2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.10.29.

Gion Gábor: Digitalizáció és fintech a Pénzügyminisztérium szemszögéből

Szerző:

Kategóriák:

„A technológia fejlődése felgyorsította a pénzügyi szektor digitalizációját és felszínre hozta a fintech jelenséget, ami a szabályozó számára dilemmát is jelent.” A túlszabályozás visszavetheti az innovációt, a fogyasztók pénzügyi tudatosságának fejlesztése pedig elengedhetetlen a digitális pénzügyi szolgáltatások terjedéséhez – mondta el Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a FinTechShow-n. A Pénzügyminisztérium számos javaslata újabb lökést adhat a digitális banki működésnek.

5-6 éve még mindenki a fintech cégektől várta a digitális pénzügyi forradalmat, aminek veszélye nyomán a bankok is erőteljesebben kezdték el használni a legújabb technológiákat.

Napjainkra azt látjuk, hogy a fintech cégek és a bankok között szimbiózis alakult ki, ami jót tett az iparágnak

– emelte ki előadásában Gion Gábor.

penzugyminiszterium fintech gion gabor fintechshow

Fotón: Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára. FinTechShow, 2020.10.13.

Főbb üzenetek röviden:

 • Azonos tevékenység azonos szabályozás” – egyenlő versenyfeltételeket kell teremteni a bankok és a fintech cégek között, ezért be kell hozni a tevékenység alapú szabályozást.
 • A Pénzügyminisztérium összeállította a digitális banki működést segítő javaslatait.
 • November folyamán várhatóan elfogadásra kerül a törvény-csomag, ami tartalmazza a Pénzügyminisztérium hatáskörébe tartozó jogszabályokat is.
 • A készpénzkezelés, -logisztika, -nyomtatás évente 400 milliárd forintba kerül a nemzetgazdaságnak, ezért kiemelten fontos a készpénzhasználat visszaszorítása.
 • A készpénzhasználat visszaszorítását célzó egyik intézkedés a Kormány részéről, hogy minden online kassza mellett kötelezővé teszik az elektronikus fizetés biztosítását.
 • A fintech cégek számára belépési lehetőség lehet például a pénzmosás, vagy terrorizmusfinanszírozás kiszűrését segítő algoritmusok fejlesztése.
 • A határon átnyúló digitális pénzügyi szolgáltatások megjelenésével a fogyasztóvédelem további erősítésére, a pénzügyi tudatosság növelésére is szükség lesz.
 • Az ügyfelek ma még nem tudnak mérlegelni a pénzügyi termékek tekintetében, ezért helyzetbe kell hozni őket, hogy képesek legyenek tudatosan dönteni.
 • A pénzügyi tudatosságra való nevelés immár a Nemzeti Alaptanterv része lett. A következő cél, hogy a Nemzeti Alaptantervbe általánosan önálló tárgyként kerüljön be a pénzügyi és vállalkozói tudatosság.

A szabályozói fintech-dilemma

A szabályozó számára az a kérdés, hogyan tudja ösztönözni az olyan jellegű innovációt, ami nap végén a fogyasztóknak jó lesz és megfelelő védelmet is biztosít számukra. Az elmúlt évtizedek tapasztalata alapján az látható, hogy a technológiai cégek 90%-a csődbe megy, a legsikeresebbek pedig monopolisztikus piaci helyzetet teremtenek.

Ha ezek a technológiai cégek belépnek a pénzügyi szektorba, akkor a szabályozó számára az egyik kihívás a hosszú távon nem fenntartható üzleti modellek kiszűrése. Egy-egy vállalati csőd (pl. Wirecard) azért nagyon veszélyes, mert megingathatja a technológiai cégekbe és az általuk nyújtott pénzügyi szolgáltatásokba vetett bizalmat.

Ugyanakkor a túlszabályozás megbéníthatja a technológiai innovációk megjelenését a pénzügyi iparágban. Ez egy nagy dilemma a szabályozó számára.

Az is egyre világosabbá válik, hogy a szabályozásnak el kell mennie abba az irányba, hogy ne csak intézményi oldalról szabályozzon, hanem tevékenységet szabályozzon.

„Be kell hozni egy olyan dimenziót is, amikor tevékenység alapon szabályozunk.”

– hangsúlyozta a pénzügyekért felelős államtitkár.

fintech gion gabor penzugyminiszterium

Fotón: Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára. FinTechShow, 2020.10.13.

A szabályozó az elektronikus fizetések és a banki digitalizáció segítése érdekében néhány pontos törvényi és kormányrendeleti javaslatcsomagot állított össze. Ugyanakkor a banki digitalizáció és a digitális banki szolgáltatások fejlődéséhez szükséges – a szabályozói környezet megteremtésén túl –

 • az ügyfelek pénzügyi tudatosságának emelése,
 • a banki működés és technika megfelelő fejlesztése és megújítása, valamint
 • a digitalizációban érintett valamennyi résztvevő aktív közreműködése (ügyfelek, szolgáltatók, felügyeleti szervek, szabályozó hatóság).

Jövőkép és digitalizációs irányok

Az Európai Unióban a pénzügyek digitalizációja terén a jövőbeli irányokat meghatározzák a digitális euró, a digitális jegybanki pénz bevezetésének lehetőségei, továbbá a kibervédelem növelésével kapcsolatos elvárások.

A Pénzügyminisztérium részéről a hazai pénzügyi közvetítői rendszer digitális transzformációját érintően a fő fókusz területek a(z):

 • elektronikus fizetések bővítésével, a készpénzhasználat csökkentésével,
 • a digitális dokumentumkezeléssel, továbbá a
 • kibervédelem növelésével kapcsolatos intézkedések lesznek a következő években.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkárának „Digitalizáció és fintech a Pénzügyminisztérium szemszögéből” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Címlapfotó: FinTechZone.hu

Címkék:
blank
blank