7 pontban a Revolut HUF számlaszám megszűnéséről. Mit jelent ez a gyakorlatban?

Szerző: | 2022. 02. 14. | Digitális pénzügyek, Összes hír, Revolut

PayTechShow 4.0

Pár napja értesítette magyarországi ügyfeleit a Revolut, hogy 2022. április 1-jétől megszűnik a HUF számlaszám. A társaság felhívta a figyelmet arra, akik a munkabérüket Revolut HUF számlára kérték, értesítsék munkáltatójukat a változásról. Ezen túlmenően a társaság nem közölt további információkat és a döntését sem indokolta. Ugyanakkor azt jelezte, keresik a módját, hogy a jövőben ismét elérhető legyen ez a szolgáltatás. A felhasználókban számos kérdés merült fel a HUF számlaszám megszűnésével kapcsolatban. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Röviden a Revolut bejelentéséről:

 • A Revolut a múlt hét második felében e-mailben és az applikáción keresztül értesítette ügyfeleit, hogy a társaság 2022. április 1-jétől már nem fér hozzá a helyi HUF fizetési rendszerekhez.
 • 2022. április 1. napjától a fizetések fogadásához a Revolut a litván nemzetközi bankszámlaszámot javasolja.
 • Ha 2022. április 1. után érkezne a Revolut HUF számlaszámra utalás, az összeget a Revolut nem írja jóvá, és az automatikus visszautalás akár 5 munkanapot is igénybe vehet.
 • A Revolut egyenleg feltöltése bankkártyával a szokásos módon történik.
 • Akik a munkabérüket Revolut HUF számlára kérték, azoknak jelezniük kell a változást a munkáltatójuk számára. A munkáltatóknak a Revolut HUF IBAN helyett a Revolut LT IBAN-ra kell utalniuk. Ez nemzetközi átutalásnak minősül, aminek plusz költsége lesz.
 • A Revolut nem számít fel díjat az LT-vel kezdődő számlaadatokkal történő fizetésekért, ám a Revolut egyenlegről történő kiutalásnak díja lehet (ez is nemzetközi átutalásnak minősül), amit a Revolut ügyfélnek kell megfizetni.

#1 Kiket érint a HUF számlaszám megszűnése?

 • A hazai Revolut felhasználók többsége semmit nem fog érzékelni a HUF számlaszám megszűnéséből.
 • Nem érinti azokat a Revolut felhasználókat a HUF számlaszám megszűnése, akik HUF pénznemű bankkártyával töltötték fel („top-upolták”) a Magyar forint egyenlegüket, nem fogadtak a Revolut HUF számlára banki átutalásokat és a Revolut egyenlegükről nem végeztek kiutalást HUF bankszámlára.
 • Azokat érinti a HUF számlaszám megszűnése, akik banki átutalással töltötték fel a Revolut HUF egyenlegüket, és/vagy a munkabérüket Revolut HUF számlára kérték.
 • Továbbá azokat érinti, akik a Revolut HUF egyenlegükről HUF bankszámlára hajtottak végre kifizetéseket. A jövőben ez is nemzetközi átutalásnak minősül, aminek költsége a felhasználót terheli.

#2 Továbbra is lehet a Revolut bankkártyával Magyarországon díjmentesen, konverziós költségek nélkül fizetni?

 • A Revolut bankkártyát ugyanolyan feltételekkel használhatjuk fizetésre, mint eddig is.
 • A Revolut alkalmazásban továbbra is tárolhatunk Magyar forintban egyenleget. A Magyarországon történő forint bankkártyás fizetések esetén továbbra sem kerül sor átváltásra (ha van elég egyenlegünk Magyar forintban).

#3 Tényleg tömegeket érint a HUF számlaszám megszűnése?

 • Ha a felhasználási eseteket nézzük, akkor a többség nem fog érzékelni semmilyen változást.
 • A banki átutalással történő egyenlegfeltöltést valószínűleg nagyon kevesen használták, mivel a bankok ezért külön díjat számoltak fel.
 • A Revolut nagyon későn vezette be a forint számlaszámot. 2018 tavaszán jelentette be a Revolut, hogy elérhetővé teszi a közvetlen forint feltöltést, ám erre csak 2020 júniusában került sor. A felhasználók hozzászoktak a bankkártyás feltöltéshez, ami számukra (jellemzően) ingyenes.
 • A banki átutalással történő egyenlegfeltöltés körülményesebb a bankkártyás feltöltéshez képest, ami szintén a bankkártyás feltöltés irányába terelte az ügyfeleket.
 • Valószínűleg kevés felhasználó kérte a Revolut számlára a munkabérét. Egyrészt a munkáltató számára körülményesebb a gyűjtőszámlára történő utalás (a közlemény mező külön kezelése miatt), másrészt Magyarországon szigorú szabályok vonatkoznak arra, milyen számlára lehet munkabért utalni. A gyűjtőszámla ennek a feltételnek nem felel meg.

