2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.02.06.

A Transferwise adhatja a céges devizaszámládat is

Szerző:

Kategóriák:

A hazai bankoknál lényegesen kedvezőbb árfolyamot és kondíciókat kínál a pénzküldési szolgáltatásával befutott fintech startup, a Transferwise. Most kipróbáltuk a magyar vállalkozások számára is elérhető “határok nélküli” számlaszolgáltatást.

Céges devizaszámlát kínál a Transferwise

A Transferwise “határok nélküli” (Borderless) számlája a hagyományos bankok által nyújtott devizaszámla szolgáltatás alternatívája. Azoknak a vállalkozásoknak találták ki – legyen az szabadúszó, mikro-, kis- vagy közepes vállalkozás -, amelyeknek rendszeres üzleti kapcsolatuk van az Egyesült Királyságban, az eurózónán belül, az Egyesült Államokban, vagy Ausztráliában.
A Borderless számla jelenleg 4 devizanemben – angol font, euró, amerikai és ausztrál dollár – biztosít saját banki azonosítót az ügyfelek számára. Olyan, mintha az adott országban nyitottunk volna devizaszámlát anélkül, hogy betettük volna a lábunkat az országba. Emellett további devizákban – köztük magyar forintban is – tarthatjuk és kezelhetjük a vállalkozásunk pénzét.
Pár példa, kiknek lehet különösen hasznos a Transferwise „devizaszámla”:

 • a külföldi piacokra dolgozó UX cégeknek, mobil- és webfejlesztőknek, egyéb szabadúszó kreatív elméknek;
 • a nemzetközi piacon is aktív tanácsadó és fejvadász cégeknek, marketing ügynökségeknek;
 • külföldi beszállítóval is rendelkező webáruházaknak;
 • export-import cégek.
Transferwise borderless

Céges számlát nyitottunk a Transferwise-nál

Magánszemélyek számára már a magyar bankok is (pl. MKB Bank, Gránit Bank) biztosítják az online számlanyitás lehetőségét. A vállalkozások részére azonban itthon ez a lehetőség még nem adott. Van olyan bank ugyan, ahol a számlanyitás online kezdeményezhető, illetve előkészíthető, de a számla megnyitása továbbra is csak személyes beazonosítás mellett, bankfiókban történő szerződés aláírást követően lehetséges.
A Transferwise-nál a számlanyitás teljes folyamata online, a fotelből lebonyolítható a vállalkozások számára az alábbi lépésekben:

 1. Üzleti profil létrehozása a cég adatainak megadásával (név, cég típusa, ágazat, cégjegyzékszám).
 2. Személyes profil létrehozása a cégjegyzésre jogosult személyes adatainak megadásával (név, születési dátum, lakcím, telefonszám).
 3. Devizanem aktiválása, ahol jelenleg 4 devizanem – euró, angol font, amerikai vagy ausztrál dollár – közül választhatunk.
 4. 2-faktoros azonosítás, mely során első lépésként megadjuk a telefonszámunkat, majd ezt követően a telefonunkra ékező SMS kódot.
 5. Személyazonosság igazolása: a cégjegyzésre jogosult személy azonosítása valamely személyazonosító okmány – ami lehet a személyi igazolvány, a jogosítvány, vagy az útlevél -, illetve a cím azonosítására szolgáló dokumentum – ami lehet a lakcímkártya, vagy egy közüzemi számla – feltöltésével történik.
 6. Vezető tisztségviselők és részvényesek megadása: az utolsó lépés az igazgatók és a 25%-nál nagyobb részesedéssel rendelkező részvényesek adatainak (név, születési dátum, lakóhely szerinti ország) megadása.

Ezt követően a Transferwise átlagosan 2 nap alatt elvégzi a dokumentumok hitelesítését.

Amíg a hitelesítés folyamatban van, a számlánkhoz nem férünk hozzá, pénzt fogadni, pénzt küldeni még nem tudunk. A hitelesítés megtörténtéről e-mail-ben kapunk értesítést. A számla rendelkezésre bocsátását követően egy kattintással tudjuk az egyes devizanemeket aktiválni.
Transferwise borderless

Hogyan takarít meg nekünk a Transferwise?

Az oldalukon részletesen bemutatják, milyen megtakarítást biztosíthat a Transferwise számla az Egyesült Királyságban működő vállalkozás számára az angol bankokkal szemben. Egy kisvállalkozás közel 400 angol fontot – valamivel több, mint 140.000 forintot – takaríthat meg éves szinten.
Transferwise devizaszamla
Milyen költségeket tud megtakarítani a magyar vállalkozás a Transferwise devizaszámlával?

 • A havi számlavezetési díjat.
 • A devizában érkező jóváírás költségét.
 • Valamint az azonos devizában történő átutalás esetén a Transferwise csak egy fix 0,60 euró összegű díjat terhel, ami lényegesen kedvezőbb, mint a banki devizaátutalási díjak.

