Forbes: A digitális bankolás miatt nem, de a chatbotok miatt bezárhatnak a bankfiókok

Szerző: | 2022. 11. 16. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi digitális bankolás, Összes hír

PayTechShow 4.0
Legalább 10 éve temetik a bankfiókokat, ám a fiókbezárások ellenére is még mindig meghatározó a szerepük a mindennapi pénzügyekben. Függetlenül a digitális bankolás fejlődésétől, a távoli számlanyitás és videóbankolás lehetőségétől, sokan igénylik a személyes segítséget, különösen az összetettebb pénzügyi szolgáltatások esetén. A személyesség igénye azért is fontos, mert a felhasználók egy része számára a digitális ügyintézés komoly kihívást jelent. A Forbes cikke szerint a digitális kihívások kezelésében a chatbotok és az intelligens digitális asszisztensek nyújthatnak gyógyírt a banki felhasználók problémáira.
2011-ben publikálta a Forbes a „Kinek van szüksége bankfiókokra? Viszlát pénztárosok. Hello mobilalkalmazások” címmel azt a cikket, amelyben a bankfiókok végét jósolták. Igaz, évről-évre folyamatosan csökken a bankfiókok száma, ám abban egyre biztosabbak lehetünk, hogy még hosszú ideig velünk maradnak.

Ahogy arról a FinTechZone-on korábban írtunk, a személyes ügyfélszolgálati lehetőségek csökkenése, a készpénzhez való hozzáférés nehezítése egyre gyorsuló tendencia az Egyesült Királyságban (is). Ennek láttán a pénzügyi és a fogyasztóvédelmi szabályozó idén júniusban bejelentette, szigorú szabályokat tervez bevezetni a bankfiókok bezárásával kapcsolatosan, tekintve, hogy ez a helyi közösségek életére jelentős negatív hatással lehet.

Személyes segítség versus önálló digitális bankolás

A Forbes cikke szerint a bankfiókok létjogosultságának (további) oka, hogy – függetlenül a digitális banki szolgáltatások elmúlt évtizedben tapasztalt dinamikus fejlődésétől – az ügyfelek továbbra sem tudnak mindent online elintézni.

A cikkben hivatkozott lakossági felmérés szerint a 21-55 év közötti banki ügyfelek 40%-a azért igényelt személyes segítséget számlanyitáskor, mert nem találta meg a szükséges információkat az interneten. A válaszadók 28%-a pedig azért választotta a személyes ügyintézést, mert az internetbanki, mobilbanki alkalmazásban nem létezett az a funkció, amelyre szüksége lett volna.

A banki ügyfelek 38%-a úgy gondolja, hogy könnyebben és gyorsabban tudja elintézni pénzügyeit emberi segítség igénybevételével.

A cikk szerzője viszont azt feszegeti, vajon tényleg gyorsabb-e a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül kérni segítséget, aminek az ára a hosszú várakozási idő és ha sikerül is eljutni az ügyintézőig, akkor sem biztos, hogy az ügyintéző gyorsan tud segíteni. Tovább árnyalja a képet, hogy a bankok (is) egyre nehezebben találnak felkészült, tapasztalt bankfiókosokat, így az ügyintézési idő a bankfiókokban is növekedhet a szakemberhiány miatt.

Chatbotoktól az intelligens digitális asszisztensekig

Igaz, a mai „chatbotok által nyújtott ügyfélélmény még borzasztó” – a Forbes cikk szerzője szerint, ám ez a terület a következő időszakban sokkal gyorsabban fog fejlődni, mint a bankfiókok, vagy a háttéroperáció.

A chatbot-élmény pedig azért fog jelentősen fejlődni, mert a bankok a chatbotjaikat intelligens digitális asszisztensekké fejlesztik.

Bár a chatbot és a digitális asszisztens kifejezést gyakran felcserélik, mégis jelentős különbség van a kettő között.

„Az intelligens digitális asszisztensek továbbfejlesztett chatbotok. A chatbotok szabályalapú rendszerek, amelyek rutinfeladatokat hajtanak végre általános GYIK-kel. Az intelligens digitális asszisztensek viszont a természetes nyelvi megértést (NLU) támogató technológiát használnak, amely segít a beszélgetés kontextusának megértésében, miközben olyan feladatokat hajtanak végre, amelyek megfelelnek a felhasználó igényeinek”

– írja a Forbes.

A Cornerstone Advisors 2022-es banki tanulmánya szerint azoknak a mobilbanki alkalmazásoknak jobb az értékelése az alkalmazás áruházakban, amelyek mesterséges intelligencia alapú társalgási funkciót is nyújtanak.

Digitális Asszisztencia

Szia Kate! Megérkezett a K&H mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztense | 2022.11.11.

A K&H személyes digitális asszisztense, Kate segítségével a pénzintézet ügyfelei 30-féle banki és biztosítási ügyet intézhetnek, amelynek köre folyamatosan bővül. Kate a K&H mobilbankban érhető el, magyarul beszél, gyorsan tanul és hamarosan „valódi” banki- és biztosítási tanácsadóvá nőheti ki magát.

Nem az a kérdés, hogy lesznek-e intelligens digitális asszisztensek

A szakemberek véleménye továbbra is megoszlik, vajon a chatbotok következő generációja, a digitális asszisztensek valóban hozzájárulnak-e a bankfiókok halálához, ám a (Forbes) cikk szerzője szerint ez inkább a „rövidlátó gondolkodás eredménye„.

Véleménye szerint a banki ügyfelek nem azért mennek bankfiókba, mert akarnak, hanem azért, mert muszáj (vagy úgy gondolják, hogy kell). Az ügyfelek bankfiókba mennek, mert úgy gondolják, hogy a banki ügyintézővel való beszélgetés a legjobb, vagyis a leggyorsabb vagy leghatékonyabb módja annak, hogy elintézhessék pénzügyeiket.

Elutasítani azt az elképzelést, miszerint az intelligens digitális asszisztensek elég jók lehetnek az emberi interakciók helyettesítésében, olyan, mint 1997-ben azt gondolni, hogy az online banki szolgáltatások soha nem lesznek elég biztonságosak és funkciókban gazdagok. Vagy 2007-ben azt gondolni, hogy a mobilbankolás soha nem lesz elég jó ahhoz, hogy a banki interakciók elsődleges csatornájává váljon.

A mesterséges intelligencia alapú személyes digitális asszisztensekkel részletesen is foglalkozunk 2022.11.16-án 15:30-17:00 között a K&H Csoport és a FinTechZone közös webináriumán: “Bevezetés a digitális asszisztencia világába, avagy hogyan segíthetnek a digitális asszisztensek ma, holnap és holnapután?”

Részletek és regisztráció itt.

[Forbes] | Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!