Ismét bővült Magyarország mobilfizetési térképe

írta | 2019.05.07. | Digitális pénzügyek, Összes hír

mobilfizetes mobil penztarca digital wallet
Fintechshow 6.0

Az érintéses mobilfizetést kínáló bankok táborához az Erste Bank is csatlakozott, így már hat bank kínálja a mobiltárca szolgáltatást az NFC-képes mobiltelefonnal rendelkező Androidosoknak. Az Apple felhasználók számára továbbra sem kínálják a hazai bankok az érintéses mobilfizetést. Ugyanakkor háttérbeszélgetésekből kiderült, többen is készülnek az ApplePay – idei – hazai bevezetésére.

Május 7-től az Erste ügyfelek bármely, érintéses fizetésre alkalmas POS terminállal felszerelt üzletben tudják használni androidos mobiltelefonjukat Mastercard és Maestro bankkártyaként. Júniustól pedig Visa kártyájukat is integrálhatják a készülékükbe. A bank azt várja, hogy év végéig több tízezren „töltik le” digitalizált kártyájukat az ErstePay alkalmazásba.

Ezeknél a bankoknál már elérhető az érintéses mobilfizetés

Az alábbiakban időrendi sorrendben összegyűjtöttük, mely bankok kínálatában mikortól jelent meg a mobiltárca szolgáltatás:

  • 2016. szeptember 15. – GRÁNIT Bank: GRÁNIT Pay
  • 2017. május 3. – Budapest Bank: Telenor Mobilpass Budapest Bank ügyfelek számára (SIM-alapú megoldás)
  • 2017. május 4. – MKB Bank: MKB PAY
  • 2017. június 21. – OTP Bank: Simple
  • 2017. november 2. – K&H Bank: mobilbanki app
  • 2018. június 11. – Budapest Bank: mobilbanki app
  • 2019. május 6. – Erste Bank: ErstePay

Az UniCredit 2019 májusától teszi elérhetővé a bank kártyaelfogadó partnereinél a QR-kód alapú fizetési megoldást, az AliPay-t. Az azonnali fizetési rendszer elindulásával pedig további – QR-kód (és BLE – Bluetooth Low Energy) alapú – mobilfizetési megoldások megjelenése várható (pl. Bluecode).

Pár hasznos tudnivaló az ErstePay érintéses funkciójáról

Az ErstePay érintéses használathoz a már korábban beregisztrált kártyán egy pár lépéses folyamatban aktiválni kell az NFC funkciót. Az 5000 forint alatti vásárlás esetén még a képernyőzárat sem kell feloldani, csak „fel kell ébreszteni” a telefont egy gombnyomással, oda kell érinteni a telefont a terminálhoz, akárcsak egy bankkártyát, a készülék rezgéssel jelzi az érintést, és a képernyőn visszajelzi a sikeres fizetést.

Az 5000 forint feletti vásárlásoknál egy plusz biztonsági lépéssel, az ujjlenyomatunkkal vagy a biztonsági kód beírásával hagyhatjuk jóvá a fizetést. A tranzakció abban az esetben is sikeresen lebonyolítható, ha a telefonon nincs internet kapcsolat.

Az Erste MobilBankot a pénzintézet több mint százezer ügyfele használja nap, mint nap. A várakozások szerint elsősorban ők lesznek azok, akik élni fognak az applikáció kínálta új lehetőséggel és nem csak online vásárlásra, hanem egyérintéses fizetésre is használják majd a telefonjukat.

Mobilfizetéssel a készpénz ellen

Igaz, az érintéses mobilfizetés gyerekcipőben jár Magyarországon, így a készpénz elleni harchoz érdemben még nem tudott hozzájárulni és a készpénz aránya a fizetéseknél továbbra is rendkívül magas, kb. 75-80%. Ugyanakkor Kínában 96%-ról 45%-ra csökkent 2012-2019 között a mobilfizetésnek köszönhetően. A svédek pedig arra készülnek, hogy 2023-ra teljesen készpénzmentessé tegyék a gazdaságot, amihez a legújabb csodafegyverük a Swish, a svéd azonnali fizetés.

Fintechshow 6.0
Fintechshow 6.0

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 6.0

fintech fintechshow
Bankokból tech cégek? Kódban a jövőnk? A pénzügyi szektor aktuális digitális kérdései és a legújabb hazai fintech megoldások a hatodik FinTechShow-n.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!