Jön a Mastercard nyílt bankolást támogató platformja

Szerző: | 2019. 04. 24. | Open banking, Összes hír

PayTechShow 4.0

Tavaly nyáron jelentette be a Mastercard a nyílt bankolást támogató szolgáltatáscsomag fejlesztését, ami segít összekötni a kereskedőket, harmadik feles pénzügyi szolgáltatókat a bankokkal. Idén februárban a társaság kiválasztotta a Token.io startupot, amely a biztonságos kapcsolat kialakításáért lesz felelős a bankok és a harmadik feles szolgáltatók között. A Mastercard célja, hogy biztonságos hátteret nyújtson a nyílt bankoláshoz az Európai Unióban.

Indul a nyílt bankolás 2019.09.14-én

Pár hónapon belül, 2019. szeptember 14-től az Európai Unió Pénzforgalmi Szolgáltatásokról szóló módosított irányelve (PSD2) szerint a bankoknak – kizárólag az ügyfelek előzetes jóváhagyásával – nyílt API-n keresztül hozzáférést kell biztosítaniuk a fizetési számla adatokhoz arra jogosult harmadik feles szolgáltatók (TPP) számára.

Az új szabályozás eredményeként elindul a nyílt bankolás (open banking) az EU-ban. A nyílt bankolás lényege, hogy azok az adatok, amelyeket eddig a bankok tároltak, hozzáférhetőek lesznek a megbízhatónak minősített szolgáltatók, mint harmadik fél számára is.

A nyílt bankolásnak köszönhetően a külső szolgáltatók és a bankok egyénre szabott ajánlatokat tehetnek a felhasználónak, sőt a felhasználók bizonyos esetekben arra is feljogosíthatják a harmadik felet, hogy az ügyfél vagy a vállalkozás nevében kifizetéseket indítson.

A bizalom és a biztonság kulcskérdés lesz

„A bizalmi kihívások mindkét oldalon megjelennek: a külső szolgáltatónak hozzá kell férnie az adatokhoz, így a bank által ellenőrzött infrastruktúrához is, miközben a bankoknak meg kell győződniük arról, hogy a hozzáférést igénylő fél legitim. Szeretnénk azt a biztonságot kialakítani, amely mellett a szolgáltatók és a bankok nyugodtan fókuszálhatnak a felhasználói élmény javítására, az innovációra”

– mondta el Jason Lane, a Mastercard európai piacfejlesztésért felelős alelnöke.

A biztonságos háttér kialakításában segít majd a Token.io startup is, amely megszerezte a PSD2 szerinti Számlainformációs Szolgáltatói (AISP) és a Fizetés-kezdeményezési Szolgáltatói (PISP) engedélyeket az EU-ban. A banki API-k és a harmadik feles szolgáltatók között a Token.io megoldása nyújtja majd a biztonságos kapcsolatot, ezen keresztül lehet majd igénybe venni a Mastercard nyílt bankolást támogató szolgáltatásait is.

Már tesztelik a Mastercard nyílt bankolást támogató szolgáltatásait

A Mastercard plaformján keresztül a bankok egyszerűen és gyorsan ellenőrizhetik a nyílt banki API-ra rácsatlakozó szolgáltatók jogosultságát, illetve kiszűrhetik a csalásgyanús eseteket. A platformon elérhető szolgáltatások az alábbi biztonsági kihívásokra kínálnak majd megoldást:

  • Páneurópai szintű adatbázis készül a harmadik feles szolgáltatókról segítve a bankokat annak megállapításában, hogy a felhasználói számlához hozzáférést kérő harmadik fél megbízható-e.
  • A Mastercard már meglévő biztonsági rendszerein alapuló, új visszaéléseket vizsgáló szolgáltatás indul, mely segíti a bankokat a harmadik fél fizetési folyamatainak ellenőrzésében.
  • Dedikált vitarendezési mechanizmus készül, amely a Mastercard szakértelmén alapuló, világos szabályrendszert és kommunikációs felületet biztosít a vitás ügyek kezelésére.
  • Létrehoznak egy olyan kapcsolódási platformot, amelyen keresztül a szolgáltató kapcsolatot kezdeményezhet és tarthat fenn a bankokkal.

A platform tesztelése az Egyesült Királyságban és Lengyelországban idén év elején elindult. A tesztelés tapasztalatai alapján kerülhet majd sor a Mastercard nyílt bankolást támogató szolgáltatásainak más – köztük a magyar – piacon való bevezetésére.

További részletek Szendrei Szabolcstól, a Mastercard igazgatójától 2019.04.25-én a FinTechShow-n.

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!