Ismét bővült Magyarország mobilfizetési térképe

írta | 2019.05.07. | Digitális pénzügyek, Összes hír

Az érintéses mobilfizetést kínáló bankok táborához az Erste Bank is csatlakozott, így már hat bank kínálja a mobiltárca szolgáltatást az NFC-képes mobiltelefonnal rendelkező Androidosoknak. Az Apple felhasználók számára továbbra sem kínálják a hazai bankok az érintéses mobilfizetést. Ugyanakkor háttérbeszélgetésekből kiderült, többen is készülnek az ApplePay – idei – hazai bevezetésére.

Május 7-től az Erste ügyfelek bármely, érintéses fizetésre alkalmas POS terminállal felszerelt üzletben tudják használni androidos mobiltelefonjukat Mastercard és Maestro bankkártyaként. Júniustól pedig Visa kártyájukat is integrálhatják a készülékükbe. A bank azt várja, hogy év végéig több tízezren „töltik le” digitalizált kártyájukat az ErstePay alkalmazásba.

Ezeknél a bankoknál már elérhető az érintéses mobilfizetés

Az alábbiakban időrendi sorrendben összegyűjtöttük, mely bankok kínálatában mikortól jelent meg a mobiltárca szolgáltatás:

  • 2016. szeptember 15. – GRÁNIT Bank: GRÁNIT Pay
  • 2017. május 3. – Budapest Bank: Telenor Mobilpass Budapest Bank ügyfelek számára (SIM-alapú megoldás)
  • 2017. május 4. – MKB Bank: MKB PAY
  • 2017. június 21. – OTP Bank: Simple
  • 2017. november 2. – K&H Bank: mobilbanki app
  • 2018. június 11. – Budapest Bank: mobilbanki app
  • 2019. május 6. – Erste Bank: ErstePay

Az UniCredit 2019 májusától teszi elérhetővé a bank kártyaelfogadó partnereinél a QR-kód alapú fizetési megoldást, az AliPay-t. Az azonnali fizetési rendszer elindulásával pedig további – QR-kód (és BLE – Bluetooth Low Energy) alapú – mobilfizetési megoldások megjelenése várható (pl. Bluecode).

Pár hasznos tudnivaló az ErstePay érintéses funkciójáról

Az ErstePay érintéses használathoz a már korábban beregisztrált kártyán egy pár lépéses folyamatban aktiválni kell az NFC funkciót. Az 5000 forint alatti vásárlás esetén még a képernyőzárat sem kell feloldani, csak „fel kell ébreszteni” a telefont egy gombnyomással, oda kell érinteni a telefont a terminálhoz, akárcsak egy bankkártyát, a készülék rezgéssel jelzi az érintést, és a képernyőn visszajelzi a sikeres fizetést.

Az 5000 forint feletti vásárlásoknál egy plusz biztonsági lépéssel, az ujjlenyomatunkkal vagy a biztonsági kód beírásával hagyhatjuk jóvá a fizetést. A tranzakció abban az esetben is sikeresen lebonyolítható, ha a telefonon nincs internet kapcsolat.

Az Erste MobilBankot a pénzintézet több mint százezer ügyfele használja nap, mint nap. A várakozások szerint elsősorban ők lesznek azok, akik élni fognak az applikáció kínálta új lehetőséggel és nem csak online vásárlásra, hanem egyérintéses fizetésre is használják majd a telefonjukat.

Mobilfizetéssel a készpénz ellen

Igaz, az érintéses mobilfizetés gyerekcipőben jár Magyarországon, így a készpénz elleni harchoz érdemben még nem tudott hozzájárulni és a készpénz aránya a fizetéseknél továbbra is rendkívül magas, kb. 75-80%. Ugyanakkor Kínában 96%-ról 45%-ra csökkent 2012-2019 között a mobilfizetésnek köszönhetően. A svédek pedig arra készülnek, hogy 2023-ra teljesen készpénzmentessé tegyék a gazdaságot, amihez a legújabb csodafegyverük a Swish, a svéd azonnali fizetés.

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.