BankTechShow

Hiventures: mentőprogram indult a krízishelyzetbe jutott cégek számára. Folyósítás akár 30 munkanap alatt

Szerző: | 2020. 04. 29. | Banki és fintech hírek, Koronavírus elleni stratégia, Összes hír

A járványhelyzet okán bajba jutott, de jól prosperáló, nagy növekedési potenciállal rendelkező startupokat, kis- és középvállalkozásokat és nagyvállalatokat segíti új válságprogramjával a Hiventures – jelentették be a tegnapi online sajtótájékoztatón. Két mentőprogrammal és egy új alap felállításával nyújt életmentő segítséget a cégeknek.

Az MFB Csoport és a Hiventures időben felismerte, hogy a krízishelyzetbe jutott vállalkozások megmentésére, valamint likviditási és egyéb problémáik kiküszöbölésére azonnali, célzott állami segítségnyújtás szükséges.

A tőkebefektetés előnye, hogy

olyan vállalatok is finanszírozást tudnak kapni általa, amelyek nem, vagy csak korlátozott mértékben férnek hozzá a hiteltermékekhez, valamint a törlesztés nehézséget jelentene számukra.

Továbbá a növekedés, a nemzetközi terjeszkedés, vagy a lassabban megtérülő beruházások finanszírozására is jó eszköz lehet. Az új tőkeprogrammal a cél, hogy a hazai vállalkozások egy bővebb köre is finanszírozhatóvá váljon.

Két mentőprogram a bajba jutott startupok és KKV-k számára

A Hiventures két gyorsan elérhető mentőprogramot kínál a bajba jutott startupok és KKV-k számára.

  1. Az alapkezelő egyrészt segítséget nyújt a válság miatt megtorpant, korábban már kockázati tőkebefektetésben részesített startupoknak a hazai innovációs potenciál erősítése céljából,
  2. másrészt azoknak a KKV-knak ad fedezet nélküli tőkebefektetést likviditásbiztosítás céljából, akik kiszorultak a hitelpiacokról.

Startup mentőprogram

A 30 milliárd forintos keretösszegű startup mentőprogramban ügyletenként maximum 150 millió forinttal, 1% belépési tulajdonrészért cserébe tőke és tagi kölcsön formájában finanszírozzák az innovatív vállalkozásokat.

A visszavásárlási lehetőség adott és javasolt az alapítóknak és céltársaságoknak, évi 5,1%-os hozam mellett, ugyanis a Hiventures célja, hogy magyar kézben maradjanak a cégek.

Startup mentőprogram

A KKV mentőprogram esetében 41 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, amelynél az igényelhető finanszírozás 50-250 millió forint közé esik ügyletenként.

A zárt, 10 éves lejáratú konstrukció ebben az esetben is 1% tulajdonrészért cserébe tőke és tagi kölcsön formájában valósul meg, a tulajdonrész pedig az előzőekhez hasonlóan visszavásárolható éves 5,1%-os hozam mellett, a tulajdonosok felé pedig a 7. évtől nyílik majd meg egy kötelező visszavásárlási opció.

Elindul a Krízis I. tőkealap is a tőkeigényesebb stratégiai cégek számára

A mentőprogramok mellett a Hiventures elindítja a 150 milliárd forint keretösszegű Krízis I. tőkealapját, amely a bajba jutott, tőkeigényesebb stratégiai cégeket segíti a hazai és külföldi cég- és ingatlanfelvásárlásokban, valamint fejlesztésekben.

Az új tőkeprogram három fő területre fókuszál:

  1. A restrukturálási fókusszal a különösen nehéz helyzetben lévő hazai KKV-kat és nagyvállalatokat segíti, amelyek alapvetően jó termékekkel, jó menedzsmenttel rendelkeztek, de a válság következtében nehéz helyzetbe kerültek, és ezt csak hitelfelvétellel, vagy már azzal sem tudják kezelni.
  2. A tranzakciós fókusz által a cégek felvásárlási tevékenysége is előtérbe kerül belföldön és külföldön egyaránt, amelyre a jelenlegi helyzetben több lehetőség is kínálkozik. Az alapkezelő célja, hogy ne külföldi befektetők vásárolják fel a bajba jutott cégeket, hanem magyar érdekeltségben maradjanak a vállalkozások.
  3. Végül a gazdaságfejlesztési fókusz által az új tőkeprogram még inkább a válság adta új lehetőségek kihasználását segítheti, hiszen olyan beruházások megvalósítását teszi lehetővé, amelyekre a hosszabb megtérülés vagy a kereskedelmi bankok kockázatkerülőbb magatartása miatt most más formában nem kerülhetne sor.

A Hiventures által kínált termékek további előnye, hogy az MFB csoport által kínált mentőprogram részeként összehangolásra kerültek valamennyi hitel és garancia termékekkel, így a vállalkozók kombinálhatják azokat az ideális finanszírozási struktúra kialakítása érdekében.

A jelentkezés a startup és KKV mentőprogramokra, valamint az új Krízis I. tőkeprogramra 2020. április 28-tól lehetséges az alábbi weboldalon.

A Hiventures mentő- és tőkeprogramjának finanszírozási keretösszegei. Forrás: Hiventures

Címlapfotó és illusztrációk forrása: Hiventures

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!