Szuperplatformot épít a Deutsche Bank. Készülés a PSD2-re és a fintech-re

írta | 2017.05.21. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi digitális bankolás, Open banking, Összes hír, PSD2

Deutsche Bank PSD2 fintech szuperplatform
Fintechshow 6.0

A multibanking mobil applikáció bevezetése után most iparágakon átívelő on-line regisztrációs, elektronikus ID, és közös adatplatform létrehozásán dolgozik a Deutsche Bank. Zárt ökoszisztéma lesz a válasz a PSD2-re és a fintech hullámra?

 

Egy azonosító mind felett

A Deutsche Bank, az Allianz, az Axel Springer, a Daimler és a Postbank ügyfelei hamarosan egyetlen azonosítóval, egy ún. „Master Key” segítségével  tudják on-line ügyeiket intézni – a cégek legalábbis ennek érdekében közös szándéknyilatkozatban jelentették be együttműködésüket.

Az együttműködés célja, hogy kidolgozzák azt a sztenderd eljárást, amellyel az ügyfeleik egységes on-line azonosítással és regisztrációval hozzáférnek a partnercégek on-line módon elérhető szolgáltatásaihoz.

Nyílt platform kialakítása a cél. A Deutsche Bank szándéka, hogy a platformot digitális fizetésekre, digitális pénzügyi szolgáltatások igénybevételére is használhassák majd az ügyfelek.

A partnerek további, nagy ügyfélbázissal rendelkező csatlakozókat keresnek, például légitársaságokat, e-kereskedelmi cégeket, retailereket, távközlési cégeket.

 

Jön a szuperplatform 

Ha megvalósul a fenti együttműködésben megálmodott egységes hozzáférés, az nem csupán azt fogja jelenteni, hogy egyetlen jelszóval elérhetik a fogyasztók közműszolgáltatóikat, biztosítójukat, de vásárolhatnak és fizethetnek is.

Bár az egyes szolgáltatók ügyféladatbázisai között ma még nincs átjárás, a fogyasztó kifejezett engedélyével, felhatalmazásával van lehetőség a róla gyűjtött és tárolt adatok célhoz kötött megosztására.  A fogyasztó ezt az engedélyt megfelelő értékajánlat esetén várhatóan meg is fogja adni.

És itt a lehetőség: ahol ennyi információ, adat válik elemezhetővé, ott bizonyára lehet a fogyasztónak kedvezőbb szolgáltatási ajánlatot, csomagajánlatot tenni. Ez pedig növeli a fogyasztók számát, lojalitását, így végső soron hozzájárul a bevétel megtartásához, növeléséhez.

 

Az ügyféladatok monetizálása

Minden szolgáltatónál a fogyasztóról rendelkezésre álló adatok ”értékesítése”, felhasználása és a lehetséges üzleti modellek kialakítása kerültek fókuszba. Mennyit ér egy user profil? Erre a kérdésre is sokan keresik a választ.

A Deutsche Bank „előremenekül”, kialakítja azon üzleti kapcsolatait, amellyel részben a fogyasztói adatokat monetizálhatja, részben pedig saját szolgáltatásait tudja jobban testreszabni. A bank elébe megy a PSD2-nek (lásd a fintech szótárban), legalábbis felveszi a “harcot” a harmadik feles szolgáltatókkal (pl.: fintech startupokkal) és saját ökoszisztémájának felépítésébe kezd.

Fintechshow 6.0
Fintechshow 6.0

Itt követhetsz minket:

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 6.0

fintech fintechshow
Bankokból tech cégek? Kódban a jövőnk? A pénzügyi szektor aktuális digitális kérdései és a legújabb hazai fintech megoldások a hatodik FinTechShow-n.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!