Ezt adja a Nemzeti Befektetési Ügynökség a hazai fintech startupoknak

írta | 2017. 04. 06. | Banki és fintech hírek, Fintech kitekintő, Összes hír

FinTechShow-6.0-Kodban-a-jovonk

Az általuk felkarolt startupoknál azt is nézik, hasznos-e a projekt a társadalomra nézve, míg az off-shore háttér kizárja a közös munkát. Hazai innovatív vállalkozásokat segítenek külföldi tőkéhez, feltéve, ha a cégek túljutnak az erős rostán. Mindemellett egyre jobban kacsintgatnak a fintech szcéna felé is, így a hasonló témájú rendezvényeken, mint például a FinTechShow-n is ott lesznek. Heffner Róberttel, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) főosztályvezető-helyettesével beszélgettünk.

 

Mit tesz, mit tehet a HIPA a startupokért?

Mivel ez egy rendkívül kockázatos és munkaigényes terület, nem elsődleges célunk a startupok támogatása. Azonban a szűkös erőforrásaink ellenére is igyekszünk minden olyan platformot, kezdeményezést támogatni, ami a startup ökoszisztémát erősíti. A FinTechShow-t pont ilyennek ítéltük meg, ezért is támogatjuk ezt a szakmai eseményt. Mindezek mellett több más programhoz kapcsolódtunk idén, mint például a ThinkBDPST vagy a Startup Safary rendezvényekhez.

Ugyanakkor keressük azokat a magyar vállalkozásokat, projekteket, amelyek tőkeági finanszírozás révén, lehetőleg külföldi tőke segítségével szeretnének növekedni. Az általunk kellően érettnek, érdekesnek és egyedinek talált startupoknál, ha úgy érezzük, meglehet a kellő nemzetgazdasági pozitív hatásuk és tartalmazzák azt a szintű innovációt, amit mi elvárunk, beemeljük a portfóliónkba. Ez természetesen egy transzparens előminősítési folyamat alapján, az adott területen releváns külső tanácsadó cég bevonásával történik.

Azon cégek, amelyek a fenti folyamaton átmennek, bekerülnek a portfóliónkba egy angol nyelvű 4-5 oldalas projektbemutatóval (ún. teaserrel). Ezt a teasert megosztjuk a honlapunkon, betesszük a kiadványainkba, és külföldi befektetési konferenciákon kínáljuk a befektetőknek. Valamint segítünk nekik a hazai tőkepiacon forráshoz jutni, hogy megerősödve még eredményesebben tudjuk őket a nemzetközi tőkepiacokon promotálni.

Ennek az eredményes tőkepiaci szereplésnek a hatékonyságát növelendő hoztuk létre a tőkebevonási ismereteket és képességeket fejlesztő HIPA Tőkeakadémia programot. Ennek keretében egy 2×2 napos képzési kurzust szervezünk minden tavasszal és ősszel. Idén május 24-25-én és 30-31-én a BÉT-tel karöltve tesszük ezt.

 

Miért fontos ez a HIPA-nak? Hol kapcsolódik ez a tevékenység a HIPA alapfeladatához, küldetéséhez?

Elsődleges célunk, hogy külföldi működő tőkét, befektetői pénzügyi tőkét csábítsunk Magyarországra, és hogy új – lehetőleg minél magasabban kvalifikált munkaerő igényű – munkahelyek jöjjenek létre. Számos sikertörténet igazolja, hogy egy sikeres startup komoly nemzetközi vállalatokat tud arra késztetni, hogy hazánkba jöjjön, illetve itt bővítse kapacitásait, azon belül is a számunkra legfontosabb K+F bázisát. Gondoljunk csak az IBM – Ustream, vagy a LogMeIn történetére. A 2007-ben startupként induló USTREAM-et a Doll Capital Management és a Softbank jelentős tőkeinjekcióit követően tavaly vásárolta fel az IBM. A magyar alapítású LogMeIn pedig mára 800 alkalmazottal dolgozva 125 millió felhasználó számára teszi elérhetővé szolgáltatásait.

 

A startupokon belül miért épp a fintech van fókuszban?

Idén is részt vettünk az Ázsiai Pénzügyi Fórumon Hongkongban, ahol azt tapasztaltuk, hogy különleges érdeklődés mutatkozik a fintech vállalkozások iránt. Itthon is számos más vállalkozás végez aktív és előremutató fejlesztést, továbbá a szakma rendkívüli növekedési potenciált és aktualitást lát ebben a szegmensben. Ezért úgy gondoljuk, helyük van a portfóliónkban és remekül erősítik az „Invented in Hungary” imázst is. Nem mellesleg 1-2 hasonló profilú céggel már úgyis régóta dolgozunk (Cellum, MobilSign).

 

Mit keres a HIPA és hogyan lehet velük kapcsolatot létesíteni?

Azokat az érett, átgondolt és alaposan előkészített hazai projekteket keressük, amelyek tőkeágon szeretnének forráshoz jutni és általuk növekedni. Létezik egy sajátos szempontrendszerünk is, amelynek meg kell felelniük a startupoknak. Ilyen az átláthatóság, mert az off shore hátterű cégeket kizárjuk a közös munkából. Fontos, hogy innovatívak legyenek, használjanak előremutató technológiát. A fenntartható növekedést is kell szolgálniuk, de az össztársadalmi hasznosságot is nézzük, azaz a profittermelésen túl legyen olyan érték a projektben, ami a tágabb környezetük számára is értéket képvisel.

A HIPA képviselőivel találkozhatsz a FinTechShow 2017 eseményen, vagy írhatsz nekik itt: hip@hipa.hu.

blank
blank

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

ANDOR MÁRIÓ

Még nem volt hat éves, amikor elkezdett írni, amit sajnos vagy szerencsére azóta sem hagyott abba. Az elmúlt években dolgozott startupok mellett is közösségi kommunikátorként, de egy nagy IT-klaszter webes dolgait is terelgette. Mindemellett kettős életet él: úgy az offline, mint az online bankolást is szereti. Mert szerinte az érme mindkét oldala érdekes tud lenni. Címkéi: #marioszerint

FINTECHSHOW 6.0

fintech fintechshow
Bankokból tech cégek? Kódban a jövőnk? A pénzügyi szektor aktuális digitális kérdései és a legújabb hazai fintech megoldások a hatodik FinTechShow-n.

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS

METU, MNB, compliance, továbbképzés
Pénzügyi digitalizációs és compliance tanácsadó szakirányú továbbképzés a Budapesti Metropolitan Egyetemen.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!