2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2017.06.03.

Hackerek 28 óra alatt rakták össze a jövő digitális banki szolgáltatásait

Szerző:

Kategóriák:

A minap barátságos hackerek tömege tett kísérletet arra, hogy 28 óra alatt új digitális banki, aka fintech szolgáltatásokat fejlesszenek. A „kísérlet” a pénzügyi szektorban még gyerekcipőben jár, de az eredmények ígéretesek. Ha a módszer kiforrja magát, akkor a jövő digitális bankjait Google Play, App Store modellben építhetik majd. Az Erste, a Raiffeisen és az Unicredit már ismerkednek az iránnyal. Mutatjuk a recept legfontosabb összetevőit!

 

Készüljünk együtt 2018-ra, a jövő digitális bankolásának új korszakára

Bécsben tartották május 29-31. között az első közép-kelet-európai fintech hackathont, a Bankathont. A szervezők arra voltak kiváncsiak, milyen új digitális pénzügyi (aka fintech) alkalmazások települhetnek majd a bankok folyószámla vezető rendszereire a 2018-tól alkalmazandó új pénzforgalmi irányelv (aka PSD2) után. A fejlesztői verseny további célja volt, hogy a hagyományos pénzügyi szolgáltatókat összehozzák az innovatív startupokkal.

fintech hackathon bankathon

 

A jövő bankolásának csodafegyvere: API

A versenyen induló fejlesztői csapatok a banki rendszerekhez (számlavezető rendszerekhez) un. alkalmazás-programozási felületeken (röviden: API) keresztül csatlakozhattak és ezek felhasználásával építhették fel új digitális banki szolgáltatásaikat. A Bankathonon 7 szolgáltató API készletét biztosították a csapatoknak, de azt is megengedték, hogy más API hozzáféréseket is felhasználhassanak, így akár a több mint 1000 pénzügyi API-ból is válogathattak. Az alap API csomag az alábbiakat tartalmazta:

  1. Banki folyószámla vezető rendszerekből adatok kiolvasására, valamint fizetési tranzakciók kezdeményezésére alkalmas API-t a figo-tól.
  2. Dokumentumok értelmezését biztosító, illetve azokból az alapvető információkat kivonatoló API-t a Gini-től.
  3. A digitális lábnyomok alapján a pénzügyi csalásokat azonnal kiszűrő és blokkoló API-t a Seon-tól.
  4. Pénzügyi piaci adatbázisokhoz hozzáférést a TeleTraderen keresztül.
  5. A pénzügyi portfóliókat elemző Fait API-t.
  6. Az Erste Bank által biztosított API hozzáféréseket.
  7. eBanking API hozzáféréseket a BAWAG-tól. 

A Bankathon nyertesei

A verseny győztese végül a ChillBill, a munkavállalók céges számláinak elszámolását segítő chatbot alkalmazás. A chatbotot a Slack chat platformjára fejlesztették, illetve felhasználták a figo és a Gini API-kat. A munkavállaló lefotózza az elszámolni kívánt céges számlát (pl. éttermi számla) és azt feltölti a Slack platformra. A chatbot feldolgozza a számlát és az abból kivonatolt információkat elküldi Slacken keresztül a kifizetést jóváhagyó felettesnek. A jóváhagyó fél a Slacken keresztül döntheti el, a kifizetést jóváhagyja-e. A jóváhagyást követően a figo API-ján keresztül a számla ellenértéke a vállalati számláról átutalásra kerül a munkavállaló folyószámlájára.

fintech hackathon chillbill digitális bankolás

Fotó: Bankathon

 

A második helyezett csapat a millenniumi generációt megcélzó, a barátoknak, haveroknak „meghitelezett” összeg, pl. közös sörözés részszámlájának a „behajtását segíti”. A „money request” pénzügyi tranzakció végrehajtásához a figo API-ját használták, amelyen keresztül a barátunk banki folyószámlájáról „leemelhetjük” a „kölcsönadott” összeget, miután azt a számlatulajdonos barátunk az applikációban jóváhagyta. „Eladósodott” barátunk figyelmét tartozására – az applikáció fotó gallériájából kiválasztható – vicces (pl. macskás) képen elhelyezett rövid szöveges üzenetekkel (pl. Fizess kérlek!) hívhatjuk fel. A fotó alatt elhelyezett jóváhagyás gombra kattintva azonnali beszedési megbízás keretében törlesztheti adósságát barátunk.

fintech hackathon team B digitális bankolás

Fotó: Bankathon

 

A harmadik helyezett csapat egy mesterséges intelligencia alapú személyi befektetési tanácsadót fejlesztett. Paul, a digitális tanácsadó feltárja számunkra, mennyire jól teljesít a jelenlegi befektetési portfóliónk. Ha a portfóliónk valamelyik eleme (pl.: befektetési alapok, kötvények, részvények stb.) rosszul teljesít (pl. túl magas a költsége, vagy romlott a kockázati besorolása stb.), akkor Paul javaslatot tesz annak az optimalizálására. Paul a piacon elérhető befektetési ajánlatokat (beleértve a kötvény- és a részvénypiacot is) kielemzi és a profilunkoz illeszkedőket javasol a rosszul teljesítő, vagy a profilunkhoz nem illeszkedő jelenlegi befektetési csomagok helyett. Az applikáció a figo API-ján keresztül kapcsolódik az értékpapírszámlákhoz és a Fait API-n keresztül éri el a portfólió tejlesítményét elemző és a piacon új lehetőségeket kereső intelligenciát.

fintech hackathon digitalis bankolas bankathon

Fotó: Bankathon

 

Az MKB Fintechlab is adná az API-jait

A versenyen elindult 2-4 főből álló 24 csapatnak prezentáció és pitch helyett a fejlesztés eredményét kellett demozniuk. „Nagyon tetszett a „no ppt” szabály, mert ez arra kényszerítette a résztvevőket, hogy idejüket a működő megoldás kifejlesztésére és ne a látványos slideshow kidolgozására fordítsák. Igaz, nem lehet csodát várni alig 30 óra alatt, ám már ilyen rövid idő után is elválik, melyik csapat képes a valós ügyféligényt megragadni. Nagyon örültem hogy az utóbbiból volt több” – osztotta meg velünk helyszíni tapasztalatait Pereczes János, az MKB Fintechlab vezetője.

“A közeljövőben mi is gondolkodunk hasonló eseményen való részvételen a saját API-jaink biztosításával” – árulta el Pereczes.

Címkék: