CIB Google Pay

CIB Google Pay

Itt a Tesla vezetési szokáson alapuló biztosítása

írta | 2021.10.22. | Digitális pénzügyek, Insurtech, Összes hír

tesla insurtech biztositas cristo

GIRO Fizetési kérelem

A múlt héten jött ki a hír, hogy a Tesla – egyelőre csak Texas államban – bevezette a vezetési szokásokon alapuló biztosítását. Most ugorjunk át azon a tényen, hogy a Tesla, mint technológiai cég/autógyártó biztosítást kínál a vevőinek, koncentráljunk inkább arra, hogy a Teslától megszokott innováció milyen új megközelítést jelent a biztosítás területén.

Díjszámítás- itthon és az USA-ban

A kérdés megválaszolásához nézzük meg először, hogyan működik egy „hagyományos” gépjárműbiztosítás. Az egyszerűség kedvéért a gépjárműbiztosítások alatt a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást és a cascot egyben értjük. (Nagyon sok országban ez nem is válik el ennyire élesen, mint Magyarországon, hanem a casco mint a felelősségbiztosítás opcionális kiegészítője köthető ugyanabban a szerződésben.)

A hagyományos biztosítási kalkulációknál jónéhány paramétert figyelembe vesznek a biztosítók mind a gépjárművel, mind annak vezetőjével/üzembentartójával kapcsolatban. Ilyenek például a jármű gyártmánya, típusa, teljesítménye, a tarifa szempontjából releváns személy életkora, lakhelye, kártörténete, stb. A paraméterek egy része szinte minden országban általánosan használt, de vannak jelentős eltérések is.

Az USA biztosítási piacán például elterjedt díjszámítási szempont az ügyfél hiteltörténete, illetve itt nemek szerint eltérő díjakat használnak (a hölgyek fizetnek alacsonyabb díjat), ami Magyarországon 2012 óta tilos. Minden biztosító az általa fontosnak tartott szempontok alapján próbál homogén ügyfélcsoportokat képezni, feltételezve, hogy a hasonló paraméterek szerinti szerződések ugyanolyan kockázatot jelentenek.

A telemetriai eszközök fejlődésével megnyílt a lehetőség, hogy a biztosítási díjak kalkulációjában olyan faktorok is megjelenjenek, amelyek a gépjármű használat mennyiségét és minőségét jellemzik. Könnyen belátható, hogy a kár bekövetkezésének valószínűsége korrelációban van azzal, hogy a gépjárművet mennyit és hogyan használják.

Miben más a Tesla biztosítása?

A Tesla a biztosítási díj számításához nem veszi figyelembe a vezető életkorát, nemét, sőt még a kártörténetét sem. Ehelyett az autó szenzorai, kamerái által folyamatosan gyűjtött adatokat elemzi és ebből számolja ki az adott havi biztosítási díjat.

A számításnál figyelembe veszi, hogy mennyit használják az autót, illetve a vezetést elemezve egy pontrendszert is alkalmaz (safety scoring). A pontozáskor figyelembe veszi, hogy hány erőteljes fékezés, vagy durva kanyarvétel történt, hányszor tartottak túl rövid követési távolságot, vagy jelzett be a frontális ütközés veszélyére figyelmeztető rendszer.

A gyártó azt várja, hogy a pontozása szerint biztonságosnak ítélt vezető, akár 30-60%-ot is megspórolhat a biztosításán a konkurencia díjaihoz képest.

Mi a helyzet a hazai piacon?

A magyar biztosítási piacon jelenleg még nem érhető el olyan biztosítás, ami a vezetési szokások értékelése alapján adna engedményt vagy pótdíjat az ügyfeleknek. Létezik viszont egy innovatív casco biztosítás, ahol a gépjármú használatával összefügg a díj. Aki kevesebbet autózik, lényegesen kevesebb casco díjat fizet. Ez a Cristo!

Címlapfotó: Tesla Newsroom, Press

Itt követhetsz minket:

BUPA

BUPA
ZAGYI ATTILA

ZAGYI ATTILA

Az első sms elküldésével körülbelül egy időben kezdett a biztosítási szektorban. Foglalkozott kárrendezéssel, termékfejlesztéssel és B2B értékesítéssel. 2021 elején a nagyvállalati környezetet elhagyva úgy döntött, hogy tapasztalatait az insurtech világában hasznosítja

GOOGLE PAY A CIB BANKNÁL

CIB Bank, Google Pay
Fizessen egyszerűen és biztonságosan a Google Pay használatával!

WEBINÁRIUM: FIZETÉSI KÉRELEM

GIRO, Fizetési Kérelem, webinárium
2021. december 14-én a GIRO Zrt. és a FinTechZone közös webináriumán górcső alá vesszük a fizetési kérelem terjedését segítő új eszközöket.

BUPA: PÉNZÜGYI ASSZISZTENS

BUPA
Ismerd meg vállalkozásod teljes értékű pénzügyi asszisztensét, a BUPA-t.

KIBERBIZTONSÁG

clico paloalto networks it-biztonsag
A FinTechShow résztvevőinek díjmentes fenyegetettségi felmérést ajánlott fel a Palo Alto Networks.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.