BankTechShow

Hogyan változtatja meg a fintech a munkaerőpiacot?

Szerző: | 2017. 05. 22. | Banki és fintech hírek, Fintech kitekintő, Összes hír

A pénzügyi szektor HR-esei nem végrehajtók lesznek, hanem a cégek kulcsszereplői. 7 út, amiben a fintech hatással van a ma ismert munkaerőpiacra.

 

A fintech alapvető változásokat hozott mind a technológiai iparágakban, mind a pénzügyi szektorban. A jövőre életbe lépő PSD2 (lásd a fintech szótárban) irányelvnek köszönhetően mindez felgyorsul: a fintech startupok közti verseny egyre jobban élénkül, és a hagyományos pénzintézetek többsége is elkezdi felismerni az együttműködésben lévő lehetőségeket.

A verseny, a partnerségek új formája, a fintech szemléletmód pedig hatással van a munkaerőpiacra is.

A bankszektor és – valljuk be – a fintech cégek HR-esei számára is kihívásokkal teli időszak következik. Az, hogy ők mennyire érzik magukénak a változó digitális világ sajátosságait, jelentős hatással lesz a szektor cégeinek sikerére. Ők most nem csupán végrehajtó HR-esek, hanem a cég sikeréhez nélkülözhetetlen alapot biztosító erőforrások.

 

1. Könnyebbé válik a távoli munkavégzés

A technológiának köszönhetően a virtuális teamek munkavégzése válik egyre gyakoribbá. Mindez hatékonyabb is lehet, mint a fizikailag egy helyen ülőké. Számos szakember választja az önállóságot az alkalmazotti lét helyett, s a fintechnek köszönhetően a munka ellenértékének megfizetése sem probléma. Például a PayPal számlázó, és globális fizetési megoldás használatával határon átnyúló fizetéseket is könnyen tudunk bonyolítani.

 

2. Alternatív bérfizetés

Már vannak cégek, amelyek lehetővé teszik, hogy az alkalmazottak bitcoinban kapják a fizetésüket, míg mások a határon átnyúló fizetések nehézségei miatt ajándékkártyában adják a fizetést.

 

3. Ösztönözz alternatív megoldásokkal!

A hűségkártyák elterjedése egy lehetőség az alkalmazottak ösztönzésére, akár az alkalmazotti csomag részévé  is tehetik a munkáltatók.

 

4. Új technológiai tudásra van szükség

Bigdata-elemzés, kiberbiztonsági elemzések, prediktív analitikai megoldások, fraudmenedzsment, gépi tanulás, mesterséges intelligencia, blockchain – ezek azok a jellemző technológiák, melyek megértése, alkalmazása a napjainkban a pénzügyi szektor nagy kihívásai. A bankszektornak olyanokra lesz szüksége, akik ezen tudás birtokában vannak.

 

5. Iparágakon átívelő komplex tudásra, készségekre van szükség

A szolgáltatások kialakításához, megtervezéséhez a technológia, a szolgáltatási folyamatok fogyasztóközpontú megközelítésének képességével rendelkező szakemberek szükségesek. Agilis módszertan, rugalmasság és változásmenedzsment – ezek azok a kompetenciák, amelyekkel a mai szervezetnek és az ott dolgozóknak rendelkezniük kell.

 

6. A hagyományos pénzintézeteknél csökkenni fog a hagyományos munkahelyek száma 

Az online és mobil bankolás növekedésével egyre inkább automatizált folyamatokról, ügyfélszolgálati tevékenységeket végző chatbotokról beszélünk. A pénzügyi tanácsadást is növekvő mértékben kiváltják a robovisor megoldások.

 

7. Dolgozz startupnak, fintechnek!

Persze mindez új képességeket, készségeket igényel. Változatosabbá válik a munkavégzés díjazásának eszköztára, és a nemzetközi, azaz országhatároktól független munkavégzés általánossá válik. A fintech paletta szélesedése egyre több szakembernek jelent munkavégzési lehetőséget, hiszen a szükséges készségek is szélesednek.

 

A poszt  a “7 Ways Fintech Is Changing The Job Market” c. cikk felhasználásával készült.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!