K&H-nál is elérhető az online számlanyitás egyéni vállalkozóknak

írta | 2020.12.17. | Digitális pénzügyek, Összes hír

A napokban a K&H Bank is elérhetővé tette a videóazonosítással történő online számlanyitást az egyéni vállalkozók részére. Eddig ezt a lehetőséget a MagNet Bank és a Raiffeisen Bank kínálta Magyarországon az egyéni vállalkozóknak. A K&H Bank hirdetményéből az is kiderült, készülnek a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) szolgáltatással és az eSzemélyivel történő online számlanyitásra is.

A legnagyobb hazai kereskedelmi bankok többségénél (MKB Bank, GRÁNIT Bank, OTP Bank, Takarékbank, CIB Bank, MagNet Bank, Budapest Bank) már elérhető az online számlanyitás, igaz jellemzően csak a lakossági ügyfelek számára.

Az egyéni vállalkozókat először a MagNet Bank szólította meg az online számlanyitással 2019 tavaszán, majd ezt követően a Raiffeisen Bank idén novemberben. Az utóbb bank a társas vállalkozások számára is biztosítja az online számlanyitást a szerződés online aláírásával együtt.

Így működik az egyéni vállalkozói online számlanyitás a K&H Banknál

A számlanyitás teljes folyamata online történik – bankfiók felkeresése nélkül – és az ügyfél-azonosítás élő videóazonosítással valósul meg, azaz ügyintéző is bekapcsolódik a folyamatba. Az online számlanyitáshoz mindössze a személyazonosító igazolványra, lakcímkártyára, valamint az egyéni vállalkozói nyilvántartásbavételi számra van szükség – olvasható a K&H oldalán.

A videóazonosítással történő online számlanyitás lépései:

  1. számlacsomag kiválasztása,
  2. regisztrálás az online számlanyitásra,
  3. telefonos tájékoztatás a videóhívás előkészületeiről,
  4. élő, videóazonosítással történő online számlanyitás és üzleti bankkártya igénylés.

Hasznos tippek:

  • a videóhívást elindíthatod asztali számítógépről, laptopról, tabletről vagy akár okostelefonodról is,
  • használat előtt ellenőrizd le, hogy a videóhíváshoz rendelkezésre állnak-e a megfelelő technikai feltételek, azaz működik-e kamera, illetve a mikrofon vagy a headset nincs lenémítva,
  • javasolt böngészők: Google Chrome v44 vagy frissebb; Mozilla Firefox v39 vagy frissebb,
  • mobil eszközök: Android OS 4+ és Chrome alkalmazás, vagy Android 5+ beépített Chrome böngészővel.

Ügyfél-azonosítás Központi Azonosítási Ügynökkel, eSzemélyivel

A K&H Bank 2020. december 1. napján hatályba lépett Üzletszabályzatából az is kiderül, hogy a bank készül a közvetett elektronikus ügyfél-átvilágításra is. Ez azt jelenti, hogy videóazonosítás és ügyintéző részvétele nélkül is lehet majd online számlát nyitni Központi Azonosítási Ügynök szolgáltatással, vagy eSzemélyivel.

2020. októberétől – a 26/2020. (VIII. 25.) MNB rendelet révén – már e-személyivel vagy biometrikus útlevéllel is azonosíthatják ügyfeleiket a pénzügyi intézmények online. Ennek nyomán az ügyfelek kényelmesen, percek alatt, akár otthonról köthetnek banki vagy egyéb pénzügyi szerződéseket.

Az elektronikus ügyintézésről szóló törvény módosítása jó egy év múlva lehetőséget ad arra, hogy a kormány által elektronikus csatornán biztosított Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) szolgáltatással (jellemzően ügyfélkapuval) rendelkező ügyfelek adatait (az ügyfél nevét, születési nevét, anyja nevét, születési helyét és idejét) a pénzügyi intézmények a KAÜ szolgáltatáson és az összerendelési nyilvántartáson keresztül, gépi kapcsolat útján, személyes ügyintézés nélkül vegyék át – olvasható az MNB napokban kiadott tájékoztatójában.

Címlapfotó: K&H Csoport, YouTube csatorna, “Így csináld: számlanyitás videóazonosítással egyéni vállalkozóknak

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.