvű ügyfélszolgálatot.
  • A Revolutot folyamatos kritika éri az ügyfélszolgálatával kapcsolatban, ugyanakkor Magyarországon is működnek olyan nemzetközi pénzforgalmi szolgáltatók fióktelepként, amelyek – kiváló minőségben – nem Magyarországról biztosítják a magyar nyelvű ügyfélszolgálatot.

Az MNB és a Revolut között idén tavasszal már lezajlott egy csörte a Revolut tervezett díjmódosításával kapcsolatban. Akkor a Revolut engedett az MNB-nek és nem módosította a díjait.

Hogyan reagált a Revolut és az MNB a FinTechShow-n?

Revolut

A Revolut magyarországi nagykövete, felhatalmazott képviselője kifejtette, vizsgálják az MNB felvetéseit, különös tekintettel a leánybank alapítására Magyarországon. A Revolut képviselője megosztotta, hogy a Revolut folyamatosan egyeztet a témában a Magyar Nemzeti Bankkal. Ugyanakkor a Revolut képviselője azt is kihangsúlyozta, hogy a Litvániában bejegyzett Revolut Bank UBA a passportálásnak köszönhetően nyújthatja banki szolgáltatásait az EU tagállamaiban és Magyarországon is.

Litvániában és Lengyelországban személyi kölcsönt és hitelkártyát is kínál a Revolut Bank az ügyfeleknek. Ezek magyarországi piaci bevezetése kapcsán a Revolut annyit árult el, remélik, hamarosan ezzel kapcsolatban is bejelentést tehetnek Magyarországon.

A Revolut pár hete bejelentette a PayDay (“Fizetésnap”) szolgáltatását, illetve, hogy dolgozik a Buy Now, Pay Later szolgáltatáson. A Revolut képviselője elárulta, hogy ezeket a szolgáltatásokat is elérhetővé teszik majd Magyarországon. Itthon már közel 500 ezer ügyfele van a Revolutnak és arra számítanak, hogy 2022 év végéig tovább fog növekedni ez a szám.

Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank igazgatója kifejtette, hogy a kiadott közleményben arra kívánták felhívni a hazai ügyfelek figyelmét – függetlenül attól, hogy a Revolut Bank UAB bankként működik – hogy nem a hazai betétbiztosítási rendszer védi a magyar Revolut felhasználókat, hanem a litván. Ezt azért hangsúlyozzák ki, mert ha a Revolutnál pénzügyi nehézség lépne fel és emiatt érvényesíteni kellene a betétbiztosítást, akkor a magyar ügyfelek bonyolult eljárásra számíthatnak amiatt, hogy a litván hatóságokhoz kell fordulniuk litván, vagy angol nyelven.

Az MNB a teljeskörű prudenciális és fogyasztóvédelmi felügyeletet akkor tudja ellátni, ha a Revolut leánybankot hoz létre Magyarországon. Az MNB meglátása szerint ez szolgálná a legjobban a magyar ügyfelek védelmét és a pénzügyi rendszer stabilitását. Ezen túl az MNB elvárja a Revoluttól – ugyanúgy, mint minden Magyarországon működő pénzintézettől – hogy maradéktalanul tartsák be a hazai jogszabályokat, kiemelt figyelmet fordítsanak az ügyfelek védelmére vonatkozó rendelkezésekre és MNB elvárásokra, továbbá az ügyfelek teljeskörű tájékoztatására.

Abban az esetben, ha a Revolut nem teljesíti az MNB javaslatait, akkor az MNB a rendelkezésre álló eszközök teljes garmadáját fel fogja használni a Revolut kapcsán ugyanúgy, mint a hazai pénzintézetek esetén.

Az MNB igazgatója szerint a neobankok Magyarországon való megjelenése egyrészt erős versenyt támaszt a hazai pénzintézetek számára, kikényszerítik a hagyományos bankok hatékonyságnövelését, digitális transzformációját, hogy összességében jobb ügyfélélményt nyújtsanak a felhasználóiknak. Másrészről a neobankok felügyelete másfajta megközelítést igényel, ami az MNB számára is új kihívást jelent.

Címlapfotó forrása és licenc: Ascannio – stock.adobe.com. Nikolay Storonsky fotó licenc: CC BY 2.0 
Címkék:
blank