2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.02.07.

Miért nincs humor a pénzügyek okításában?

Szerző:

Kategóriák:

Nyugdíjra gyűjtsek? Vagy az álmaim megvalósítására? Kérdések a 20-as, 30-as éveikben járóktól, akik szeretnék elkerülni a bosszantóan hosszú és unalmas banki hirdetmények böngészését. Nekik készült a Finimize. Pénzügyi hírek minden nap 3 percben fiatalosan emészthető, humoros formában. És most itt az újabb ráadás: Finimize MyLife.

Alacsony érdeklődés és tudás

Egy brit felmérés alapján a milleniumi korosztály fele az alapvető pénzügyi fogalmakkal sincs tisztában.  Saját költségvetésük megtervezésétől fáznak, nem értik a pénzügyeiket, és inkább bele sem vágnak megtakarításaik fialtatásába.

Persze itthon sem jobb a helyzet. Az OECD 2015-ös pénzügyi tájékozottsági felmérésében Magyarország a 29 országból a 22. helyen végzett. A felmérése alapján a hazai háztartások alig egynegyede készít háztartási költségvetést és mindössze 27% foglalkozik megtakarításaival. Pedig itthon is vannak már cool költségkövető, a személyes pénzügyeink nyomon követését segítő webes és mobilos alkalmazások (lásd a magyar fintech piactéren).

A hátborzongatás fokozása végett a magyar fiatalok pénzügyi tudatosságát 2017-ben felmérő Magyar Nemzeti Bank kutatásának egyik megállapítása:

„ A válaszadók több mint a felét saját bevallása szerint nem érdeklik a pénzügyi hírek, szolgáltatások, termékek. Annak ellenére, hogy alacsony az érdeklődés, viszonylag sokan tartják fontosnak a pénzügyi termékek és szolgáltatások ismeretét.”

„Hogyan érinthet ez engem?”

A Finimize megspórolná a brit fiatalok hosszas és unalmas bolyongását a pénzügyi kifejezések útvesztőjében. A 2014-ben alakult, ma már napi 130.000 olvasót elérő startup napi 3 percben a nap 2 legfontosabb pénzügyi vonatkozású hírét dolgozza fel és osztja meg azokat e-mail-en és a mobil appon keresztül a fiatalokkal.

Hétköznapi nyelven, szakzsargonok nélkül elmagyarázzák a hírek mögötti alapvető tudnivalókat („Mi történik? Mi jelent ez? Hogyan érinthet ez engem?”), hogy a jövőben mindenki képes legyen saját maga megtervezni pénzügyeit. Amihez most egy újabb segítséget is adnak a fiataloknak, a Finimize MyLife appot.

Finimize penzugyi edukacio

„Érdekel, hogy mit kezdj a pénzeddel?”

A minap elindították a Finimize MyLife pénzügyi tervező app tesztelését. A Finimize szakít a költségkövető, személyes pénzügyi menedzsment (PFM – Personal Finance Management) megoldások eddigi megközelítésével. A színes diagramok bogarászása helyett a felhasználó pénzügyi magatartásához illeszkedő hasznos tanácsokat, tippeket dob az intelligens algoritmus.

„Érdekel Téged, hogy mennyit költöttél a sarki fűszeresnél? Na ugye! És az érdekelne, hogy mit kezdj a pénzeddel? Hogyan engedhetnéd meg magadnak az MBA-t? Mennyibe kerül a gyerekvállalás? Hogyan készülj a lakásvásárlásra?”

penzugyi edukacio Finimize

A felkészültebb FinTechZone olvasók most sejtelmesen mosolyognak, mert Ők már tudják, hogy a PSD2-vel megnyíló banki adatvagyon hasznosításának ez egy következő állomása lehet. De erről majd kicsit később és részletesen a FinTechShow 2018 eseményünkön mesélünk (addig is lásd a tavalyi FinTechShow programot itt).

A Finimize MyLife mobil alkalmazást csak azután használhatjuk, ha 5 ismerősnek ajánlottuk a Finimize szolgáltatásait. Sőt, nem elég ajánlani, az ismerősöknek fel is kell iratkozniuk ahhoz, hogy „insider” lehessünk és használhassuk az appot. A belépési korlát MLM-szerűségeaz iTunes értékelések alapján – kiütötte a biztosítékot, de úgy látszik, ez a brit fiatalokat nem zavarja és dinamikusan hizlalják a pénzügyi tudatosságukat ily módon fejleszteni kívánó fiatalok táborát.

Címkék:
blank
blank