BankTechShow

Miért nincs humor a pénzügyek okításában?

Szerző: | 2018. 02. 07. | Fintech kitekintő, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

Nyugdíjra gyűjtsek? Vagy az álmaim megvalósítására? Kérdések a 20-as, 30-as éveikben járóktól, akik szeretnék elkerülni a bosszantóan hosszú és unalmas banki hirdetmények böngészését. Nekik készült a Finimize. Pénzügyi hírek minden nap 3 percben fiatalosan emészthető, humoros formában. És most itt az újabb ráadás: Finimize MyLife.

Alacsony érdeklődés és tudás

Egy brit felmérés alapján a milleniumi korosztály fele az alapvető pénzügyi fogalmakkal sincs tisztában.  Saját költségvetésük megtervezésétől fáznak, nem értik a pénzügyeiket, és inkább bele sem vágnak megtakarításaik fialtatásába.

Persze itthon sem jobb a helyzet. Az OECD 2015-ös pénzügyi tájékozottsági felmérésében Magyarország a 29 országból a 22. helyen végzett. A felmérése alapján a hazai háztartások alig egynegyede készít háztartási költségvetést és mindössze 27% foglalkozik megtakarításaival. Pedig itthon is vannak már cool költségkövető, a személyes pénzügyeink nyomon követését segítő webes és mobilos alkalmazások (lásd a magyar fintech piactéren).

A hátborzongatás fokozása végett a magyar fiatalok pénzügyi tudatosságát 2017-ben felmérő Magyar Nemzeti Bank kutatásának egyik megállapítása:

„ A válaszadók több mint a felét saját bevallása szerint nem érdeklik a pénzügyi hírek, szolgáltatások, termékek. Annak ellenére, hogy alacsony az érdeklődés, viszonylag sokan tartják fontosnak a pénzügyi termékek és szolgáltatások ismeretét.”

„Hogyan érinthet ez engem?”

A Finimize megspórolná a brit fiatalok hosszas és unalmas bolyongását a pénzügyi kifejezések útvesztőjében. A 2014-ben alakult, ma már napi 130.000 olvasót elérő startup napi 3 percben a nap 2 legfontosabb pénzügyi vonatkozású hírét dolgozza fel és osztja meg azokat e-mail-en és a mobil appon keresztül a fiatalokkal.

Hétköznapi nyelven, szakzsargonok nélkül elmagyarázzák a hírek mögötti alapvető tudnivalókat („Mi történik? Mi jelent ez? Hogyan érinthet ez engem?”), hogy a jövőben mindenki képes legyen saját maga megtervezni pénzügyeit. Amihez most egy újabb segítséget is adnak a fiataloknak, a Finimize MyLife appot.

Finimize penzugyi edukacio

„Érdekel, hogy mit kezdj a pénzeddel?”

A minap elindították a Finimize MyLife pénzügyi tervező app tesztelését. A Finimize szakít a költségkövető, személyes pénzügyi menedzsment (PFM – Personal Finance Management) megoldások eddigi megközelítésével. A színes diagramok bogarászása helyett a felhasználó pénzügyi magatartásához illeszkedő hasznos tanácsokat, tippeket dob az intelligens algoritmus.

„Érdekel Téged, hogy mennyit költöttél a sarki fűszeresnél? Na ugye! És az érdekelne, hogy mit kezdj a pénzeddel? Hogyan engedhetnéd meg magadnak az MBA-t? Mennyibe kerül a gyerekvállalás? Hogyan készülj a lakásvásárlásra?”

penzugyi edukacio Finimize

A felkészültebb FinTechZone olvasók most sejtelmesen mosolyognak, mert Ők már tudják, hogy a PSD2-vel megnyíló banki adatvagyon hasznosításának ez egy következő állomása lehet. De erről majd kicsit később és részletesen a FinTechShow 2018 eseményünkön mesélünk (addig is lásd a tavalyi FinTechShow programot itt).

A Finimize MyLife mobil alkalmazást csak azután használhatjuk, ha 5 ismerősnek ajánlottuk a Finimize szolgáltatásait. Sőt, nem elég ajánlani, az ismerősöknek fel is kell iratkozniuk ahhoz, hogy „insider” lehessünk és használhassuk az appot. A belépési korlát MLM-szerűségeaz iTunes értékelések alapján – kiütötte a biztosítékot, de úgy látszik, ez a brit fiatalokat nem zavarja és dinamikusan hizlalják a pénzügyi tudatosságukat ily módon fejleszteni kívánó fiatalok táborát.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!