K&H: a láthatatlan bankolásé a jövő. Jön a saját magát befizető számla?

Szerző: | 2022. 02. 15. | Hazai digitális bankolás, Összes hír

PayTechShow 4.0

Milyen változásokra, technológiai fejlődésre számíthatunk a következő 40 évben? Hogyan lehet felkészülni a technológiai „robbanásokra”, az előre nem látható innovációs cunamikra? Hogyan válik művészetté az orvostudomány a mesterséges intelligencia segítségével? Ezek a kérdések is terítékre kerültek a K&H „innováció 2062-ben” c. eseményen.

Mit rejtegetnek számunkra a következő évtizedek és milyen készségekre lesz szükségünk ahhoz, hogy megálljuk a helyünket a jövő változó világában? Minél gyorsabban fejlődik a technológia, annál nehezebb előre látni a diszruptív innovációk következményeit, de abban biztosak lehetünk, hogy a következő években:

  1. az adat lesz az egyik legnagyobb érték és erőforrás,
  2. a mesterséges intelligencia az emberivel közösen lesz jelen az élet minden területén,
  3. egyre nagyobb teret kap a projektalapú munkavégzés,
  4. a rugalmasság és az alkalmazkodás alapkészséggé válnak.

A K&H „innováció 2062-ben” c. eseményen Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője, dr. Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Szociológia Intézet intézetigazgató professzora és dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató mutatták be, hogyan alakíthatja át a mesterséges intelligencia a mindennapjainkat és miképpen készülhetünk fel a következő évtizedek kihívásaira.

Mesterséges intelligencia megjelenése a mindennapi bankolásban

A technológia fejlődésének és a digitalizációnak köszönhetően egyre több újdonság vár a bankolókra a következő években. A mesterséges intelligencia előretörése a digitalizáció új szintjét jelenti mind a lakosságnak, mind a vállalatoknak – derül ki a K&H jövőkutatásából.

A láthatatlan bankolás lehet az egyik út, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem feltétlenül kell bíbelődni az utalásokkal, határidőkkel, a bankszámla mögötti intelligencia tudja majd, mikor kell befizetni például a rezsiszámlákat vagy éppen egy cég esetében a megrendelés ellenértékét.

A mesterséges intelligenciára épülő fejlesztések kiemelten fontosak lesznek a következő években. 

“Elképzelhető például, hogy az MI segítségével hangvezérelt lehet a bankolás. Akár úgy, hogy a mobilbanknak utasításokat adunk az utalásra. Szintén nem ördögtől való elképzelés, hogy láthatatlanná válik a bankolás. Az MI tisztában van azzal, hogy egy cég már leadta a partnerének a számlát és várja a kifizetést vagy akár lakossági ügyfelek esetében például tudja, mikor kell a rezsiszámlákat fizetni. A bankszámlatulajdonos cég vagy lakossági ügyfél pedig hátradőlhet, mert az utalások maguktól megtörténnek.”
Németh Balázs

K&H innovációs vezetője

„innováció 2062-ben”

Mi lesz a következő évtizedekben? Mi lesz 2062-ben, amikor a mostani 18 évesek a nyugdíjkorhatár közelébe érnek? Konkrét válaszokat nyilván nem lehet adni tekintettel az utóbbi időszakban elképesztő sebességgel fejlődő digitalizáció miatt, de azért néhány trend erősödésére szinte biztosan lehet számítani – derül ki a K&H jövőkutatásból, valamint a pénzintézet által szervezett rendezvényen, amely a bankolásban a következő időszakban várható változásokat igyekezett modellezni.

“Sokan megijednek attól, hogy az MI és az általa vezérelt robotok átveszik a hatalmat és ez munkahelyek megszűnéséhez vezet. Úgy látjuk, hogy ettől nem kell tartani, az emberi munkára továbbra is szükség lesz a legtöbb területen, így a pénzügyi szektorban és a mindennapi bankolásban is. A mesterséges intelligenciára lehet bízni azonban rengeteg időrabló feladatot, ezzel pedig hatékonyabb lesz a működés, az ügyfelek szempontjából kényelmesebb, gyorsabb lesz az ügyintézés”

– mondta el Németh Balázs.

Hozzátette: “A K&H számára kiemelten fontos a digitális transzformáció és az, hogy mind a lakossági, mind a vállalati ügyfeleket segítse az innovatív megoldások használatában és ösztönözze a cégeket újabb és újabb fejlesztésekre. Erre a K&H innovációs index és jövőkutatás szerint is szükség van, mert a magyar vállalatok körében még visszafogottnak mondható az innovációs kedv.”

Ideje megismerni a polcról levehető megoldásokat

A K&H szakembere hangsúlyozta, a magyar vállalatoknak bátrabbnak kell lennie ahhoz, hogy nagyobb tempóval mehessenek a digitális sztrádán, és így versenyképesebbé, jövedelmezőbbé tehessék a működésüket. Nem beszélve arról, hogy az általuk így nyújtott szolgáltatásokra, termékekre a lakosság körében fokozottabb lehet a kereslet.

Egyre jobban látható, hogy az adat és a mesterséges intelligencia biztosan meghatározzák a következő évek fejlődését, ezért a cégvezetőknek ideje megismerniük a már működő, polcról levehető megoldásokat és kísérletezni azokkal. Igaz, az előrejelzések tévedhetnek, ezért érdemes a tanult dolgok mellett a jövőkészségek fejlesztésére is hangsúlyt helyezni. A cégvezetőknek különösen fontos lesz a vállalati kultúrafejlesztésbe a jövőkészségek fejlesztését is beemelni, ami nemcsak a szervezet ellenállóképességét fejlesztheti, de a vezetők jobb megítéléséhez is hozzájárul.

Végül, de nem utolsó sorban, függetlenül attól, hogy túlbecsüljük, vagy alábecsüljük a jövővel kapcsolatos várakozásokat, a legfontosabb, hogy ne a tétlenséget válasszuk – hangzott el az esemény zárásaként Bill Gates 1996-ben tett kijelentése.

Címlapfotó forrása: K&H Csoport, „& innováció 2062-ben” c. esemény. Fotón: Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!