2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024.04.10.

KiberPajzs: az edukációs küldetés folytatódik!

Szerző:

Kategóriák:

A KiberPajzs program intézményei 2027-ig meghosszabbították együttműködésüket.

Az MNB mellett a Magyar Bankszövetség, az Országos Rendőrfőkapitányság, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2022 őszén indította el a közös kommunikációs és edukációs kampányát, a KiberPajzs programot.
A kezdeményezés a pénzügyi csalások értékének vészes növekedésére reagálva jött létre.

Mivel a kibercsalók továbbra is rendkívül változatos módon támadják az ügyfeleket, folytatni kell a bűnözők elleni harcot.

A KiberPajzs projekt résztvevői éppen ezért 2027-ig szóló együttműködési megállapodást írtak alá.

A résztvevő partnerek az intézményükhöz kapcsolódó konkrét vállalások teljesítésére kötelezték magukat, s újabb kommunikációs kampányok is indulnak a konkrét csalástípusok felismerésére, elhárítására összpontosítva.

A KiberPajzs a fogyasztók oktatásában oroszlánrészt vállalt magára, ami jelenleg már 10 hatóság, érdekvédelmi szerv részvételével működik.

A kezdeményezés eredményei;

  • a kiberpajzs.hu honlap;
  • az MNB fraud ajánlása a kibercsalások kiszűrésére;
  • a rendőrség és a bankok közti – a megkárosított fogyasztók vagyonának mielőbbi visszaszerzését szolgáló – „forródrót”;
  • az Igazságügyi Minisztérium áldozatsegítő központja által nyújtott segítség;
  • az NMHH koordinációjával történő közös lépések a hívószámhamisítás és a kéretlen sms-ek kiszűrésére.

Az MNB vezetői körlevelet adott ki, amely előírja, hogy a piaci szereplők honlapjukon (a főoldali kiajánlóról átnavigálva) külön tájékoztató banki oldalon többek között mutassák be a fogyasztóknak a főbb csalástípusokat, azok elkerülésének, megelőzésének lépéseit, továbbá azt, hogy visszaélés észlelése nyomán kit és hogyan kell keresni az adott pénzügyi intézménynél.

A piaci szereplőknek a bankszámlákkal, bankkártyákkal kapcsolatos ügyféltájékoztatókban is fel kell hívni a figyelmet a kiberpajzs.hu weboldalra.

[Forrás: MNB sajtóközlemény] Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

Címkék: