A mobilod lesz a digitális személyid. Így azonosíthatod magad a mobiloddal: PassBy[ME]

Szerző: | 2017. 04. 05. | Digitális pénzügyek, Fintech tudástár, Hazai digitális bankolás, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Bankszámlanyitáshoz, vagy hitelszerződés aláírásához még a személyidet mutogatod a bankfiókban? Mindezt munkaidőben? Felejtsd el! Lassan már nem kell bemenned a bankfiókba a szerződések aláírása miatt sem. Hamarosan bárhol, bármikor azonosíthatod magad a mobiloddal és aláírhatod a banki szerződéseket is!

Képzeld el, hogy a következő okostelefonod már a digitális személyigazolványod is lesz! A szolgáltatótól már úgy távozhatsz, hogy a kisokost a jelenlétedben „megszemélyesítették” (Téged pedig „beazonosítottak”), és lett belőle a digitális „kicsién”…

 

A digitális kicsién

Ettől a pillanattól kezdve a kézi kiskedvenc a digitális térben a kérésedre bármikor megmondja rólad az igazat. Vagy legalábbis azt, hogy Te a digitális térben az vagy, aki valójábana személyid szerint isvagy. Így már sejtheted, hogy a kicsiént a világhálón nem ott fogod használni, ahol nickname-n keresztül szépíted az igazságot. Nem a társkereső oldalak, vagy a Facebook terepe a kicsién, hanem pl. a digitális pénzügyek világáé, ahol már komoly dolgokról van szó.

 

„Kulcs” a Szép Új Világhoz: PassBy[ME] Mobile ID

Szóval, eljött a digitális kánaán, a távolról történő papírmentes ügyintézés valós világa. És éljenek békességben az esőerdők is; ne nyomtassuk ki a banki szerződést, de a kötelezően átadandó 50 oldalas banki hirdetményt se. Mert a mobilod és a kicsién – egészen pontosan a PassBy[ME] – már alkalmas lett arra, hogy távolról nyithass bankszámlát, értékpapírszámlát, vagy írhasd alá hitelszerződésed. Aki elhozza nekünk a PassBy[ME]-vel a Szép Új Világot, az a magyar Microsec.

PassByMe Microsec

 

Mi az a PassBy[ME] Mobile ID?

Egy olyan titkosítási (PKI – Public Key Infrastructure) eljárás, amely egyértelműen azonosítja a felhasználóját és biztosítja az elektronikus aláírást. Ezt a megoldást varázsolta a Microsec az okostelefonokba, hogy bárhol, bármikor intézhess olyan tranzakciókat, amik ügyfélazonosítást igényelnek. A digitális bankolás új korszakában ezzel az eljárással hamarosan az is lehetővé válik, hogy a kanapéról nyithass bankszámlát.

PassByMe Microsec mobil személyazonosítás

 

A Microsec már elkészült a megoldással, így hamarosan igényelhető lesz a PassBy[ME]. Ha a telko szolgáltatódtól még nem, de – ha szerencsés vagy – a bankodnál nemsokára elérhető lesz ez a szolgáltatás. Mutatjuk azt is, hogyan!

 

Így juthatsz majd hozzá

Amint megjelenik a mobil banki applikációdban pl. a mobil ID (a mobil azonosítás) gomb, onnantól lehetőséged nyílik arra, hogy boldog PassBy[ME] felhasználóvá válhass. Ezen a ponton – még egyszer és lehet, hogy utoljára – be kell menned a bankfiókba, hogy az okostelefonod megszemélyesítését elvégezhessék. A banki ügyintézőnél beolvasod a QR kódot és már készen is vagytok. Ettől kezdve a megszemélyesített mobilod alkalmassá vált az elektronikus aláírásra, amely nem csak Magyarországon, hanem az EU teljes területén érvényes.

Ezzel az elektronikus aláírási képességel felvértezve már bárhol és bármikor nyithatsz majd bankszámlát, távolról. Vagy intézhetsz olyan ügyeket, vehetsz igénybe olyan szolgáltatásokat, amelyeknél korábban a személyes beazonosításra volt szükség. És a digitális bankolás új korszakában egyre több ilyen lehetőséget használhatsz ki a mobilodról a jövőben.

 

Miért pont most jött el az ideje?

Igaz, a hazai elektronikus aláírási törvény már régóta rendelkezésre áll, de most születtek meg (és készülnek) azok a törvények és rendeletek, amelyek új kihívások elé állították – és állítják – a bankokat. Hamarosan (2018.01.13-tól) alkalmazni kell az új pénzforgalmi irányelvet (PSD2), amiben az ügyfélazonosítás (SCA) egyik faktora a mobil PKI is lehet.

A 2018. május 25. napjától életbe lépő GDPR, vagy a frissítésre kerülő pénzmosás elleni törvény (AML) elektronikus ügyfélazonosítási folyamatában (eKYC) is megfelelő eszköz lehet a mobil PKI. Továbbá az elektronikus aláírás európai szintű átjárhatóságát biztosító eIDAS rendeletnek csak a PKI technológia felel meg. Szóval, azok a bankok, amelyek be akarnak lépni a jövő digitális bankolásának új korszakába, azoknál hamarosan elérhető lesz a mobil PKI technológia. És a PassBy[ME].

 

Ha az Austin Powers-ben a kicsién nem volt megnyerő, a mobilodban biztosan az lesz. Ha szeretnéd átélni az élményt, próbáld ki a demot itt. Vagy a FinTechShow 2017 eseményen.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.