Néhány nap és már a számlanyitásért sem kell fiókba menni

írta | 2017.06.26. | Digitális pénzügyek, Hazai digitális bankolás, Összes hír

Jön a digitális bankolás új korszaka. A GRÁNIT Bank teszteli a videóbankon keresztüli ügyfélazonosítást. A felhasználók többsége inkább otthonról nyitna bankszámlát, mint bankfiókban – derült ki a GRÁNIT Bank internetes kutatásából.

 

A GRÁNIT Bank a legmodernebb technológiai követelményeknek megfelelően megújította a 2012-ben az országban elsőként bevezetett VideóBank rendszerét és alkalmassá tette a videó-chat-en keresztüli ügyfélazonosítás lebonyolítására.

GRÁNIT Bank videoazonosítás bankszámlanyitás

Fotó: GRÁNIT Bank

 

Hatályba lépett a digitális bankolás új korszakát jelentő törvény

Mától hatályos az elektronikus csatornán lebonyolítható ügyfélazonosítást megengedő 2017. évi LIII. számú törvény a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról. Az új törvény várhatóan nemcsak a XXI. századi digitális bankolás előtt nyitja meg az utat, de lehetővé teheti, hogy a számlanyitás miatt se kelljen többé fiókba menni.

„A banki ügyfelek 92 százaléka örömmel fogadná, ha úgy nyithatná meg bankszámláját otthonról, hogy közben a személyes ügyintézésről sem kell lemondania, míg 73 százalékuk szerint nagymértékben elősegítené a bankváltást, ha az új bankszámláért be sem kell menniük a fiókba” – hangsúlyozta a GRÁNIT Bank közleménye a bank felmérése alapján.

 

A GRÁNIT Bank már teszteli a videóbankon keresztüli ügyfélazonosítást

Az új technológia zártkörű tesztelése folyamatban van, éles indítása a lakossági ügyfelek elektronikus azonosítását részletesen szabályozó MNB rendelet hatályba lépését követően várható. Az MNB a rendelet egyeztetési folyamatába bevonta a Magyar Bankszövetséget, így a végleges szabályozás a bankrendszer véleményének figyelembe vételével alakulhat ki.

“Az online számlanyitás lehetőségére közel 1 éve készülünk, mert úgy látjuk, Magyarországon is lenne igény ilyen kényelmi szolgáltatásra. Úgy becsüljük, kb. 500-600 ezer felhasználó lenne nyitott a teljeskörű digitális bankolásra” – emelte ki Gáborjáni-Szabó Ákos, a GRÁNIT Bank informatikai ügyvezető igazgatója.

GRÁNIT Bank digitális bankolás video azonosítás

Fotó: Gáborjáni-Szabó Ákos, a GRÁNIT Bank informatikai ügyvezető igazgatója

 

A felhasználók többsége inkább otthonról nyitna bankszámlát

A GRÁNIT Bank internetes kérdőívére beérkezett csaknem 1400 válasz alapján az ügyfelek 79 százaléka kipróbálna egy új bankot, ha nincs számlavezetési díj és a bankkártya az első évben ingyenes, 84 százalékuk pedig inkább otthonról online nyitna bankszámlát, mint egy bankfiókban vagy egy előre egyeztetett helyszínen, vállalva az esetleges kiszállási díjat is.

A felmérés is bizonyítja, hogy a technológiai fejlődés felgyorsulása és az okoseszközök gyors terjedése révén változnak a bankolási szokások, ami nagy kihívás elé állítja az egész bankrendszert.

Forradalmi változásnak nézünk elébe, aminek a következményeit még nem is látjuk előre. Az online számlanyitás valós versenyt fog teremteni a bankok között. Az egész országban bárhol, bármikor, akár a Balaton partján 5 perc alatt nyithatunk számlát. És ami a legfontosabb, akár évi több tízezer forintot is megspórolhatunk, ha digitális banknál nyitunk számlát, hiszen az nem tart fenn drága bankfiók hálózatot” – hangsúlyozta az előnyöket a GRÁNIT Bank informatikai ügyvezető igazgatója.

Itt követhetsz minket:

LEMÁK GÁBOR

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.