PayTechShow 4.0

Bankszámlával jön a Google

írta | 2019. 11. 14. | Digitális pénzügyek, Összes hír

PayTechShow 4.0

Lakossági folyószámlát kínál hamarosan a Google – osztotta meg tegnap a The Wall Street Journal, miután a Facebook bejelentette a Facebook Pay elindítását. Az Apple, a Facebook és a Google egyre komolyabb nyomás alá helyezi a bankokat; a mobiltárca megoldásokon túl már hitelkártyát, folyószámlát is kínálnak. Igaz, nem akarnak bankká válni, mégis egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a pénzforgalmi szolgáltatásokból. Míg az Egyesült Államokban folyószámlával jön a Google, az EU-ban már meg is szerezte a nyílt bankoláshoz szükséges engedélyt. Jön #amasikjovo!

Az Egyesült Államokban a megkérdezettek 85%-a megbízna a Google pénzügyi szolgáltatásaiban. Ez az arány magasabb, mint amit az Apple és a Facebook kapott, de alacsonyabb, mint az Amazon esetén – olvasható a The Wall Street Journal cikkben.

„Ha segíthetünk az embereknek, hogy minél több mindent csinálhassanak online, akkor az jó az internetnek és nekünk is”

– nyilatkozta a Google fizetési üzletág vezetője a lapnak. Hozzátette, még nem döntötték el, fognak-e pénzt kérni a folyószámla szolgáltatásért, vagy teljesen ingyen kínálják majd. A folyószámla a Google Pay-en keresztül lesz majd elérhető.

blank

Fotón: Caesar Sengupta, a Google fizetési üzletág vezetője. Forrás: TechinAsia.com

Feldobná a Google a legegyszerűbb banki terméket

A Google várhatóan a jövő év elején indítja el a folyószámla szolgáltatást az Egyesült Államokban a Citibank és egy hitelszövetkezet hátterére alapozva. A Google – egyelőre – nem kíván bankká válni, ugyanakkor minden rést – és partnerségi modellt – kihasznál, amelyeken keresztül szélesítheti pénzügyi szolgáltatásai körét.

A keresőóriás célja, hogy a folyószámlán keresztül pontosabb rálátása legyen az ügyfelek bevételeire, arra, hogy merre vásárolnak, milyen számlákat fizetnek, milyen összegben stb. Ha már a bankok nem használják ki az adatokban rejlő lehetőségeket, akkor a Google megteszi majd helyettük.

A Google a The Wall Street Journal-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott,

„a bankokkal, pénzügyi szolgáltatókkal komolyabb együttműködésre törekszünk, ami várhatóan a hosszabb út lesz, de egyben fenntarthatóbb”.

Valószínűleg a Google is felismerte, hogy rövid távon kifizetődőbb számára, ha első körben „csak” mobiltárcát (Google Pay-t) kínál és „megsarcolja” a bankokat (mint ahogy teszi ezt az Apple is az Apple Pay-en keresztül a bankokkal).

A Google első körben azt akarja megmutatni a nagyközönségnek, a kereskedőknek – és a bankoknak is -, hogy milyen új digitális szolgáltatásokkal lehet „feldobni” a legegyszerűbb banki terméket. Azt ígérik, hogy az ügyfelek pénzügyi adatait nem fogják továbbértékesíteni a hirdetőik felé.  

Felrázzák a BigTech cégek a bankokat

A BigTech cégek a pénzügyi szolgáltatásokon keresztül szeretnének még több értékes adathoz jutni felhasználóik viselkedéséről. Ennek érdekében az Apple idén nyáron hitelkártyát dobott a piacra, az Amazon folyószámla szolgáltatást indítana, a Facebook kriptopénzt adna, a Google pedig a nyílt bankoláshoz szükséges engedélyt szerezte meg az Európai Unióban.

A fenti lépések egyre komolyabb kihívások elé állítják a bankokat és a digitális ügyfelekkel való közvetlen kapcsolat elvesztését eredményezhetik. Az elmúlt évszázadokban a bankok privilégiuma volt a pénzügyi szolgáltatások nyújtása, ám ez a helyzet drasztikusan megváltozott az elmúlt évtizedben a technológia robbanásszerű fejlődésének és a bankok digitális lemaradásának köszönhetően.

Míg a technológiai cégek gyorsan képesek betörni más iparágakba és felforgatni azokat, addig a bankok nem tudtak hasonló eredményt elérni a technológia hasznosításában. Részben ennek a következményeivel szembesülnek ma a bankok.

Ugyanakkor a BigTech cégek egyre erőteljesebb betörését a pénzügyi közvetítői rendszerbe már a szabályozók sem nézik jó szemmel és az Egyesült Államokban a szigorúbb szabályozásukat, feldarabolásukat is rebesgetik.

A hivatkozott The Wall Street Journal cikk: “Next in Google’s Quest for Consumer Dominance—Banking“, 2019.11.13.

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!