2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2019.04.18.

Új mobilfizetési megoldás érkezik Magyarországra!

Szerző:

Kategóriák:

Idén Berlinben elnyerték az “Arany tranzakció” díjat a kereskedőket és bankokat összekötő mobilfizetési megoldásukkal. Több mint 20 ezer helyen lehet már fizetni vele Európa-szerte és itthon is számíthatunk megjelenésére az azonnali fizetés rendszer júliusi elindulásával. Már zajlanak az egyeztetések az alkalmazás bevezetéséről a hazai bankoknál is. Jön a Bluecode, a készpénz és a bankkártya versenytársa.

Évek óta hallani arról, hogy a mobilfizetésé a jövő és hamarosan már nem lesz szükség a bankkártyákra sem. Közel öt éve helyezte új alapokra az érintés nélküli mobilfizetést az Apple Pay és az Android Pay, amelyek szép lassan erodálják a plasztik bankkártyák használatát – legalábbis a fejlett nyugati országokban, pl. az Egyesült Királyságban.

Itthon viszont az Apple Pay még mindig nem érhető el és az Androidos érintéses mobilfizetés sem lett (még) népszerű. Igaz, az utóbbival végrehajtott érintés nélküli tranzakciók száma már elérte a 4 milliót 2018-ban, ám ez mindössze a 0,7%-a volt az összes érintés nélküli fizetési tranzakciónak – az MNB pénzforgalmi adatai alapján.

A mobilfizetés új dimenziója Magyarországon

A mobilfizetést eddig a “mobil parkolás” pörgette idehaza, ám hamarosan újabb lökést kaphat. Az idén júliusban Magyarországon elinduló azonnali fizetési rendszeren elérhető új fizetési megoldások jellemzően a mobiltelefon segítségével valósulnak majd meg.

A boltban a kasszánál, a rezsi számláink kifizetésénél, a webes vásárlásaink során ha az azonnali fizetést használnánk, akkor ahhoz jellemzően szükségünk lesz a telefonunkra. Ehhez nyújt megoldást a Bluecode, a svájci fintech startup megoldása a hazai bankoknak és kereskedőknek.

A Bluecode platformfüggetlen megoldás, azaz mindegy, hogy Android, vagy iOS készülékünk van, bármelyiket használhatjuk mobilfizetésre. A fejlesztők arra is odafigyeltek, hogy a hűségpontok is felírásra kerüljenek a fizetési tranzakcióval együtt, így elkerülhető a külön hűségkártya használata is. Ha pedig szeretnénk a blokkot elektronikusan is eltárolni, akkor nem kell a fizikai cetlit külön lefotózni, hiszen a fizetést követően azonnal megjelenik majd az applikációban.

Jön a Bluecode Magyarországra

Több mint 100 európai banknál vezetett bankszámlát lehet beregisztrálni a Bluecode mobilfizetési alkalmazásba, amivel immár 20 ezer elfogadóhelyen lehet fizetni Európa-szerte például a Hervis, a Billa, a Spar, vagy az Interspar hálózataiban (megjegyz.: Magyarországon még nem). Magyarországon az azonnali fizetési rendszer elindulásával jelenhet meg a Bluecode, amivel közvetlenül a bankszámla terhére tudunk fizetni külön bankkártya használata nélkül.

Ahhoz, hogy az elfogadó helyeken használhassuk az új mobilfizetési megoldást, először le kell töltenünk az applikációt, majd beregisztrálnunk abba a bankszámlaszámunkat – kétfaktoros ügyfél-azonosítás keretében. Amikor fizetni szeretnénk a mobiltelefonunkkal, akkor a mobiltelefon feloldását követően a képernyőjén megjelenő kódot kell csak a kasszánál található vonalkód leolvasóhoz tartanunk. De fizethetünk a kasszánál megjelenő QR-kód lefotózásával is (mint ahogy az Alipay is működik azoknál a kereskedőknél, ahol nincsen bolti szkenner).

A Temenos és az Alipay stratégiai partnere

A Bluecode 2017-ben megnyerte a Temenos, a világ egyik vezető banki rendszerszállító innovációs versenyét, amelynek eredményeként a Bluecode integrálásra került a Temenos core banking rendszerébe. Ennek köszönhetően a Temenos rendszert használó bankok egyszerűen és gyorsan alkalmazhatják a PSD2 előírásait teljesítő azonnali fizetési megoldást.

2018-ban a Bluecode integrálta az Alipay technológiáját, így az európai kereskedők a Bluecode-on keresztül Alipay elfogadókká is válhatnak. Ez azért is lehet különösen fontos, mivel Európában – és Magyarországon is – évről évre növekszik a helyi kínai közösség és a Kínából érkező turisták száma, akik szívesen használnák az Alipay-t Európában is.

A gyors növekedés további záloga, hogy a bankok integrálhatják a megoldást a saját mobilbanki alkalmazásukba is, a kereskedőknek pedig nem kell külön infrastruktúrát kiépíteniük az elfogadáshoz. További részletek 2019.04.25-én a FinTechShow-n dr. Christian Pirknertől, a Bluecode vezérigazgatójától.

Címkék:
blank