FinTechShow-7.0

MNB: nyárra sok tekintetben visszaállt az élet a megszokott kerékvágásba a pénzforgalomban

Szerző: | 2020. 12. 16. | Hírzúzda, MNB, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

A koronavírus-járvány első hullámának lecsengésével párhuzamosan 2020 harmadik negyedévében a pénzforgalomi folyamatok sok tekintetben visszatértek a pandémia előtti trendekhez. Az elektronikus tranzakciók térhódítása felgyorsult, amit az átutalások darabszámának jelentős mértékű emelkedése, a hazai fizetési kártyás vásárlások újfent dinamikus bővülése, valamint a készpénzfelvételek kiemelkedő visszaesése is mutat.

Röviden:

  • Nyárra megközelítőleg visszaállt az élet a normális kerékvágásba a fizetési módok használatának vonatkozásában.
  • A belföldön lebonyolított tranzakciók száma közel 13%-kal, értéke pedig majdnem 20%-kal haladta meg a 2019 harmadik negyedévi forgalmat.
  • 2020 harmadik negyedévében az összes hazai vásárlási tranzakció darabszámban 11%-a, értékben pedig közel 19%-a kötődött online megrendelésekhez.
  • 2020 harmadik negyedévében több, mint 140 ezerrel nőtt a hazai kibocsátású fizetési kártyák száma.
  • Szeptember végén már közel 45 ezer olyan fizetési számla volt, amelyhez legalább egy másodlagos azonosító regisztrálásra került.
  • Csökkent a csoportos beszedések forgalma 2019 harmadik negyedévéhez képest, ami a számlafizetések esetében az egyre gyorsabban terjedő innovatív – elsősorban online – végfelhasználói megoldásoknak is betudható.
  • 2020 harmadik negyedévében a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal elkövetett visszaélések száma több mint 20%-kal nőtt a megelőző év azonos időszakához képest.
  • 2020 harmadik negyedévében a pénzforgalmi szolgáltatásokból származó bevétel több, mint 5 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Bankszámlák, fizetési számlák

A hazai pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma 2020 harmadik negyedévének a végén 10,5 millió körül alakult, ami nem mutat jelentős változást a megelőző negyedévhez képest.

Számottevő átrendeződések a fizetési számlákon belül sem történtek, így az elsődlegesen fizetési célú fogyasztói számlák száma változatlanul kevéssel 6,7 millió alatt alakult. Mindezek mellett azonban – az azonnali fizetési rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan – az ügyfelek egyre inkább igénybe veszik a fizetési számlákhoz kapcsolódó kiegészítő, kényelmi szolgáltatásokat.

2020 harmadik negyedévének a végén közel 45 ezer olyan fizetési számla volt, amelyhez legalább egy másodlagos azonosító került regisztrálásra.

Bankkártyák, fizetési kártyák

A hazai kibocsátású fizetési kártyák száma 2020 harmadik negyedévének a végén – a megelőző időszakhoz képest több, mint 140 ezer darabos növekmény következtében – meghaladta a 9,7 milliót.

Emellett az érintőkártyák száma is jelentősen bővült. A 220 ezer darabot meghaladó növekedés eredményeként az érintőkártyák aránya megközelítette a 90 százalékot.

Fizetési módok forgalma: átutalások, kártyás fizetések, készpénzfelvétel és csoportos beszedések

Míg a koronavírus-járvány év eleji kirobbanása miatt tavasszal szinte valamennyi fizetési mód vonatkozásában jelentős visszaesés volt tapasztalható – darabszámban és értékben egyaránt – a megelőző év azonos időszakához képest, addig nyárra megközelítőleg visszaállt az élet a normális kerékvágásba.

Ennek keretében a hazai pénzforgalmi szolgáltatóknál indított egyedi forint átutalások darabszáma több, mint 7 százalékkal növekedett 2020 harmadik negyedévében 2019 azonos időszakához képest. Értékben ugyanakkor még közel 5 százalékos visszaesés volt tapasztalható elsősorban a vírushelyzet reálgazdasági hatásainak elhúzódása miatt.

Mindezek mellett a tranzakciók közel 48 százaléka – majd 33 millió tétel – a 2020. március 2-án sikeresen debütáló azonnali fizetési szolgáltatás keretében került feldolgozásra.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal lebonyolított vásárlási forgalom korábbi dinamikus bővülése is visszatérni látszik a korábbi trendhez. A belföldön lebonyolított tranzakciók száma közel 13, értéke pedig majdnem 20 százalékkal haladta meg a 2019 harmadik negyedévi forgalmat.

Hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön rekord mennyiségű, összesen 266 millió tranzakció került lebonyolításra 2 ezer milliárd forintot meghaladó értékben a negyedév alatt.

A hazai készpénzfelvételek esetében ugyanakkor az általános elővigyázatosság és ezzel párhuzamosan a fizetési szokások megváltozása, valamint az elektronikus megoldások előnyben részesítése okán jelentős mértékű csökkenés történt. Darabszámban 8 százalék feletti, értékben pedig közel 5 százalékos a visszaesés a megelőző év azonos időszakához képest.

Ami a vásárlási tranzakciók változásának fizetési helyzetek közötti különbségét illeti, a fizikai kereskedőknél lebonyolított tranzakciók darabszámban 10, értékben 16,

az internetes vásárlások pedig rendre 35 és 38 százalékkal nőttek a megelőző év azonos időszakához képest.

Mindezek hatására 2020 harmadik negyedévében az összes hazai vásárlási tranzakció darabszámban 11, értékben pedig közel 19 százaléka kötődött online megrendelésekhez.

Az elsősorban közüzemi és egyéb rendszeres számlák fizetésére használt csoportos beszedések vonatkozásában a tranzakciók száma még közel 7, értéke pedig több, mint 4 százalékkal múlta alul a 2019 harmadik negyedévéhez képesti forgalmat, ami a számlafizetések esetében az egyre gyorsabban terjedő innovatív – elsősorban online – végfelhasználói megoldásoknak is betudható.

Kártyás visszaélések

2020 harmadik negyedévében a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal elkövetett visszaélések száma megközelítette a 20 ezer darabot, ami 20 százalékot meghaladó növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. Az okozott kár értéke ugyanakkor 338 millió forint alatt alakult, ami közel 11 százalékos csökkenést jelez.

Ezzel párhuzamosan a visszaélések száma és az általuk okozott kár értéke továbbra is elenyésző a teljes fizetési kártyás forgalomhoz viszonyítva. Emellett a fogyasztóknak kedvező jogszabályi háttér miatt a kibocsátói oldalon leírt kár továbbra is kisebb hányada, mindössze alig több, mint 8 százaléka, összesen mintegy 44 millió forint terhelte a fogyasztókat.

Alacsonyabb pénzforgalmi bevétel

2020 harmadik negyedévében a hazai pénzforgalmi szolgáltatók pénzforgalmi szolgáltatások nyújtásából megközelítőleg 140 milliárd forint bevételt realizáltak, ami több, mint 5 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Címlapfotó: pexels.com

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!