2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.04.22.

Fintech szektor Magyarországon, a koronavírus idején – 2. rész

Szerző:

Kategóriák:

A Rosenblatt Securities minap kiadott riportja szerint a fintech unikornisok piaci értéke 76 milliárd dollárral is csökkenhet a COVID-19 világjárványnak köszönhetően. Ennek apropóján a Vacuumlabs budapesti irodája megvizsgálta, hogyan alkalmazkodnak a hazai kulcsfontosságú fintech szereplők a változó piaci feltételekhez.

BitcoinAdomány: összefogtak a kriptocégek

A Mr Coin, a CoinCash és az InLock, a helyi kripto közösség legismertebb vállalatai egyesítették erőiket és létrehozták a BitcoinAdomány kezdeményezést. Ezen a jótékonysági oldalon keresztül támogatni lehet minden olyan orvos, ápoló és egészségügyi dolgozó munkáját, akik a koronavírussal küzdő betegeken segítenek.

A felület lehetővé teszi a kripto adományozást, mely során a váltás tranzakciós költségét díjmentessé tették. A szervezők biztosítják a közösséget arról, hogy az adomány teljes összege az oldalon feltüntetett alapokhoz kerül, az adományok összegének változását is nyomon lehet követni a felületen, a folyamat jobb átláthatósága érdekében.

Növekedés koronavírus idején: szerződéskötés távollévők között

Akadnak olyan fintech megoldások is, melyek akár kereslet növekedést is tapasztalhatnak ebben az időszakban és képesek arra, hogy megragadjanak egy felkínálkozó lehetőséget a piaci dinamikák és a fogyasztói viselkedés turbulens változása közepette.

A TrustChain olyan megoldáson dolgozik, mely vállalkozóknak, kis- és nagyvállalatoknak teszi lehetővé, hogy digitális, jogilag mégis biztonságos módon készíthessenek elő és írhassanak alá hivatalos dokumentumokat, akár 38 országban.

Fontos, a versenytársaktól őket megkülönböztető tényező, hogy minden szerződő félnek, aki a rendszerben operál, át kell mennie egy távoli azonosítási eljáráson, még mielőtt megkezdi a szerződéskötési folyamatot a felületen. Az azonosítás útlevél alapján történik, mely után egy minősített elektronikus aláírást kapcsolnak az adott fiókhoz.

“Ügyfeleink száma megháromszorozódott a járvány kitörése óta. A jogi digitalizáció egy olyan új, innovatív terület, ahol a felhasználók általában rendkívül nagy óvatossággal járnak el.

A biztonságos hitelesítés lehetővé teszi partnereink számára, hogy a digitális térben írják alá a munkaszerződéseket, vállalati dokumentumokat, befektetési szerződéseket, kereskedelmi megállapodásokat és adásvételi szerződéseket,

olyan helyzetekben, amikor a távolság, vagy más nehezítő körülmény miatt nem opció a személyes találkozás.

Az utóbbi időben a legfontosabb szolgáltatásainkat ingyenes verzióra váltottuk annak érdekében, hogy támogassuk az összes hazai céget, akiknek ügyei a kialakult egészségügyi krízis miatt nem tudnak haladni.” – mondta Romhány Gergely, a TrustChain ügyvezetője és alapító tagja.

Növekedés nehéz időszakban: online faktoring

A PénTech egy okos faktoring rendszert dolgozott ki, melynek segítségével online pénzügyi támogatást nyújtanak vállalkozásoknak. 2019 októbere óta vannak a piacon és azon dolgoznak, hogy minél több cégnek segítsenek likviditási problémáik gyors megoldásával.

A jelenlegi hiteltörlesztési moratórium idején a hitelezési folyamatok még nagyobb kihívást jelentenek a kis- és középvállalkozások számára, mint eddig.

“A faktoringnak napjainkban iparági korlátozásai is megjelentek, emellett a pénzügyi intézmények kockázatvállalási hajlandóságát is csökkentette a válság. Minden vállalkozáson megpróbálunk segíteni, aki ilyen kéréssel fordul hozzánk, különösen figyelve a személyes interakciók csökkentésére és a szerződési folyamat megkönnyítésére.

Tudom, hogy klisének hangzik, de valóban hisszük, hogy

minden válság növekedési potenciállal rendelkezik. A munkakultúrában bekövetkezett gyors változások és a digitalizálódás irányába tett előrelépések is ezt igazolják. ”

– mondta el Berényi Benjamin, a PénTech ügyvezetője és alapító tagja.

Berényi Benjamin, a PénTech ügyvezetője a 2019-es FinTechShow díjátadón. Fotó: FinTechZone.hu

“Igazodni kell a piaci kereslet gyors változásaihoz”

A Vacuumlabs csapata is minden bizonnyal kihívásokkal fog szembenézni a következő időszakban, csakúgy, mint sokan mások. Az összes projektnek, melyben szerepet vállalunk, igazodnia kell a piaci kereslet gyors változásaihoz, miközben

fontos, hogy azonosítsuk a felmerülő új lehetőségeket, az elkövetkezendő időkben talán ez a készség még nagyobb jelentőséggel bír, mint korábban.

Terveink szerint a budapesti ökoszisztémával együttműködve továbbra is növekedni fogunk Magyarországon, alkalmazkodva az új piaci körülményekhez, azon fogunk dolgozni, hogy előmozdítsuk a digitális megoldások bevezetését.

“A járvány következtében most eltolódott a fókusz az egész világon, és nekünk is ehhez mérten kell újragondolnunk a folyamatainkat.

Éppen ezért én is részt vettem mentorként a Hack the Crisis kezdeményezés szlovákiai rendezvényén, olyan ötleteket segítve, melyeknek a mostani helyzetben nagy hatása lehet a társadalomra.” mondta Matej Ftáčnik, CXO és alapító tag a Vacuumlabs vállalatnál.

blank

Matej Ftáčnik (Vacuumlabs, CXO és alapító tag) Fotó: blf.sk

A Vacuumlabs által készített cikk első része itt olvasható. A cikkek szerzői Biás Csongor és Baráth Réka. Angolul a cikk teljes terjedelmében itt érhető el.

Címkék:
blank
blank