2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.05.07.

Hamarosan bekerülhet a számlatörténetünk a magyar fintech alkalmazásba, a Koinba

Szerző:

Kategóriák:

Április végén vette nyilvántartásba a Magyar Nemzeti Bank számlainformációs szolgáltatóként (AISP-ként) a Koint, Magyarország legnépszerűbb költségkövető alkalmazását. Ennek köszönhetően kiadásaink nyomon követése még egyszerűbbé válik majd a Koinban. Az MNB már öt magyar cégnek adta meg a lehetőséget, hogy banki adatainkra alapozva újfaja kényelmi (pénzügyi) szolgáltatásokat nyújtsanak.

A nyílt bankolás, a banki adatvagyon és infrastruktúra alternatív hasznosítási lehetőségét megteremtő Módosított Pénzforgalmi Irányelv (PSD2) elindulását követően 5 magyar céget regisztrált a magyar felügyelet Számlainformációs Szolgáltatóként (AISP-ként).

 A cégek között találhatunk API-aggregátort (Aggreg8), pénzvisszatérítős szolgáltatót (APPSPECT), számlázót (KBOSS.hu), valamint kiadásaink felett őrködő személyes pénzügyi menedzsment szolgáltatókat (Zedna és Koin). Igaz, a nyílt bankolás egyelőre „tesztüzemben” van Magyarországon és az Európai Unióban,

egyre többen látnak fantáziát a banki számlatörténet hasznosításában.

Röviden a nyílt bankolásról, a számlainformációs (AISP) és a fizetés-kezdeményezési (PISP) szolgáltatókról

  • A nyílt bankolás alapjait az EU-ban a Módosított Pénzforgalmi Irányelv, a PSD2 rakta le. Az Irányelv megnyitotta a fizetési szolgáltatások piacát nem banki szereplők előtt.
  • Az Irányelv a bankoknak előírta, hogy az Irányelvben meghatározott feltételek mellett harmadik feles szolgáltatóknak biztosítsanak nyílt szabványokon alapuló interfészen keresztül hozzáférést a felhasználók fizetési számlájához.
  • Két szolgáltatási kategóriát vezetett be az Irányelv: számlainformációs szolgáltatás (AIS – Account Information Service) és fizetés-kezdeményezési szolgáltatás (PIS – Payment Initiation Service).
  • Az AISP szolgáltató a felhasználó felhatalmazása birtokában a felhasználó fizetési számla egyenlegéhez és tranzakciós adataihoz férhet hozzá. Az adatokat további pénzügyi szolgáltatások nyújtásához felhasználhatja.
  • A PISP szolgáltató a felhasználó felhatalmazása birtokában a felhasználó aktuális fizetési egyenlege adatához fér hozzá, valamint fizetést indíthat a felhasználó bankszámlájáról, pl. kifizetheti a közműszámlát, a webshopban a vásárolt áru ellenértékét.

Számlainformációs Szolgáltatók (AISP-k) Magyarországon

Aggreg8.io

Az első Magyar Nemzeti Bank által regisztrált Számlainformációs Szolgáltató, akik 2018-ban megnyerték a FinTechShow-t Magyarországon, idén pedig bekerültek a 20 legígéretesebb magyar fintech közé.

A társaság alapítói nevéhez kötődik a Wyze.me személyes pénzügyi menedzsment megoldás, valamint a bankok és a fintech cégek összekapcsolódását segítő Fintechblocks, nyílt bankolást támogató innovációs platform is. Az Aggreg8 egy olyan API-aggregátor, amely a banki számlatörténet mellett közüzemi számlák számlázási információit gyűjti össze és osztja meg üzleti partnereivel.

Az alapítókkal folytatott beszélgetésből megtudtuk, hogy fintech X néven hamarosan újabb meglepetésre számíthatunk, amiről elsőként hagyományosan a FinTechZone.hu számol majd be.

aggreg8 szamlainformacios szolgaltato

APPSPECT: RECASH – Keress pénzt a vásárlásaiddal.