#4 Mit jelent a HUF számlaszám megszűnése a gyakorlatban?

 • Revolut felhasználók a mobilalkalmazásban a Számlák között továbbra is vezethetik egyenlegüket Magyar forintban.
 • A Magyar forint számla feltöltése HUF bankkártyával (olyan kártyával, amelyiknek a pénzneme Magyar forint) továbbra is díjmentes a Revolut részéről, illetve konverzióra sem kerül sor, így a kártyakibocsátó banknál sem merül(het) fel semmilyen költség.
 • Amennyiben a hazai kártyakibocsátó bank a Revolut egyenleg feltöltését bankkártyás vásárlásnak minősíti, akkor a Revolut egyenleg top-up díjmentes a felhasználónak.
 • Ha a kártyakibocsátó bank a Revolut egyenleg feltöltését készpénzfelvételnek minősíti, akkor díjat számolhat fel a feltöltésért.

#5 Mi történik, ha a litván IBAN-ra utalunk?

 • Ebben az esetben a banki átutalás nemzetközi átutalásnak minősül, a jóváírás 1-5 napot vesz igénybe és a nemzetközi átutalásért a bank díjat számol fel.

#6 Mit jelent(ett) az, hogy a Revolut hozzáfér(t) a helyi HUF fizetési rendszerekhez?

 • A Revolut 2020 nyarán bevezette a forintalapú számlaadatokat, így a Revolut egyenlegünket már nemcsak bankkártyával, hanem belföldi banki átutalással is feltölthettük. Emellett a társaság azt ígérte, a Revolut egyenlegről a kifizetések gyorsabban megvalósulnak.
 • A forintalapú számla valójában egy gyűjtőszámla, amit a Raiffeisen Bank biztosít a Revolut számára (ugyanúgy, mint korábban a Wise-nak).
 • Ez azt jelentette, hogy a Revolut ügyfelek nem egyedi forint számlaszámot (HUF IBAN) kaptak, és a banki átutalás esetén a közlemény rovatban kötelező volt feltüntetni az egyedi, nyolc számjegyű azonosítónkat. Ha ezt elrontottuk, akkor a Revolut a beérkező banki átutalásról nem tudta eldönteni, kinek az egyenlegére kell jóváírni az utalást, emiatt visszautalta az összeget a küldő félnek. Ez a Revolut számára plusz költséget jelentett.

#7 Miért szűnik meg a Revolut HUF számlaszám?

 • Az, hogy a Revolut nem fér hozzá a helyi HUF fizetési rendszerhez véleményünk szerint egy üzleti döntés következménye.
 • A Revolut a Wise mintájára dönthetett volna úgy, hogy felcsatlakozik a magyar Bankközi Klíring Rendszerre (BKR) és egyedi HUF IBAN-t ad az ügyfeleknek, de ezt nem tette meg.
 • Ezenkívül más hazai kereskedelmi banktól is igénybe lehet venni gyűjtőszámla szolgáltatást, így a Revolut dönthet úgy is, hogy más banknál vezeti a gyűjtőszámlát.
 • Nagy valószínűség szerint a Revolut üzleti döntése volt, hogy a továbbiakban nem kíván HUF IBAN-t nyújtani a magyar ügyfeleknek. Ennek oka lehet többek között, hogy a banki átutalással történő egyenlegfeltöltést, továbbá a munkabér Revolut HUF számlára történő utalást, valamint a Revolut egyenlegről történő kifizetési lehetőséget relatíve kevesen vették igénybe és nem érte meg fenntartani ezt a szolgáltatást.
 • [Kiegészítés, 2022.02.15. 16:15] Az Index értesülései szerint a Raiffeisen Bank mondhatta fel a Revoluttal kötött megállapodást a bank saját kockázatértékelése alapján.
 • A Revolut a kártyás feltöltés után (amennyiben bankkártyás vásárlásnak minősül) pénzt kap a kártyatársaságoktól, míg a banki átutalás után járó feltöltésért nem kap pénzt.

+1 Ennek van köze az MNB-hez?

 • Véleményünk szerint nincs. Ez egy üzleti és nem szabályozási kérdés.

Kapcsolódó cikk:

Címlapfotó forrása és licenc: Ascannio – stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!