Néhány nap és már a számlanyitásért sem kell fiókba menni

Szerző: | 2017. 06. 26. | Digitális pénzügyek, Hazai digitális bankolás, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Jön a digitális bankolás új korszaka. A GRÁNIT Bank teszteli a videóbankon keresztüli ügyfélazonosítást. A felhasználók többsége inkább otthonról nyitna bankszámlát, mint bankfiókban – derült ki a GRÁNIT Bank internetes kutatásából.

 

A GRÁNIT Bank a legmodernebb technológiai követelményeknek megfelelően megújította a 2012-ben az országban elsőként bevezetett VideóBank rendszerét és alkalmassá tette a videó-chat-en keresztüli ügyfélazonosítás lebonyolítására.

GRÁNIT Bank videoazonosítás bankszámlanyitás

Fotó: GRÁNIT Bank

 

Hatályba lépett a digitális bankolás új korszakát jelentő törvény

Mától hatályos az elektronikus csatornán lebonyolítható ügyfélazonosítást megengedő 2017. évi LIII. számú törvény a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról. Az új törvény várhatóan nemcsak a XXI. századi digitális bankolás előtt nyitja meg az utat, de lehetővé teheti, hogy a számlanyitás miatt se kelljen többé fiókba menni.

„A banki ügyfelek 92 százaléka örömmel fogadná, ha úgy nyithatná meg bankszámláját otthonról, hogy közben a személyes ügyintézésről sem kell lemondania, míg 73 százalékuk szerint nagymértékben elősegítené a bankváltást, ha az új bankszámláért be sem kell menniük a fiókba” – hangsúlyozta a GRÁNIT Bank közleménye a bank felmérése alapján.

 

A GRÁNIT Bank már teszteli a videóbankon keresztüli ügyfélazonosítást

Az új technológia zártkörű tesztelése folyamatban van, éles indítása a lakossági ügyfelek elektronikus azonosítását részletesen szabályozó MNB rendelet hatályba lépését követően várható. Az MNB a rendelet egyeztetési folyamatába bevonta a Magyar Bankszövetséget, így a végleges szabályozás a bankrendszer véleményének figyelembe vételével alakulhat ki.

“Az online számlanyitás lehetőségére közel 1 éve készülünk, mert úgy látjuk, Magyarországon is lenne igény ilyen kényelmi szolgáltatásra. Úgy becsüljük, kb. 500-600 ezer felhasználó lenne nyitott a teljeskörű digitális bankolásra” – emelte ki Gáborjáni-Szabó Ákos, a GRÁNIT Bank informatikai ügyvezető igazgatója.

GRÁNIT Bank digitális bankolás video azonosítás

Fotó: Gáborjáni-Szabó Ákos, a GRÁNIT Bank informatikai ügyvezető igazgatója

 

A felhasználók többsége inkább otthonról nyitna bankszámlát

A GRÁNIT Bank internetes kérdőívére beérkezett csaknem 1400 válasz alapján az ügyfelek 79 százaléka kipróbálna egy új bankot, ha nincs számlavezetési díj és a bankkártya az első évben ingyenes, 84 százalékuk pedig inkább otthonról online nyitna bankszámlát, mint egy bankfiókban vagy egy előre egyeztetett helyszínen, vállalva az esetleges kiszállási díjat is.

A felmérés is bizonyítja, hogy a technológiai fejlődés felgyorsulása és az okoseszközök gyors terjedése révén változnak a bankolási szokások, ami nagy kihívás elé állítja az egész bankrendszert.

Forradalmi változásnak nézünk elébe, aminek a következményeit még nem is látjuk előre. Az online számlanyitás valós versenyt fog teremteni a bankok között. Az egész országban bárhol, bármikor, akár a Balaton partján 5 perc alatt nyithatunk számlát. És ami a legfontosabb, akár évi több tízezer forintot is megspórolhatunk, ha digitális banknál nyitunk számlát, hiszen az nem tart fenn drága bankfiók hálózatot” – hangsúlyozta az előnyöket a GRÁNIT Bank informatikai ügyvezető igazgatója.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.