„Mostantól bankkártyádat egyszerűen felokosíthatod, hogy automatikus pénz-visszatérítésben részesülj számos partnerünknél”

olvasható a recash.app oldalon.

Partnereik között megtalálhatók a Wolt, BioTechUSA, Praktiker, cewe, vagy a ZING Burger. Pár héttel ezelőtt a hazai Revolut felhasználók szívébe lopták be magukat azzal, hogy elindították a Revolut kártyás vásárlások után járó pénz-visszatérítési akciójukat. Az akció sikerét mutatja, hogy két hete felkerültek a Google Play TOP50 hazai pénzügyi app ranglistára.

A társaság a RECASH megoldásával a PayTechShow-n debütált 2019-ben.

recash szamlainformacios szolgaltato

Zedna: Gingerapp – A jövő pénzügyi asszisztensét fejlesztjük

„Másodpercek alatt küldhetsz majd ismerőseidnek, barátaidnak pénzt anélkül, hogy számlaszámukat meg kellene adnod. Automatikusan kapsz majd kimutatásokat arról, hogy miként tudnál okosabban költeni és gazdálkodni. És ez még csak a jéghegy csúcsa”

– olvasható a gingerapp.hu főoldalon. A megoldás még tesztelés alatt áll, így várnunk kell arra, hogy megismerhessük az új pénzügyi asszisztensünket.

gingerapp szamlainformacios szolgaltato

KBOSS.hu: Számlázz.hu – Autokassza

A Számlázz.hu a PSD2-öt megelőzően belevágott a számlatörténetben rejlő lehetőségek kiaknázásába és 2017 januárjában elindította az autokassza szolgáltatást a MagNet Bank vállalati ügyfelei számára.

Először kínáltak lehetőséget Magyarországon a számlakibocsátó fiók és a bankszámla összekötésére, hogy ezzel időt spóroljanak meg a számlák és a jóváírások összepárosításával. A társaság azóta elindult a K&H Bankkal is, immár a PSD2 égisze alatt kínálják a netbank és a számlafiók összekapcsolásának lehetőségét.

A számlainformációs szolgáltatásban rejlő lehetőségek a második legnagyobb online számlázó, a Billingo érdeklődését is felkeltették és két hónappal ezelőtt a FinTechZone.hu hasábjain jelentette be a társaság ügyvezetője, hogy hamarosan kilenc hazai bankkal kapcsolódnak össze a nyílt bankolás lehetőségeit kihasználva.

Akkor úgy nyilatkoztak, hogy “a nyílt bankolásnak köszönhetően az online számlázáson túl számos olyan digitális szolgáltatást is nyújthat a webshopoknak, könyvelőknek, az online számlázót használóknak, amelyekkel csökkentheti számukra az adminisztrációs terheket.”

„Az idei év tervei között szerepel a számlainformációs szolgáltatásra épülő Billingo Pénzügyi Piactér bevezetése, amelyen keresztül a felhasználók egyedi banki hitelajánlatokat, faktoring szolgáltatást is igénybe vehetnek majd.”

Koin: a pénzügyek nyomon követése

„A Koin egy olyan alkalmazás, ami segít, hogy átlásd minden apró kiadásodat, az összes rezsiköltségedet, az akárhány számládat és a még több pénzügyi teendődet. Egyszerűen, okosan, barátságosan, hogy sose folyjon ki a pénz a kezeid közül.”

A Koin az egyik legrégebbi fintech Magyarországon, 2016-ban bekerültek a HUNFINTECH 25-be és évek óta bérelt helyük van a legnépszerűbb pénzügyi mobilalkalmazások rangsorában.

A frissen megszerzett számlainformációs szolgáltatói képességnek köszönhetően hamarosan két kattintással elérhetővé válnak kiadásaink a Koin alkalmazásba.

Címkék:
blank
blank