BankTechShow

Itt a Bankszövetség kilenc pontos javaslata az elhízott készpénzállomány lefogyasztására

Szerző: | 2019. 11. 15. | Banki és fintech hírek, Hazai digitális banki hírek, Összes hír, Szabályozás

A napokban publikálta a Bankszövetség a hazai készpénzhasználatot mélyében értékelő és a készpénzállományt visszaszorító gyakorlati intézkedéseket tartalmazó javaslatcsomagját. Kilenc pontban összefoglaltuk a legfontosabb beavatkozási területeket.

 1. Készpénzhasználati limit bevezetése az 500 ezer forint feletti tranzakciókra

Magyarországon jelenleg a vállalkozások esetében van készpénzhasználati korlát (1,5 millió Ft). A javaslat a korlátot kiterjesztené a magánszemélyek közötti tranzakciókra, valamint az előírások betartására szigorú ellenőrzést és érezhető szankciókat vezetne be. (Például a javasolt szankciók között találjuk az nem szabályos adásvételek érvénytelenítését.)

 1. Kötelező elektronikus fizetés biztosítása az online pénztárgépet használók körében

Az online pénztárgép használat gyakorlatilag a teljes kiskereskedelemben, a szállítási és a szolgáltatói szektorban is kötelező. A NAV-hoz bekötött pénztárgépek száma mára meghaladta a 150.000-et. Az elektronikus fizetési lehetőség kötelező biztosítása a gazdaság fehérítése és az ÁFA bevételek növelése szempontjából további eredményeket hozna.

 1. Meghatározott éves árbevétel felett kötelező elektronikus fizetési lehetőség biztosítása

A javaslat elsősorban a magas árbevételű, de kártyát jelenleg nem elfogadó helyeket célozza. A Digitalizációs Munkacsoport véleménye szerint megközelítőleg az összes készpénzes tranzakció 4 %-ának megfelelő tranzakciószámot lehetne így kártyás fizetésre terelni.

 1. A pénzügyi tranzakciós illeték kivezetése és a banki csomagárazás ösztönzése

A Bankszövetség megállapítása szerint a digitális szektorokban már bevált csomagárazást a banki tranzakciós illeték kivezetésével lehetne ösztönözni, melynek első lépése a lakossági átutalások után fizetendő (nem csak a 20.000 Ft alatti átutalásokat) tranzakciós illeték megszüntetése lehetne.

 1. A havi kettő díjmentes készpénzfelvétel lehetőségének eltörlése – vagy az összeghatár 50.000 Ft-ra csökkentése

A javaslat legfőbb célja a készpénzes tranzakciók ingyenességének (vagy az ingyenesség érzésének) megszüntetésével a készpénzhasználat csökkentése. Emellett a díjmentes készpénzfelvétel megszüntetése a tranzakciós illeték összegének további csökkenését eredményezné, ezáltal hozzájárulna a fenntartható csomagárazás kialakításához is.

 1. Sárga csekk esetében az elektronikus fizetések előnyben részesítése a készpénzes befizetéssel szemben

A közüzemi számlák 56 %-át ma még a magyar lakosság csekken fizeti. A csekk kezelési költségét a címzett állja, azaz a szolgáltatók számára a csekkes fizetés jelentős többletteher. Ezért, a fizetési nemek közötti különbségtétel tilalmának megszüntetése mellett érvel a Munkacsoport. A Bankszövetség javaslata, hogy „a sárga csekkes fizetéssel szemben egyértelmű díjelőnye legyen a számlák elektronikus rendezésének”.

 1. A készpénzben kapott bérjövedelem megszüntetése

A Bankszövetség – részben utalva a pl. Szlovéniában, Horvátországban bevezetett intézkedésekre – javaslata, hogy a magyarországi munkáltatók is csak banki átutalással fizethessék ki alkalmazottaiknak a béreket, juttatásokat.

 1. Az állami intézmények, állami vállalatok, az önkormányzatok és a magánszemélyek közötti pénzmozgás elektronikus útra terelése

Az állam szerepe a készpénzhasználat visszaszorításában jelentős; a nyugdíj és a szociális juttatások egy részét is ma még készpénzben fizetik ki az állami intézmények. A nyugdíj és szociális területen a változás eléréséhez – a Bankszövetség szerint – nem elegendő az állami intézmények számára a kötelező elektronikus fizetés bevezetése.

 A Bankszövetség komplex intézkedési terve:

 • Országos POS terminál hálózat kialakítása – a legkisebb boltok ellátása.
 • Bankszámlahasználat kötelezővé tétele a nyugdíjasok számára is. (A javaslat már 2020-tól előírná a járadékok kötelező bankszámlára történő utalását.)
 • Edukáció erősítése; pénzügyi tudatosság ösztönzése érdekében oktatófilmek készítése pl. kifejezetten a nyugdíjasok számára.
 • 18 év alatti korosztályban pl. a Digitális Takarékbélyeg segítségével a készpénzhasználat visszaszorítása.

A helyi és a központi közigazgatási intézmények felé fennálló kötelezettségeket is csak elektronikus úton lehessen fizetni. Ennek érdekében minden önkormányzat, önkormányzati intézménynél bankkártyás (VPOS) fizetési lehetőség bevezetését javasolja a Bankszövetség.

 1. A fekete- és szürkegazdaságban keletkezett készpénz megtakarítások számlapénzzé alakításának támogatása amnesztia időszak meghatározásával.

Az MNB 2018-as adatai alapján míg 2011-ben a készpénzben tartott megtakarítások összege 2,39 ezer milliárd forint volt, 2018-ra elérte a 4,8 ezer milliárd forintot. A javaslat lényege, hogy egyszeri 10%-os adókulcs mellett 5 millió Ft feletti készpénzvagyont legalizálhasson a lakosság, pl. befektetési számlára helyezésével.

A javaslat eredményeként egyrészt a kisebb megtakarítások is bankszámlára terelhetők lennének, másrészt az újabb készpénzfelhalmozódást is csökkenteni lehetne.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!