BankTechShow

Hackerek 28 óra alatt rakták össze a jövő digitális banki szolgáltatásait

Szerző: | 2017. 06. 03. | API bankolás, Banki és fintech hírek, Nemzetközi digitális bankolás, Open banking, Összes hír

A minap barátságos hackerek tömege tett kísérletet arra, hogy 28 óra alatt új digitális banki, aka fintech szolgáltatásokat fejlesszenek. A „kísérlet” a pénzügyi szektorban még gyerekcipőben jár, de az eredmények ígéretesek. Ha a módszer kiforrja magát, akkor a jövő digitális bankjait Google Play, App Store modellben építhetik majd. Az Erste, a Raiffeisen és az Unicredit már ismerkednek az iránnyal. Mutatjuk a recept legfontosabb összetevőit!

 

Készüljünk együtt 2018-ra, a jövő digitális bankolásának új korszakára

Bécsben tartották május 29-31. között az első közép-kelet-európai fintech hackathont, a Bankathont. A szervezők arra voltak kiváncsiak, milyen új digitális pénzügyi (aka fintech) alkalmazások települhetnek majd a bankok folyószámla vezető rendszereire a 2018-tól alkalmazandó új pénzforgalmi irányelv (aka PSD2) után. A fejlesztői verseny további célja volt, hogy a hagyományos pénzügyi szolgáltatókat összehozzák az innovatív startupokkal.

fintech hackathon bankathon

 

A jövő bankolásának csodafegyvere: API

A versenyen induló fejlesztői csapatok a banki rendszerekhez (számlavezető rendszerekhez) un. alkalmazás-programozási felületeken (röviden: API) keresztül csatlakozhattak és ezek felhasználásával építhették fel új digitális banki szolgáltatásaikat. A Bankathonon 7 szolgáltató API készletét biztosították a csapatoknak, de azt is megengedték, hogy más API hozzáféréseket is felhasználhassanak, így akár a több mint 1000 pénzügyi API-ból is válogathattak. Az alap API csomag az alábbiakat tartalmazta:

  1. Banki folyószámla vezető rendszerekből adatok kiolvasására, valamint fizetési tranzakciók kezdeményezésére alkalmas API-t a figo-tól.
  2. Dokumentumok értelmezését biztosító, illetve azokból az alapvető információkat kivonatoló API-t a Gini-től.
  3. A digitális lábnyomok alapján a pénzügyi csalásokat azonnal kiszűrő és blokkoló API-t a Seon-tól.
  4. Pénzügyi piaci adatbázisokhoz hozzáférést a TeleTraderen keresztül.
  5. A pénzügyi portfóliókat elemző Fait API-t.
  6. Az Erste Bank által biztosított API hozzáféréseket.
  7. eBanking API hozzáféréseket a BAWAG-tól. 

A Bankathon nyertesei

A verseny győztese végül a ChillBill, a munkavállalók céges számláinak elszámolását segítő chatbot alkalmazás. A chatbotot a Slack chat platformjára fejlesztették, illetve felhasználták a figo és a Gini API-kat. A munkavállaló lefotózza az elszámolni kívánt céges számlát (pl. éttermi számla) és azt feltölti a Slack platformra. A chatbot feldolgozza a számlát és az abból kivonatolt információkat elküldi Slacken keresztül a kifizetést jóváhagyó felettesnek. A jóváhagyó fél a Slacken keresztül döntheti el, a kifizetést jóváhagyja-e. A jóváhagyást követően a figo API-ján keresztül a számla ellenértéke a vállalati számláról átutalásra kerül a munkavállaló folyószámlájára.

fintech hackathon chillbill digitális bankolás

Fotó: Bankathon

 

A második helyezett csapat a millenniumi generációt megcélzó, a barátoknak, haveroknak „meghitelezett” összeg, pl. közös sörözés részszámlájának a „behajtását segíti”. A „money request” pénzügyi tranzakció végrehajtásához a figo API-ját használták, amelyen keresztül a barátunk banki folyószámlájáról „leemelhetjük” a „kölcsönadott” összeget, miután azt a számlatulajdonos barátunk az applikációban jóváhagyta. „Eladósodott” barátunk figyelmét tartozására – az applikáció fotó gallériájából kiválasztható – vicces (pl. macskás) képen elhelyezett rövid szöveges üzenetekkel (pl. Fizess kérlek!) hívhatjuk fel. A fotó alatt elhelyezett jóváhagyás gombra kattintva azonnali beszedési megbízás keretében törlesztheti adósságát barátunk.

fintech hackathon team B digitális bankolás

Fotó: Bankathon

 

A harmadik helyezett csapat egy mesterséges intelligencia alapú személyi befektetési tanácsadót fejlesztett. Paul, a digitális tanácsadó feltárja számunkra, mennyire jól teljesít a jelenlegi befektetési portfóliónk. Ha a portfóliónk valamelyik eleme (pl.: befektetési alapok, kötvények, részvények stb.) rosszul teljesít (pl. túl magas a költsége, vagy romlott a kockázati besorolása stb.), akkor Paul javaslatot tesz annak az optimalizálására. Paul a piacon elérhető befektetési ajánlatokat (beleértve a kötvény- és a részvénypiacot is) kielemzi és a profilunkoz illeszkedőket javasol a rosszul teljesítő, vagy a profilunkhoz nem illeszkedő jelenlegi befektetési csomagok helyett. Az applikáció a figo API-ján keresztül kapcsolódik az értékpapírszámlákhoz és a Fait API-n keresztül éri el a portfólió tejlesítményét elemző és a piacon új lehetőségeket kereső intelligenciát.

fintech hackathon digitalis bankolas bankathon

Fotó: Bankathon

 

Az MKB Fintechlab is adná az API-jait

A versenyen elindult 2-4 főből álló 24 csapatnak prezentáció és pitch helyett a fejlesztés eredményét kellett demozniuk. „Nagyon tetszett a „no ppt” szabály, mert ez arra kényszerítette a résztvevőket, hogy idejüket a működő megoldás kifejlesztésére és ne a látványos slideshow kidolgozására fordítsák. Igaz, nem lehet csodát várni alig 30 óra alatt, ám már ilyen rövid idő után is elválik, melyik csapat képes a valós ügyféligényt megragadni. Nagyon örültem hogy az utóbbiból volt több” – osztotta meg velünk helyszíni tapasztalatait Pereczes János, az MKB Fintechlab vezetője.

„A közeljövőben mi is gondolkodunk hasonló eseményen való részvételen a saját API-jaink biztosításával” – árulta el Pereczes.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!