2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.10.03.

FintechX: Új területeken törhet előre a nyílt bankolás Magyarországon

Szerző:

Kategóriák:

Cikksorozatunkban bepillantást nyerhetünk a fintechek elmúlt egy évébe és együtt gondolkodhatunk a jövő kihívásairól. Ezúttal Mudri György, a FintechX társalapítója, vezérigazgatója válaszolt kérdéseinkre.

Az aktuális fintech trendekkel, az elmúlt évek fintech eredményeivel és a legújabb fintech megoldásokkal részletesen is foglalkozunk 2023. október 11-én a FinTechShow-n, ahol idén először a közép-kelet-európai fintech szövegtségek és fintech cégek is bemutatkoznak. Az előadók között üdvözölhetjük továbbá Panagiotis Kriaris és Paolo Sironi nemzetközi fintech influencereket is. További részletek: FinTechShow 7.0

Az elmúlt 12 hónapban melyek voltak azok a piaci/technológiai fejlemények, amelyekre nem számítottál? Ezek milyen hatást gyakoroltak/gyakorolnak a cég működésére, piaci lehetőségeire?

Mudri György: Szerintem ezzel nem leszek egyedül, de erre a kérdésre 2023-ban nehéz mást válaszolni mint, hogy a generatív AI berobbanását volt talán a legérdekesebb végignézni. Maga a technológia szerintem zseniális, de mindemellett felhívja a figyelmet az emberi tényező, a saját személyes tudás és az oktatás fontosságára is.

Persze az a “tudás”, ami az AI “kontrollálásához” lesz szükséges egy teljesen másfajta “tudás”.

A lexikális ismeretek mellett egy nagyon fejlett kritikai érzék, ami ahhoz kell, hogy az ember fel tudja ismerni, hogy hol érdemes megkérdőjelezni és ellenőrizni az MI állításait.
Fun fact: tavaly karácsonykor főztünk céges sört. Ennek a sörnek a cimkéjét AI “rajzolta”. 🙂

Az elmúlt 12 hónapban milyen eredményeket értetek el? Mely mutatószámok mentén tudott növekedni a cég?

Mudri György: Növekedtünk árbevételben is és csapat méretben is, de az előző évünk ennek ellenére elsősorban a motorháztető alatt zajlott.

Először is teljesen újra írtuk (gyakorlatilag a nulláról) az Aggreg8 adat aggregátor megoldásunkat. Ez a korábbinál is rugalmasabb működési kereteket biztosít mind az üzleti partnereink, mind pedig a saját magunk által fejlesztett megoldásokhoz. Ennek köszönhetően a korábbiakhoz képest több nagyságrenddel nagyobb terhelés kiszolgálására is alkalmassá tettük az Aggreg8 szolgáltatását,

Elkezdtük az területi lefedettségének bővítését is, mostanra a magyarországi banki API-k mellett szinte teljes lefedettséggel rendelkezünk Szlovákiában – a roadmap-en pedig hamarosan kezdjük a cseh, lengyel és román banki lefedettség kiépítését.

Mindemellett több új, nyílt bankolásra építő termékfejlesztési projektünk indult el házon belül, amik közül az első fecskék a közeljövőben élesedhetnek.

Hiszünk abban, hogy a nyílt bankolás nem csak a pénzügyi szolgáltatások piacán, hanem a kereskedelem és a marketing területén is komoly változásokat fog okozni.

Ezeknek a projekteknek köszönhetően nagyot léptünk előre E2E és mobilalkalmazás fejlesztési képességben is.

Gémes Tamás

Előadás: Open Banking in Practice

Gémes Tamás, FintechX, Aggreg8.io, CTO & co-founder

FinTechShow 7.0: “Mi jön a FinTech után?” | 2023. október 11.

A következő 1-2 évre milyen célokat tűztetek ki magatok elé?

Mudri György: Egyrészről a megkezdett termékfejlesztési projektjeink lekerekítésére és élesítéseire koncentrálunk.

Fontos célkitűzés, hogy a jelenlegi számlainformációs szolgáltatói képességeink mellett a fizetéskezdeményezési szolgáltatások piacára is aktívan belépjünk.

Továbbá az előttünk álló 1-2 éves időtávnak egyértelmű célkitűzése a nemzetközi együttműködésekből származó bevételeink arányának növelése.

Mi az a három technológia szerinted, amelyeknek a következő 12 hónapban meghatározó szerepe lesz a pénzügyi szektor digitális transzformációjában?

Mudri György: Kézenfekvő lenne a generatív AI technológiákat említeni, viszont ennek hatásai – a hosszú távon várható változásokat nem alábecsülve – a következő 12 hónapban még nem fognak szerintem egy átlagos ember mindennapi pénzügyeinek intézésébe beépülni.

Másrészt kicsit hazabeszélve arra számítunk, hogy (továbbra is lassú víz partot mos módon, de) a nyílt bankolási megoldások erősödése folyamatos lesz, mind a számlainformációs megoldások terén, mind pedig az átutalás alapú fizetési megoldások terjedése is egyre inkább be fog épülni a hétköznapjainkba.

Címlapfotón Mudri György, a FintechX társalapítója, vezérigazgatója. Címlapfotó forrása: Fintech Group Kft.

Címkék:
blank
blank