Itt a Bankszövetség kilenc pontos javaslata az elhízott készpénzállomány lefogyasztására

írta | 2019.11.15. | Banki és fintech hírek, Hazai digitális banki hírek, Összes hír, Szabályozás

harc a keszpenz ellen
Fintechshow 6.0

A napokban publikálta a Bankszövetség a hazai készpénzhasználatot mélyében értékelő és a készpénzállományt visszaszorító gyakorlati intézkedéseket tartalmazó javaslatcsomagját. Kilenc pontban összefoglaltuk a legfontosabb beavatkozási területeket.

 1. Készpénzhasználati limit bevezetése az 500 ezer forint feletti tranzakciókra

Magyarországon jelenleg a vállalkozások esetében van készpénzhasználati korlát (1,5 millió Ft). A javaslat a korlátot kiterjesztené a magánszemélyek közötti tranzakciókra, valamint az előírások betartására szigorú ellenőrzést és érezhető szankciókat vezetne be. (Például a javasolt szankciók között találjuk az nem szabályos adásvételek érvénytelenítését.)

 1. Kötelező elektronikus fizetés biztosítása az online pénztárgépet használók körében

Az online pénztárgép használat gyakorlatilag a teljes kiskereskedelemben, a szállítási és a szolgáltatói szektorban is kötelező. A NAV-hoz bekötött pénztárgépek száma mára meghaladta a 150.000-et. Az elektronikus fizetési lehetőség kötelező biztosítása a gazdaság fehérítése és az ÁFA bevételek növelése szempontjából további eredményeket hozna.

 1. Meghatározott éves árbevétel felett kötelező elektronikus fizetési lehetőség biztosítása

A javaslat elsősorban a magas árbevételű, de kártyát jelenleg nem elfogadó helyeket célozza. A Digitalizációs Munkacsoport véleménye szerint megközelítőleg az összes készpénzes tranzakció 4 %-ának megfelelő tranzakciószámot lehetne így kártyás fizetésre terelni.

 1. A pénzügyi tranzakciós illeték kivezetése és a banki csomagárazás ösztönzése

A Bankszövetség megállapítása szerint a digitális szektorokban már bevált csomagárazást a banki tranzakciós illeték kivezetésével lehetne ösztönözni, melynek első lépése a lakossági átutalások után fizetendő (nem csak a 20.000 Ft alatti átutalásokat) tranzakciós illeték megszüntetése lehetne.

 1. A havi kettő díjmentes készpénzfelvétel lehetőségének eltörlése – vagy az összeghatár 50.000 Ft-ra csökkentése

A javaslat legfőbb célja a készpénzes tranzakciók ingyenességének (vagy az ingyenesség érzésének) megszüntetésével a készpénzhasználat csökkentése. Emellett a díjmentes készpénzfelvétel megszüntetése a tranzakciós illeték összegének további csökkenését eredményezné, ezáltal hozzájárulna a fenntartható csomagárazás kialakításához is.

 1. Sárga csekk esetében az elektronikus fizetések előnyben részesítése a készpénzes befizetéssel szemben

A közüzemi számlák 56 %-át ma még a magyar lakosság csekken fizeti. A csekk kezelési költségét a címzett állja, azaz a szolgáltatók számára a csekkes fizetés jelentős többletteher. Ezért, a fizetési nemek közötti különbségtétel tilalmának megszüntetése mellett érvel a Munkacsoport. A Bankszövetség javaslata, hogy „a sárga csekkes fizetéssel szemben egyértelmű díjelőnye legyen a számlák elektronikus rendezésének”.

 1. A készpénzben kapott bérjövedelem megszüntetése

A Bankszövetség – részben utalva a pl. Szlovéniában, Horvátországban bevezetett intézkedésekre – javaslata, hogy a magyarországi munkáltatók is csak banki átutalással fizethessék ki alkalmazottaiknak a béreket, juttatásokat.

 1. Az állami intézmények, állami vállalatok, az önkormányzatok és a magánszemélyek közötti pénzmozgás elektronikus útra terelése

Az állam szerepe a készpénzhasználat visszaszorításában jelentős; a nyugdíj és a szociális juttatások egy részét is ma még készpénzben fizetik ki az állami intézmények. A nyugdíj és szociális területen a változás eléréséhez – a Bankszövetség szerint – nem elegendő az állami intézmények számára a kötelező elektronikus fizetés bevezetése.

 A Bankszövetség komplex intézkedési terve:

 • Országos POS terminál hálózat kialakítása – a legkisebb boltok ellátása.
 • Bankszámlahasználat kötelezővé tétele a nyugdíjasok számára is. (A javaslat már 2020-tól előírná a járadékok kötelező bankszámlára történő utalását.)
 • Edukáció erősítése; pénzügyi tudatosság ösztönzése érdekében oktatófilmek készítése pl. kifejezetten a nyugdíjasok számára.
 • 18 év alatti korosztályban pl. a Digitális Takarékbélyeg segítségével a készpénzhasználat visszaszorítása.

A helyi és a központi közigazgatási intézmények felé fennálló kötelezettségeket is csak elektronikus úton lehessen fizetni. Ennek érdekében minden önkormányzat, önkormányzati intézménynél bankkártyás (VPOS) fizetési lehetőség bevezetését javasolja a Bankszövetség.

 1. A fekete- és szürkegazdaságban keletkezett készpénz megtakarítások számlapénzzé alakításának támogatása amnesztia időszak meghatározásával.

Az MNB 2018-as adatai alapján míg 2011-ben a készpénzben tartott megtakarítások összege 2,39 ezer milliárd forint volt, 2018-ra elérte a 4,8 ezer milliárd forintot. A javaslat lényege, hogy egyszeri 10%-os adókulcs mellett 5 millió Ft feletti készpénzvagyont legalizálhasson a lakosság, pl. befektetési számlára helyezésével.

A javaslat eredményeként egyrészt a kisebb megtakarítások is bankszámlára terelhetők lennének, másrészt az újabb készpénzfelhalmozódást is csökkenteni lehetne.

Fintechshow 6.0
Fintechshow 6.0

Itt követhetsz minket:

blank

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 6.0

fintech fintechshow
Bankokból tech cégek? Kódban a jövőnk? A pénzügyi szektor aktuális digitális kérdései és a legújabb hazai fintech megoldások a hatodik FinTechShow-n.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!