Gion Gábor: Digitalizáció és fintech a Pénzügyminisztérium szemszögéből

írta | 2020. 10. 29. | Banki és fintech hírek, FinTechShow, Hazai digitális banki hírek, Összes hír, Szabályozás

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

„A technológia fejlődése felgyorsította a pénzügyi szektor digitalizációját és felszínre hozta a fintech jelenséget, ami a szabályozó számára dilemmát is jelent.” A túlszabályozás visszavetheti az innovációt, a fogyasztók pénzügyi tudatosságának fejlesztése pedig elengedhetetlen a digitális pénzügyi szolgáltatások terjedéséhez – mondta el Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a FinTechShow-n. A Pénzügyminisztérium számos javaslata újabb lökést adhat a digitális banki működésnek.

5-6 éve még mindenki a fintech cégektől várta a digitális pénzügyi forradalmat, aminek veszélye nyomán a bankok is erőteljesebben kezdték el használni a legújabb technológiákat.

Napjainkra azt látjuk, hogy a fintech cégek és a bankok között szimbiózis alakult ki, ami jót tett az iparágnak

– emelte ki előadásában Gion Gábor.

penzugyminiszterium fintech gion gabor fintechshow

Fotón: Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára. FinTechShow, 2020.10.13.

Főbb üzenetek röviden:

 • Azonos tevékenység azonos szabályozás” – egyenlő versenyfeltételeket kell teremteni a bankok és a fintech cégek között, ezért be kell hozni a tevékenység alapú szabályozást.
 • A Pénzügyminisztérium összeállította a digitális banki működést segítő javaslatait.
 • November folyamán várhatóan elfogadásra kerül a törvény-csomag, ami tartalmazza a Pénzügyminisztérium hatáskörébe tartozó jogszabályokat is.
 • A készpénzkezelés, -logisztika, -nyomtatás évente 400 milliárd forintba kerül a nemzetgazdaságnak, ezért kiemelten fontos a készpénzhasználat visszaszorítása.
 • A készpénzhasználat visszaszorítását célzó egyik intézkedés a Kormány részéről, hogy minden online kassza mellett kötelezővé teszik az elektronikus fizetés biztosítását.
 • A fintech cégek számára belépési lehetőség lehet például a pénzmosás, vagy terrorizmusfinanszírozás kiszűrését segítő algoritmusok fejlesztése.
 • A határon átnyúló digitális pénzügyi szolgáltatások megjelenésével a fogyasztóvédelem további erősítésére, a pénzügyi tudatosság növelésére is szükség lesz.
 • Az ügyfelek ma még nem tudnak mérlegelni a pénzügyi termékek tekintetében, ezért helyzetbe kell hozni őket, hogy képesek legyenek tudatosan dönteni.
 • A pénzügyi tudatosságra való nevelés immár a Nemzeti Alaptanterv része lett. A következő cél, hogy a Nemzeti Alaptantervbe általánosan önálló tárgyként kerüljön be a pénzügyi és vállalkozói tudatosság.

A szabályozói fintech-dilemma

A szabályozó számára az a kérdés, hogyan tudja ösztönözni az olyan jellegű innovációt, ami nap végén a fogyasztóknak jó lesz és megfelelő védelmet is biztosít számukra. Az elmúlt évtizedek tapasztalata alapján az látható, hogy a technológiai cégek 90%-a csődbe megy, a legsikeresebbek pedig monopolisztikus piaci helyzetet teremtenek.

Ha ezek a technológiai cégek belépnek a pénzügyi szektorba, akkor a szabályozó számára az egyik kihívás a hosszú távon nem fenntartható üzleti modellek kiszűrése. Egy-egy vállalati csőd (pl. Wirecard) azért nagyon veszélyes, mert megingathatja a technológiai cégekbe és az általuk nyújtott pénzügyi szolgáltatásokba vetett bizalmat.

Ugyanakkor a túlszabályozás megbéníthatja a technológiai innovációk megjelenését a pénzügyi iparágban. Ez egy nagy dilemma a szabályozó számára.

Az is egyre világosabbá válik, hogy a szabályozásnak el kell mennie abba az irányba, hogy ne csak intézményi oldalról szabályozzon, hanem tevékenységet szabályozzon.

„Be kell hozni egy olyan dimenziót is, amikor tevékenység alapon szabályozunk.”

– hangsúlyozta a pénzügyekért felelős államtitkár.

fintech gion gabor penzugyminiszterium

Fotón: Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára. FinTechShow, 2020.10.13.

A szabályozó az elektronikus fizetések és a banki digitalizáció segítése érdekében néhány pontos törvényi és kormányrendeleti javaslatcsomagot állított össze. Ugyanakkor a banki digitalizáció és a digitális banki szolgáltatások fejlődéséhez szükséges – a szabályozói környezet megteremtésén túl –

 • az ügyfelek pénzügyi tudatosságának emelése,
 • a banki működés és technika megfelelő fejlesztése és megújítása, valamint
 • a digitalizációban érintett valamennyi résztvevő aktív közreműködése (ügyfelek, szolgáltatók, felügyeleti szervek, szabályozó hatóság).

Jövőkép és digitalizációs irányok

Az Európai Unióban a pénzügyek digitalizációja terén a jövőbeli irányokat meghatározzák a digitális euró, a digitális jegybanki pénz bevezetésének lehetőségei, továbbá a kibervédelem növelésével kapcsolatos elvárások.

A Pénzügyminisztérium részéről a hazai pénzügyi közvetítői rendszer digitális transzformációját érintően a fő fókusz területek a(z):

 • elektronikus fizetések bővítésével, a készpénzhasználat csökkentésével,
 • a digitális dokumentumkezeléssel, továbbá a
 • kibervédelem növelésével kapcsolatos intézkedések lesznek a következő években.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkárának „Digitalizáció és fintech a Pénzügyminisztérium szemszögéből” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Címlapfotó: FinTechZone.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!