BankTechShow

Technológiai startupokból lehetnek a jövő bankjai

Szerző: | 2019. 03. 11. | Fintech startupok, FinTechShow, Összes hír

A hazai technológiai cégek számára is számos kapu kinyílik a pénzügyi szektorban, ami által lényegesen kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek. A magyar fintech startupok újraértelmezhetik a digitális bankolást, amiben a hazai bankok mellett az MNB fintech programja is segít. 

Nem csak az Apple, a Facebook, vagy a Google, de még legalább 200 cég – többek között fintech startup – szerezte meg a szükséges egyszerűsített engedélyt, hogy pénzügyi szolgáltatást nyújthasson az EU teljes területén, így akár Magyarországon is. A legnépszerűbb fintech startupok, a Monzo, a Revolut, vagy a Starling nem érték be ennyivel és a banki engedélyt is megszerezték.

Részletek és iránymutatások a technológiai cégek számára az új lehetőségekről 2019. április 25-én a FinTechShow-n.

#1 Kiegészítő szolgáltatások fejlesztése az azonnali fizetési infrastruktúrára

Magyarországon idén júliusban indul az azonnali fizetési rendszer, szeptembertől pedig a nyílt bankolás (open banking), amelyek helyzetbe hozzák a technológiai startupokat a pénzügyi szektorban.

A szupergyors fizetési infrastruktúra 2019. július 1-jén indul, amelyen keresztül nem csak pénzforgalmi szolgáltatók nyújthatnak majd innovatív fizetési megoldásokat, szolgáltatásokat.

A felcsatlakozás lehetőségeiről, az azonnali fizetési ökoszisztéma felépítéséről a magyarországi központi infrastruktúrát szállító dán cég, a Nets alelnöke, Paul Walvik-Joynt tart előadást a FinTechshow-n. Az előadást követően az MNB és a GIRO Zrt. szakemberei külön workshop keretében segítik majd a felkészülést az azonnali fizetési infrastruktúra által megnyíló szolgáltatásfejlesztési lehetőségekre.

 • Előadás címe: „Hol van az üzleti haszon az azonnali fizetésben? Hogyan építsünk fizetési ökoszisztémát
 • Előadó: Paul Francis Walvik-Joynt, Nets Group, alelnök
 • Időpont: 11:00-11:20
 • Szekció: Azonnali fizetés (workshop 1.)

#2 A nyílt bankolásra épülő megoldások fejlesztése

2019. március 14-től a bankok kötelesek a fizetési számlaadatokhoz hozzáférést biztosító API-k tesztelését elindítani, szeptember 14-től pedig szolgáltatás nyújtás céljára elérhetővé tenni a jogosult szolgáltatók számára. Két hazai bank már jelenleg is biztosít hozzáférést az API-khoz a sandboxukon keresztül, ám hamarosan több mint 40 fizetési számlát vezető hazai pénzintézet API-jai is elérhetők lesznek.

A banki API ökoszisztémákról, a nyílt bankolás nemzetközi tapasztalatairól a TransferWise londoni üzletfejlesztési vezetője, Murali V Akella tart előadást a FinTechShow-n.

A nyílt bankolás monetizációs lehetőségeibe a tavalyi FinTechShow győztes fintech startup, az Aggreg8.io vezeti be az érdeklődőket. Az Aggreg8.io az első fintech Magyarországon, amely megkapta a Magyar Nemzeti Bank engedélyét a PSD2-nek (Módosított Pénzforgalmi Irányelvnek) megfelelő számlainformációs szolgáltatás nyújtására. A startup olyan adataggregátor platformot épít, amelyen keresztül a hazai bankok – és akár a közmű cégek és telco szolgáltatók – ügyféladataihoz is hozzá lehet majd férni a GDPR (Általános Adatvédelmi Rendelet) betartása mellett.

 • Előadás címe: „Ha az adat az olaj, akkor az API a fúrótorony, de miből lesz a pénz
 • Előadó: Murali V Akella, TransferWise, üzletfejlesztési vezető
 • Időpont: 15:30-15:50
 • Szekció: Nyílt bankolás (open banking)

#3 Segítség az MNB-től pénzügyi megoldások fejlesztéséhez

Az elmúlt hónapok fejleménye, hogy már nemcsak a kereskedelmi bankok fintech inkubátorai, hanem az MNB is segíti a startupokat megoldásaik piaci validálásában. Az MNB szabályozói (regulatory) sandboxon keresztül a startupok – bankokkal együttműködve – többezres ügyfélkörben tesztelhetik megoldásukat, illetve az MNB Innovation Hub-on keresztül segítséget kapnak a pénzügyi szabályozások értelmezéséhez.

A szabályozói sandboxról, az innovation hubról, valamint az MNB Fintechlabról a részleteket az MNB ügyvezető igazgatója, Szombati Anikó osztja meg.

 • Előadás címe: „A jegybank fintech stratégiája
 • Előadó: Szombati Anikó, MNB, ügyvezető igazgató
 • Időpont: 15:50-16:10
 • Szekció: Magyarország fintech stratégiája

A Digitális Jólét Program keretében elkészült Magyarország pénzügyi technológiai (fintech) stratégiája is, amelynek részleteiről, a technológiai startupokat érintő lehetőségekről a „Magyarország FinTech Stratégiája” szekcióban kaphatnak információkat a résztvevők.

A nap folyamán az azonnali fizetés és a nyílt bankolás mellett az elosztott főkönyvi technológia vállalati megoldásaival, továbbá a pénzügyi szektorban alkalmazható gépi tanulás lehetőségeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők workshopok keretében.

+1 Nevezés a FinTechShow-ra 2019.04.05-ig

A FinTechShow hagyományainak megfelelően idén is bemutatkoznak a legújabb fintech megoldások, amelyekkel 2019. április 5-ig lehet nevezni az esemény weboldalán keresztül.

Az idei évi FinTechShow újdonsága, hogy a piacon már bizonyított fintech megoldások is bemutatásra kerülnek, amelyek pl. webshopok, mikrovállalkozások, vagy vállalatok pénzügyeit teszik eredményesebbé, hatékonyabbá.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!