„A BigTech jelenléte jót tesz a magyar piacnak” – Exkluzív interjú Benyó Péterrel, az OTP Mobil ügyvezető igazgatójával (2. rész)

Szerző: | 2020. 05. 08. | Banki és fintech hírek, Hazai digitális banki hírek, Összes hír

PayTechShow 4.0

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott kényszerintézkedések jelentős lökést adtak a készpénzmentes fizetési megoldások intenzívebb terjedésének és használatának az elmúlt hetekben. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy milyen alapvető trendek, tényezők határozzák meg a hazai elektronikus fizetési piac idei évi várható fejlődését. Az azonnali fizetésről, a nyílt bankolásról, az erős ügyfél-hitelesítésről és a BigTech cégek fizetési megoldásairól beszélgettünk az OTP Mobil ügyvezető igazgatójával.

Az interjú második részében a BigTech cégek fizetési megoldásainak magyarországi megjelenéséről, a hazai elektronikus fizetési piacra gyakorolt hatásairól, valamint a régóta halogatott erős ügyfél-hitelesítés bevezetésének lehetséges hatásairól beszélgettünk Benyó Péterrel, az OTP Mobil ügyvezető igazgatójával.

Az interjú első része itt érhető el, amelyben az azonnali fizetési szolgáltatás bevezetésével kapcsolatos várakozásokat, valamint a nyílt bankolás által megnyíló új fizetési szolgáltatásokat, nemzetközi fejleményeket vettük górcső alá.

Kötelező erős ügyfél-hitelesítés (SCA) az online fizetéseknél

FELVEZETÉS: A Magyar Nemzeti Bank az elektronikus fizetések biztonságát növelő erős ügyfél-hitelesítés kötelező alkalmazásának időpontját 2019. szeptember 14-ről kitolta 2020. december 31-re, amivel időt hagyott a piacnak a felkészülésre.

Legfrissebb információink szerint további határidő módosításra kerülhet sor többek között a COVID-19 járvány hatására. Az új határidő akár 2021. június 30. is lehet.

1. Hogyan látod a piac és a felhasználók felkészültségét az erős ügyfél-hitelesítésre?

Benyó Péter: Azt gondolom, hogy a bankok a tavalyi halasztást követően komolyan veszik az előírásokat, gőzerővel fejlesztik a megoldásaikat.

A felhasználók oldalán kevésbé érzem, hogy fel lennének készülve a változásra, bár nyilván nem ismerik a majdani – szolgáltatók által – kialakított folyamatokat.

Talán a kereskedők a legfelkészültebbek, hiszen számukra szintúgy fontos, hogy konverzióromlás nélkül sikerüljön az SCA bevezetés.

Benyo Peter OTP Mobil

Benyó Péter, az OTP Mobil Kft. ügyvezető igazgatója

2. Milyen hatást gyakorolhat meglátásod szerint a 2-faktoros azonosítás az elektronikus kereskedelemre, online fizetések terjedésére?

Benyó Péter: A növekvő biztonság a volumenek növelését hozhatja magával, azonban az is tény, hogy minden újabb folyamatbeli lépés az ügyfelek lemorzsolódását eredményezi.

Amennyiben sikerül jó egyensúlyt találni a fizetési szolgáltatóknak, akkor minden bizonnyal megerősíti a bizalmat és képes lesz szolgálni azt a kétszámjegyű piacméretbővülést, amely prognosztizálható.

3. Hogyan érinti a Simple-t az erős ügyfél-hitelesítés?

Benyó Péter: Lehetőségként tekintünk rá: azt gondolom, hogy egyedi és előnyös helyzetből nézünk a változások elébe.

4. Hogyan készíti fel a SimplePay a kereskedőket az erős ügyfél-hitelesítésre?

Benyó Péter: Mivel az erős ügyfél-hitelesítés a felhasználók védelmét szolgálja,

a legtöbb kereskedő tisztában vele, hogy az ő érdekeit is szolgálja a változás.

A SimplePay csapata folyamatosan a partnerek rendelkezésére áll, bármilyen, témához kapcsolódó kérdés esetén. Az edukációra továbbra is kiemelt hangsúlyt fektetünk.

BigTech Pay: Apple Pay, Google Pay, AliPay versus banki mobiltárcák versus harmadik feles digitális pénztárcák

FELVEZETÉS: 2019 májusában immár Magyarországon is elérhetővé vált az Apple Pay és pár hónap alatt több bank kezdte el kínálni ezt a szolgáltatást, mint az Android alapú érintéses mobilfizetést.

2020-ban a Google Pay megjelenése is várható Magyarországon, ami által a Google legtöbb fizetési szolgáltatása immár itthon is elérhetővé válik. Emellett a webshopokban is egyre több helyen lehet majd látni a Google Pay, Apple Pay fizetési gombot is.

1. Milyen hatása lehet 2020 végéig az Apple Pay-nek és a Google Pay-nek a hazai elektronikus fizetési piacra?

Benyó Péter: Számszerűsíthető hatást 2020 végéig nem várok, a nagy versenyzők jelenléte jót tesz piacnakAzonban jellemzően ezek a megoldások is szolgáltatókon keresztül érkeznek meg a kereskedőkhöz, vélhetően a kártyás fizetés mellett jelenhetnek meg, így

a nap végén a felhasználó dönt a folyamat lezárásakor, hogy melyik fizetési megoldásban bízik leginkább.

2. Hogyan befolyásolja a Simple / SimplePay piacát az Apple Pay / Google Pay megjelenése, terjedése? Miben lehet versenyképesebb egy lokális szereplő a BigTech cégekkel szemben?

Benyó Péter: Nagyon sok esetben még mindig előny a magyar nyelvűség, illetve az is, hogy a mi termékeinket könnyebb testreszabni – egy konkrét igény könnyebben felkerülhet a roadmapünkre.

Emellett azt gondolom, hogy lényegesen kedvezőbb árazással dolgozunk, mint a BigTech cégek.

Címlapfotó forrása: OTP Mobil Kft.

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!