2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.04.29.

Hiventures: mentőprogram indult a krízishelyzetbe jutott cégek számára. Folyósítás akár 30 munkanap alatt

Szerző:

Kategóriák:

A járványhelyzet okán bajba jutott, de jól prosperáló, nagy növekedési potenciállal rendelkező startupokat, kis- és középvállalkozásokat és nagyvállalatokat segíti új válságprogramjával a Hiventures – jelentették be a tegnapi online sajtótájékoztatón. Két mentőprogrammal és egy új alap felállításával nyújt életmentő segítséget a cégeknek.

Az MFB Csoport és a Hiventures időben felismerte, hogy a krízishelyzetbe jutott vállalkozások megmentésére, valamint likviditási és egyéb problémáik kiküszöbölésére azonnali, célzott állami segítségnyújtás szükséges.

A tőkebefektetés előnye, hogy

olyan vállalatok is finanszírozást tudnak kapni általa, amelyek nem, vagy csak korlátozott mértékben férnek hozzá a hiteltermékekhez, valamint a törlesztés nehézséget jelentene számukra.

Továbbá a növekedés, a nemzetközi terjeszkedés, vagy a lassabban megtérülő beruházások finanszírozására is jó eszköz lehet. Az új tőkeprogrammal a cél, hogy a hazai vállalkozások egy bővebb köre is finanszírozhatóvá váljon.

Két mentőprogram a bajba jutott startupok és KKV-k számára

A Hiventures két gyorsan elérhető mentőprogramot kínál a bajba jutott startupok és KKV-k számára.

  1. Az alapkezelő egyrészt segítséget nyújt a válság miatt megtorpant, korábban már kockázati tőkebefektetésben részesített startupoknak a hazai innovációs potenciál erősítése céljából,
  2. másrészt azoknak a KKV-knak ad fedezet nélküli tőkebefektetést likviditásbiztosítás céljából, akik kiszorultak a hitelpiacokról.

Startup mentőprogram

A 30 milliárd forintos keretösszegű startup mentőprogramban ügyletenként maximum 150 millió forinttal, 1% belépési tulajdonrészért cserébe tőke és tagi kölcsön formájában finanszírozzák az innovatív vállalkozásokat.

A visszavásárlási lehetőség adott és javasolt az alapítóknak és céltársaságoknak, évi 5,1%-os hozam mellett, ugyanis a Hiventures célja, hogy magyar kézben maradjanak a cégek.

Startup mentőprogram

A KKV mentőprogram esetében 41 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, amelynél az igényelhető finanszírozás 50-250 millió forint közé esik ügyletenként.

A zárt, 10 éves lejáratú konstrukció ebben az esetben is 1% tulajdonrészért cserébe tőke és tagi kölcsön formájában valósul meg, a tulajdonrész pedig az előzőekhez hasonlóan visszavásárolható éves 5,1%-os hozam mellett, a tulajdonosok felé pedig a 7. évtől nyílik majd meg egy kötelező visszavásárlási opció.

Elindul a Krízis I. tőkealap is a tőkeigényesebb stratégiai cégek számára

A mentőprogramok mellett a Hiventures elindítja a 150 milliárd forint keretösszegű Krízis I. tőkealapját, amely a bajba jutott, tőkeigényesebb stratégiai cégeket segíti a hazai és külföldi cég- és ingatlanfelvásárlásokban, valamint fejlesztésekben.

Az új tőkeprogram három fő területre fókuszál:

  1. A restrukturálási fókusszal a különösen nehéz helyzetben lévő hazai KKV-kat és nagyvállalatokat segíti, amelyek alapvetően jó termékekkel, jó menedzsmenttel rendelkeztek, de a válság következtében nehéz helyzetbe kerültek, és ezt csak hitelfelvétellel, vagy már azzal sem tudják kezelni.
  2. A tranzakciós fókusz által a cégek felvásárlási tevékenysége is előtérbe kerül belföldön és külföldön egyaránt, amelyre a jelenlegi helyzetben több lehetőség is kínálkozik. Az alapkezelő célja, hogy ne külföldi befektetők vásárolják fel a bajba jutott cégeket, hanem magyar érdekeltségben maradjanak a vállalkozások.
  3. Végül a gazdaságfejlesztési fókusz által az új tőkeprogram még inkább a válság adta új lehetőségek kihasználását segítheti, hiszen olyan beruházások megvalósítását teszi lehetővé, amelyekre a hosszabb megtérülés vagy a kereskedelmi bankok kockázatkerülőbb magatartása miatt most más formában nem kerülhetne sor.

A Hiventures által kínált termékek további előnye, hogy az MFB csoport által kínált mentőprogram részeként összehangolásra kerültek valamennyi hitel és garancia termékekkel, így a vállalkozók kombinálhatják azokat az ideális finanszírozási struktúra kialakítása érdekében.

A jelentkezés a startup és KKV mentőprogramokra, valamint az új Krízis I. tőkeprogramra 2020. április 28-tól lehetséges az alábbi weboldalon.

A Hiventures mentő- és tőkeprogramjának finanszírozási keretösszegei. Forrás: Hiventures

Címlapfotó és illusztrációk forrása: Hiventures

Címkék: