BankTechShow

Fintech szektor Magyarországon, a koronavírus idején – 2. rész

Szerző: | 2020. 04. 22. | Fintech kitekintő, Hazai digitális banki hírek, Koronavírus elleni stratégia, Összes hír

A Rosenblatt Securities minap kiadott riportja szerint a fintech unikornisok piaci értéke 76 milliárd dollárral is csökkenhet a COVID-19 világjárványnak köszönhetően. Ennek apropóján a Vacuumlabs budapesti irodája megvizsgálta, hogyan alkalmazkodnak a hazai kulcsfontosságú fintech szereplők a változó piaci feltételekhez.

BitcoinAdomány: összefogtak a kriptocégek

A Mr Coin, a CoinCash és az InLock, a helyi kripto közösség legismertebb vállalatai egyesítették erőiket és létrehozták a BitcoinAdomány kezdeményezést. Ezen a jótékonysági oldalon keresztül támogatni lehet minden olyan orvos, ápoló és egészségügyi dolgozó munkáját, akik a koronavírussal küzdő betegeken segítenek.

A felület lehetővé teszi a kripto adományozást, mely során a váltás tranzakciós költségét díjmentessé tették. A szervezők biztosítják a közösséget arról, hogy az adomány teljes összege az oldalon feltüntetett alapokhoz kerül, az adományok összegének változását is nyomon lehet követni a felületen, a folyamat jobb átláthatósága érdekében.

Növekedés koronavírus idején: szerződéskötés távollévők között

Akadnak olyan fintech megoldások is, melyek akár kereslet növekedést is tapasztalhatnak ebben az időszakban és képesek arra, hogy megragadjanak egy felkínálkozó lehetőséget a piaci dinamikák és a fogyasztói viselkedés turbulens változása közepette.

A TrustChain olyan megoldáson dolgozik, mely vállalkozóknak, kis- és nagyvállalatoknak teszi lehetővé, hogy digitális, jogilag mégis biztonságos módon készíthessenek elő és írhassanak alá hivatalos dokumentumokat, akár 38 országban.

Fontos, a versenytársaktól őket megkülönböztető tényező, hogy minden szerződő félnek, aki a rendszerben operál, át kell mennie egy távoli azonosítási eljáráson, még mielőtt megkezdi a szerződéskötési folyamatot a felületen. Az azonosítás útlevél alapján történik, mely után egy minősített elektronikus aláírást kapcsolnak az adott fiókhoz.

„Ügyfeleink száma megháromszorozódott a járvány kitörése óta. A jogi digitalizáció egy olyan új, innovatív terület, ahol a felhasználók általában rendkívül nagy óvatossággal járnak el.

A biztonságos hitelesítés lehetővé teszi partnereink számára, hogy a digitális térben írják alá a munkaszerződéseket, vállalati dokumentumokat, befektetési szerződéseket, kereskedelmi megállapodásokat és adásvételi szerződéseket,

olyan helyzetekben, amikor a távolság, vagy más nehezítő körülmény miatt nem opció a személyes találkozás.

Az utóbbi időben a legfontosabb szolgáltatásainkat ingyenes verzióra váltottuk annak érdekében, hogy támogassuk az összes hazai céget, akiknek ügyei a kialakult egészségügyi krízis miatt nem tudnak haladni.” – mondta Romhány Gergely, a TrustChain ügyvezetője és alapító tagja.

Növekedés nehéz időszakban: online faktoring

A PénTech egy okos faktoring rendszert dolgozott ki, melynek segítségével online pénzügyi támogatást nyújtanak vállalkozásoknak. 2019 októbere óta vannak a piacon és azon dolgoznak, hogy minél több cégnek segítsenek likviditási problémáik gyors megoldásával.

A jelenlegi hiteltörlesztési moratórium idején a hitelezési folyamatok még nagyobb kihívást jelentenek a kis- és középvállalkozások számára, mint eddig.

“A faktoringnak napjainkban iparági korlátozásai is megjelentek, emellett a pénzügyi intézmények kockázatvállalási hajlandóságát is csökkentette a válság. Minden vállalkozáson megpróbálunk segíteni, aki ilyen kéréssel fordul hozzánk, különösen figyelve a személyes interakciók csökkentésére és a szerződési folyamat megkönnyítésére.

Tudom, hogy klisének hangzik, de valóban hisszük, hogy

minden válság növekedési potenciállal rendelkezik. A munkakultúrában bekövetkezett gyors változások és a digitalizálódás irányába tett előrelépések is ezt igazolják. ”

– mondta el Berényi Benjamin, a PénTech ügyvezetője és alapító tagja.

Berényi Benjamin, a PénTech ügyvezetője a 2019-es FinTechShow díjátadón. Fotó: FinTechZone.hu

„Igazodni kell a piaci kereslet gyors változásaihoz”

A Vacuumlabs csapata is minden bizonnyal kihívásokkal fog szembenézni a következő időszakban, csakúgy, mint sokan mások. Az összes projektnek, melyben szerepet vállalunk, igazodnia kell a piaci kereslet gyors változásaihoz, miközben

fontos, hogy azonosítsuk a felmerülő új lehetőségeket, az elkövetkezendő időkben talán ez a készség még nagyobb jelentőséggel bír, mint korábban.

Terveink szerint a budapesti ökoszisztémával együttműködve továbbra is növekedni fogunk Magyarországon, alkalmazkodva az új piaci körülményekhez, azon fogunk dolgozni, hogy előmozdítsuk a digitális megoldások bevezetését.

“A járvány következtében most eltolódott a fókusz az egész világon, és nekünk is ehhez mérten kell újragondolnunk a folyamatainkat.

Éppen ezért én is részt vettem mentorként a Hack the Crisis kezdeményezés szlovákiai rendezvényén, olyan ötleteket segítve, melyeknek a mostani helyzetben nagy hatása lehet a társadalomra.” mondta Matej Ftáčnik, CXO és alapító tag a Vacuumlabs vállalatnál.

Matej Ftáčnik (Vacuumlabs, CXO és alapító tag) Fotó: blf.sk

A Vacuumlabs által készített cikk első része itt olvasható. A cikkek szerzői Biás Csongor és Baráth Réka. Angolul a cikk teljes terjedelmében itt érhető el.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

BIÁS CSONGOR

A hazai startup ökoszisztéma egyik szervező alakja, akinek a nevéhez több rendezvény, program és közösségi projekt elindítása kötődik. Korábban többek között a Design Terminal inkubációs vezetőjeként, és a Mosaik és Millenáris Startup Campus coworking elindítójaként dolgozott a hazai startup közösség fejlesztésén. Jelenleg a Vacuumlabs budapesti irodájának ügyvezetője, a pozsonyi alapítású cég hazai növekedésén dolgozik. A több, mint 250 fős fintech termékstúdió San Francisco-tól Hong Kong-ig számos sikeres projekt építésében kiemelt együttműködő partner.
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!