Bankszámlával jön a Google

írta | 2019.11.14. | Digitális pénzügyek, Összes hír

kh webinarium

Lakossági folyószámlát kínál hamarosan a Google – osztotta meg tegnap a The Wall Street Journal, miután a Facebook bejelentette a Facebook Pay elindítását. Az Apple, a Facebook és a Google egyre komolyabb nyomás alá helyezi a bankokat; a mobiltárca megoldásokon túl már hitelkártyát, folyószámlát is kínálnak. Igaz, nem akarnak bankká válni, mégis egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a pénzforgalmi szolgáltatásokból. Míg az Egyesült Államokban folyószámlával jön a Google, az EU-ban már meg is szerezte a nyílt bankoláshoz szükséges engedélyt. Jön #amasikjovo!

Az Egyesült Államokban a megkérdezettek 85%-a megbízna a Google pénzügyi szolgáltatásaiban. Ez az arány magasabb, mint amit az Apple és a Facebook kapott, de alacsonyabb, mint az Amazon esetén – olvasható a The Wall Street Journal cikkben.

„Ha segíthetünk az embereknek, hogy minél több mindent csinálhassanak online, akkor az jó az internetnek és nekünk is”

– nyilatkozta a Google fizetési üzletág vezetője a lapnak. Hozzátette, még nem döntötték el, fognak-e pénzt kérni a folyószámla szolgáltatásért, vagy teljesen ingyen kínálják majd. A folyószámla a Google Pay-en keresztül lesz majd elérhető.

Fotón: Caesar Sengupta, a Google fizetési üzletág vezetője. Forrás: TechinAsia.com

Feldobná a Google a legegyszerűbb banki terméket

A Google várhatóan a jövő év elején indítja el a folyószámla szolgáltatást az Egyesült Államokban a Citibank és egy hitelszövetkezet hátterére alapozva. A Google – egyelőre – nem kíván bankká válni, ugyanakkor minden rést – és partnerségi modellt – kihasznál, amelyeken keresztül szélesítheti pénzügyi szolgáltatásai körét.

A keresőóriás célja, hogy a folyószámlán keresztül pontosabb rálátása legyen az ügyfelek bevételeire, arra, hogy merre vásárolnak, milyen számlákat fizetnek, milyen összegben stb. Ha már a bankok nem használják ki az adatokban rejlő lehetőségeket, akkor a Google megteszi majd helyettük.

A Google a The Wall Street Journal-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott,

„a bankokkal, pénzügyi szolgáltatókkal komolyabb együttműködésre törekszünk, ami várhatóan a hosszabb út lesz, de egyben fenntarthatóbb”.

Valószínűleg a Google is felismerte, hogy rövid távon kifizetődőbb számára, ha első körben „csak” mobiltárcát (Google Pay-t) kínál és „megsarcolja” a bankokat (mint ahogy teszi ezt az Apple is az Apple Pay-en keresztül a bankokkal).

A Google első körben azt akarja megmutatni a nagyközönségnek, a kereskedőknek – és a bankoknak is -, hogy milyen új digitális szolgáltatásokkal lehet „feldobni” a legegyszerűbb banki terméket. Azt ígérik, hogy az ügyfelek pénzügyi adatait nem fogják továbbértékesíteni a hirdetőik felé.  

Felrázzák a BigTech cégek a bankokat

A BigTech cégek a pénzügyi szolgáltatásokon keresztül szeretnének még több értékes adathoz jutni felhasználóik viselkedéséről. Ennek érdekében az Apple idén nyáron hitelkártyát dobott a piacra, az Amazon folyószámla szolgáltatást indítana, a Facebook kriptopénzt adna, a Google pedig a nyílt bankoláshoz szükséges engedélyt szerezte meg az Európai Unióban.

A fenti lépések egyre komolyabb kihívások elé állítják a bankokat és a digitális ügyfelekkel való közvetlen kapcsolat elvesztését eredményezhetik. Az elmúlt évszázadokban a bankok privilégiuma volt a pénzügyi szolgáltatások nyújtása, ám ez a helyzet drasztikusan megváltozott az elmúlt évtizedben a technológia robbanásszerű fejlődésének és a bankok digitális lemaradásának köszönhetően.

Míg a technológiai cégek gyorsan képesek betörni más iparágakba és felforgatni azokat, addig a bankok nem tudtak hasonló eredményt elérni a technológia hasznosításában. Részben ennek a következményeivel szembesülnek ma a bankok.

Ugyanakkor a BigTech cégek egyre erőteljesebb betörését a pénzügyi közvetítői rendszerbe már a szabályozók sem nézik jó szemmel és az Egyesült Államokban a szigorúbb szabályozásukat, feldarabolásukat is rebesgetik.

A hivatkozott The Wall Street Journal cikk: “Next in Google’s Quest for Consumer Dominance—Banking“, 2019.11.13.

kh webinarium

kh webinarium

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

WEBINÁRIUM

KH webinarium
Mit hoz a jövő? Hogyan alakítják át az újabb és újabb innovációk a pénzügyeinket, a munka világát, a környezetünket vagy akár a táplálkozásunkat?

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.