SZOLGÁLTATÓ

Számla megnevezése

Havi számlavezetési díj

Deviza átutalás díja

Deviza jóváírás díja

Dombornyomott betéti kártya a számlacsomagban

TRANSFERWISE

BORDERLESS

0 EUR

0,60 EUR (azonos devizanemben)

0 EUR

nincs

OTP

STANDARD DEVIZAPLUSZ

5.270 HUF / számla / hó

0,1% min. 3.300 HUF,
max. 40.000 HUF

0,03% min. 2,5 EUR*,
max. 30 EUR

nincs

K&H

DEVIZASZÁMLA

20 EUR / számla / hó

0,34%
min. 17 EUR

0,1% min. 12 EUR,
max. 100 EUR

nincs

ERSTE

DEVIZA LIGHT

3.900 HUF / számla / hó

0,118% min. 2.999 HUF,
max. 50.150 HUF

0 HUF
díjmentes

csak elektronikus

*100 EUR feletti összeg esetén
Megnéztük a 3 legnagyobb ügyféleléréssel rendelkező bank deviza számlavezetési kondícióit. Az egyszerűség kedvéért egy olyan esetet vizsgáltunk, ahol a vállalkozásnak csak egy darab, euró számlája van, amelyre havonta legalább egy alkalommal érkezik 5.000 eurót meg nem haladó jóváírás és indítanak róla egy devizaátutalást azonos devizanemben. Az elérhető éves megtakarítás összege jelentősen eltér a vizsgált bankok esetében. Összességében évente legalább 80.000 forintot megtakaríthat egy mikrovállalkozás is*!
BANK
SZÁMLA

Éves számlavezetés

Deviza átutalás*

Deviza jóváírás*

ÉVES MEGTAKARÍTÁS ÖSSZESEN

OTP

STANDARD

63 240 Ft

37 368 Ft

9 300 Ft

109 908 Ft

K&H

DEVIZASZÁMLA**

74 400 Ft

61 008 Ft

44 640 Ft

180 048 Ft

ERSTE

DEVIZA LIGHT

46 800 Ft

33 756 Ft

0 Ft

80 556 Ft

*havi 1 db 5.000 EUR alatti trazankció esetén a díj

**érvényes: 2018.04.01-től

A Transferwise a peer-to-peer technológiát kihasználva mindig a valós piaci középárfolyamot tudja biztosítani számunkra, amit a Google, az XE, vagy a Yahoo oldalán is megtalálunk. Így – még a konverzió díját figyelembe véve is – a banki árfolyamoknál kedvezőbb árfolyamon tudunk váltani a devizáink között. A Rate Tracker szolgáltatásán keresztül pedig árfolyam riasztást kérhetünk e-mail-en meghatározott deviza párossal kapcsolatban, ha pl. az árfolyam meghaladja az általunk meghatározott értéket, eléri a kéthetes csúcsot stb.

SZOLGÁLTATÓ

EUR / USD árfolyam*

Konverziós díj

1 EUR = ? USD

TRANSFERWISE

1,24

0,5%

1,2388

OTP

1,17

0%

1,17

K&H

1,2

0%

1,2

ERSTE

1,17

0%

1,17

*2018.02.05. napján számított árfolyam

Amit hiányolunk a “határok nélküli” számlaszolgáltatásból

A szolgáltatás szépséghibája, hogy a számlához bankkártyát még nem igényelhetünk. Azonban lehet, hogy már erre sem kell sokat várnunk.
Január elején ugyanis megérkezett a Borderless számla a magánszemélyeknek is, MasterCard betéti kártyával együtt. A Transferwise a betéti kártyát első körben 1.000 lakossági ügyfelének bocsátja ki, meghívásos alapon. A teljeskörű publikus bevezetés az első negyedévben várható.
Transferwise borderless
*OTP esetén a számlavezetési díj tartalmaz egy forint bankszámlát és a forint számlához egy MasterCard unembossed (vésett) típusú bankkártyát is.
További cikkek a Transferwise-ról a FinTechZone-on:
A fintech éra – jelenleg még – európai fellegvárának számító London első unikornisa 6 év után bejelentette, idén nyereséges lehet! A Transferwise-zal már 59 országban – itthon is! – utalhatsz külföldre középárfolyamon. Budapesten tavaly nyitották meg irodájukat, áprilisban pedig bejelentették terjeszkedésüket Ázsia felé.

Felfedeztem a Startup Safary legmenőbb fintech programját, a felfedezés pedig ezúttal sem maradt következmények nélkül. Április 21-én délután kettőkor becsekkoltam a TransferWise budapesti, Lajos utcai irodájába. Nagyon lelkesen mentem, de bevallom, a kapu előtt azért egy pillanatig még hezitáltam.

A Transferwise-on keresztül Magyarországról Angliába 448 forintért küldhetünk ki 300 eurot 4 órán belül; a magyar bankok ezt 10X ennyiért, kb. 5 ezer forintért teszik és 3-5 munkanap alatt*. Ezen a ponton (is) a bankok brutális vereséget szenvedtek el.

Címkék:
blank
blank