Jönnek a FinTech startup-okat befogadó tesztkörnyezetek

írta | 2016.10.08. | Összes hír, PSD2, Szabályozás

Ez év áprilisában hirdette meg Christopher Woolard,  az angol felügyelet (FCA) verseny és stratégiai igazgatója Sandbox létrehozását, hogy ezzel a pénzügyi szektor digitalizálását, az új innovatív szolgáltatások gyorsabb piacra kerülését segítse.

WIKI: a Sandbox az  új, diszruptív pénzügyi technológiák, illetve megoldások védett, a szabályozó által felügyelt környezetben történő tesztelését szolgálja.

A fintech növekedése és terjedése a fogyasztók széles körének ad lehetőséget pénzügyeik intuitív kezelésére a digitális térben.

A fintech megoldások gyors terjedését szolgálhatják a felhasználók bizalmát növelő “minőségbiztosítás törekvések”, mint pl.: a Sandbox-ok, amelyek

  • a fejlesztési folyamat idő,- és költségigényét csökkentik,
  • a go-to-market stratégia és a szolgáltatási feature-k,
  • a fogyasztói fogadtatás hatékony, költségtakarékos tesztelését szolgálják. 

Az angol felügyelet (FCA)  a diszruptív digitális pénzügyi szolgáltatások felügyeleti  engedélyezési idejét és költségeit kívánja csökkenteni, továbbá a szabályozásnak való megfelelést kívánja “ésszerűen” optimalizálni “saját” nyilvános sandbox-szával.

A Sandbox célja többek között, hogy lehetőséget adjon a felügyelet szakembereinek arra, hogy megismerkedjenek a legújabb technológiák sajátosságaival. Ennek köszönhetően  a szabályozás kialakításakor elkerülhetővé válik a túlszabályozás, az indokolatlanul magas, ezáltal a szolgáltatást jelentősen megdrágító, illetve az ügyfélélményt rontó compliance és biztonsági  szabályok előírása. Lehetővé válik a kockázatarányos kötelezettségek kirovása.

Piaci módszerek, piaci sebesség

Az FCA alig 5 hónap alatt alakította ki a Sandbox működését, és már le is bonyolította azt a fintech versenyt, amelynek során kiválasztotta azokat, akik elsőként használhatják a tesztkörnyezetet.

Az FCA zsűri a piac fejlődésének ösztönzését tartotta fő szempontnak a kiválasztáskor:

  1. Tartalmaz olyan innovációt a megoldás, amely a piac fejlődését szolgálja?
  2. Tartalmaz olyan diszruptív innovációt a megoldás, amely új értékajánlatot eredményez a piacon?
  3. Azonosítható hasznot jelent ez az innovációs, új értékajánlat a fogyasztónak?
  4. Van-e szükség a Sandbox szolgáltatásaira az innováció/szolgáltatás/technológia fejlesztéséhez?  (Azokat a megoldásokat kereste, ahol a szabályozási környezet nem egyértelmű, a termék életképessége, bevezethetősége nem tiszta, s ennek fényében a  teljes FCA engedélyezési folyamat túlzóan drága lenne, s így az innováció lehetősége is megszűnne.)
  5. A cég / termék készen áll élő felhasználói tesztre?

A szabályozó által üzemeltetett Sandbox akár hónapokkal is lerövidítheti az új szolgáltatások engedélyezési idejét.

Jelentősen csökkenti a compliance költségeket részben miután jobban érti az adott szolgáltatást a szabályozó és így a compliance elvárásokat finomítani, pontosítani tudja, továbbá csökken a büntetések száma, hiszen, ha értjük a szabályozót, tudjuk, mit, miért rendel el, hajlamosabbak vagyunk jobban betartani az érthetőbbé és gazdaságosabban teljesíthetővé vált szabályozást.

 

A Sandbox jelentősége most különösen nagy.

Az EU 2018 január 13. napjától versenyt teremt a pénzügyi szolgáltatások piacán. A PSD2 irányelv és a most kialakítás alatt lévő részletszabályai (pl.: nyílt banki API szabályozás) alapvetően meghatározzák az új  piacra lépők és a hagyományos retail bankok összekapcsolódási viszonyait.

A túl szigorú szabályozás megölheti az innovatív szolgáltatások életképességét, a túl enyhe akár biztonsági kockázatokat is jelenthet.

Míg az FCA Sandbox-sza a szabályozói kihívásokra fókuszál, addig a banki Sandbox-ok a technológiai fejlődés előnyeinek kihasználására törekszenek.

 

Hamarosan Magyarországon is megnyílik az első Sandbox a minap bejelentett MKB FinTech Program keretében (lásd: HWSW cikk).

Itt követhetsz minket:

NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.