2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2017.04.27.

Szabadság, bizonytalanság, álommeló – 5 gondolat a GIG ECONOMY-ről

Szerző:

Kategóriák:

Tényleg a lakáskiadásé vagy a közösségi taxizásé a jövő? Egy applikáció adja majd a fiataloknak a munkát? A Fintechzone huszonéves Kingája elárulja, mit gondol arról, ha valaki csak alkalmi munkákból élne.

 

Néhány éve tört be az úgynevezett GIG ECONOMY, azaz a “hakni gazdaság” (szerk.: a munkaerőpiac egy új formája. Ide sorolhatók a szabadúszok – freelancerek -, a rövid határidejű szerződéses megbízásban dolgozók, vagy a sharing economy szolgáltatói). Ennek lényege, hogy az ember nem egy cégnél dolgozza le a napi 8-10 órát és kap érte fix fizetést, hanem kvázi mikrovállalkozásként alkalmi munkákból él, vagy éppen ezzel egészíti ki fix fizetését.

 

A jövő mikrovállalkozói

A “munkahelyek” (szerk.: a sharing economy platformjai) tulajdonképpen egy applikáción keresztül kínálnak munkát, mint az Airbnb, az Uber, a 99designs vagy a TaskRabbits. Ezek a cégek nem alkalmazzák a munkavégzőket, hanem azokat mikrovállalkozóknak tekintik (“kiközvetítik” őket), akik az idejüket saját maguk oszthatják be.

sharing economy mikrovallalkozó Z-generáció

Fotó: Missouri Business Alert – GIG Economy

 

5 gondolat a jövő foglalkoztatottságáról

Hogy ez nevezhető-e a jövő munkahelyének, hogy a mai huszonéveseket mennyire inspirálja egy ekkora szabadság, arról 5 pontban leírja véleményét a Fintechzone “Zigitális” Kingája.

  1. Roppant újítónak és modernnek hat ez az új irányzat. Felveszi a lépést a mai, percenként változó világgal, az információs túlterheltséggel és az impulzus függőséggel.
  2. Nem kell hosszú távra elköteleződnöd, tudod, hogy vége lesz a feladatnak, mielőtt megunhatnád, és több területen is kipróbálhatod magad.
  3. Ám ezzel együtt nem válhatsz igazán semminek a szakértőjévé, nem léphetsz előre a munkádban, és nem vállalsz igazi felelősséget semmiért.
  4. De egy pont után szerintem abba is bele lehet unni, hogy folyamatosan mást csinálsz, nincs annyi nyugodalmad és biztonságérzeted se. Nem tudod, másnap miből fogsz megélni, nem tudod, mi lesz később, mit fogsz majd csinálni. És itt vetődik fel két nyilvánvaló kérdés: hogyan lehet embereket képezni arra, hogy mindenhez értsenek? Mi van akkor, ha a mai fiataloknak már nincs arra igénye, hogy valamiben jónak érezhessék magukat?
  5. Személy szerint ezeket a rövid távú munkalehetőségeket inkább kiegészítő keresetként tudnám elképzelni. Fontos, hogy az embereknek legyenek álmaik, az pedig még fontosabb, hogy törekedjenek is a megvalósításukra. Ha ezt nem lehet azonnal, vagy a fizetés kiegészítésére van szükség, – mert az álommeló nem hoz annyit a konyhára – akkor ez a legjobb lehetőség, ami adódhat.
Címkék:
blank
blank