2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2019.04.24.

Jön a Mastercard nyílt bankolást támogató platformja

Szerző:

Kategóriák:

Tavaly nyáron jelentette be a Mastercard a nyílt bankolást támogató szolgáltatáscsomag fejlesztését, ami segít összekötni a kereskedőket, harmadik feles pénzügyi szolgáltatókat a bankokkal. Idén februárban a társaság kiválasztotta a Token.io startupot, amely a biztonságos kapcsolat kialakításáért lesz felelős a bankok és a harmadik feles szolgáltatók között. A Mastercard célja, hogy biztonságos hátteret nyújtson a nyílt bankoláshoz az Európai Unióban.

Indul a nyílt bankolás 2019.09.14-én

Pár hónapon belül, 2019. szeptember 14-től az Európai Unió Pénzforgalmi Szolgáltatásokról szóló módosított irányelve (PSD2) szerint a bankoknak – kizárólag az ügyfelek előzetes jóváhagyásával – nyílt API-n keresztül hozzáférést kell biztosítaniuk a fizetési számla adatokhoz arra jogosult harmadik feles szolgáltatók (TPP) számára.

Az új szabályozás eredményeként elindul a nyílt bankolás (open banking) az EU-ban. A nyílt bankolás lényege, hogy azok az adatok, amelyeket eddig a bankok tároltak, hozzáférhetőek lesznek a megbízhatónak minősített szolgáltatók, mint harmadik fél számára is.

A nyílt bankolásnak köszönhetően a külső szolgáltatók és a bankok egyénre szabott ajánlatokat tehetnek a felhasználónak, sőt a felhasználók bizonyos esetekben arra is feljogosíthatják a harmadik felet, hogy az ügyfél vagy a vállalkozás nevében kifizetéseket indítson.

A bizalom és a biztonság kulcskérdés lesz

„A bizalmi kihívások mindkét oldalon megjelennek: a külső szolgáltatónak hozzá kell férnie az adatokhoz, így a bank által ellenőrzött infrastruktúrához is, miközben a bankoknak meg kell győződniük arról, hogy a hozzáférést igénylő fél legitim. Szeretnénk azt a biztonságot kialakítani, amely mellett a szolgáltatók és a bankok nyugodtan fókuszálhatnak a felhasználói élmény javítására, az innovációra”

– mondta el Jason Lane, a Mastercard európai piacfejlesztésért felelős alelnöke.

A biztonságos háttér kialakításában segít majd a Token.io startup is, amely megszerezte a PSD2 szerinti Számlainformációs Szolgáltatói (AISP) és a Fizetés-kezdeményezési Szolgáltatói (PISP) engedélyeket az EU-ban. A banki API-k és a harmadik feles szolgáltatók között a Token.io megoldása nyújtja majd a biztonságos kapcsolatot, ezen keresztül lehet majd igénybe venni a Mastercard nyílt bankolást támogató szolgáltatásait is.

Már tesztelik a Mastercard nyílt bankolást támogató szolgáltatásait

A Mastercard plaformján keresztül a bankok egyszerűen és gyorsan ellenőrizhetik a nyílt banki API-ra rácsatlakozó szolgáltatók jogosultságát, illetve kiszűrhetik a csalásgyanús eseteket. A platformon elérhető szolgáltatások az alábbi biztonsági kihívásokra kínálnak majd megoldást:

  • Páneurópai szintű adatbázis készül a harmadik feles szolgáltatókról segítve a bankokat annak megállapításában, hogy a felhasználói számlához hozzáférést kérő harmadik fél megbízható-e.
  • A Mastercard már meglévő biztonsági rendszerein alapuló, új visszaéléseket vizsgáló szolgáltatás indul, mely segíti a bankokat a harmadik fél fizetési folyamatainak ellenőrzésében.
  • Dedikált vitarendezési mechanizmus készül, amely a Mastercard szakértelmén alapuló, világos szabályrendszert és kommunikációs felületet biztosít a vitás ügyek kezelésére.
  • Létrehoznak egy olyan kapcsolódási platformot, amelyen keresztül a szolgáltató kapcsolatot kezdeményezhet és tarthat fenn a bankokkal.

A platform tesztelése az Egyesült Királyságban és Lengyelországban idén év elején elindult. A tesztelés tapasztalatai alapján kerülhet majd sor a Mastercard nyílt bankolást támogató szolgáltatásainak más – köztük a magyar – piacon való bevezetésére.

További részletek Szendrei Szabolcstól, a Mastercard igazgatójától 2019.04.25-én a FinTechShow-n.

Címkék: