SimpleTrends
SimpleTrends

Kihátrál az Apple mögül a banki partnere, a Goldman Sachs

Szerző: | 2023. 08. 01. | Apple Pay, Banki és fintech hírek, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

FinTechShow-7.0

Június végén írta meg a The Wall Street Journal, hogy a Goldman Sachs keresi a kiutat az Apple-lel kötött partnerségből, ami eddig 3 milliárd dollár veszteséget okozott a banknak. Többen is átvennék a Goldman helyét, mint például az American Express, vagy a JPMorgan Chase, ám e váltás várhatóan nem lesz könnyű és akár 18 hónapig is eltarthat – írta meg a The Information. Kis színesként azt is megszellőztették, hogy az Apple első számú embere, Tim Cook kártyaigénylését anno elutasította a Goldman Sachs kockázatvállalási rendszere.

A Goldman Sachs 2019 óta az Apple partnere és biztosítja számára a hátteret pénzügyi szolgáltatások nyújtásához, mint például az Apple hitelkártyához (Apple Card), a magas hozamú megtakarítási számlához, vagy a „Vásárolj most, fizess később” részletfizetési megoldáshoz (Apple Pay Later).

A Goldman Sachs a piaci és fogyasztói igényekre reagálva 2016-ban úgy döntött, hogy beszáll a retail kereskedelmi banki szegmensbe és elindította saját online bankját, a Marcust. Platform Solutions néven a Goldman külön részleget hozott létre a lakossági banki pénzügyi termékek kiszolgálására és ide helyezték a Marcus programot és az Apple együttműködést is.

2020 és 2022 között a Platform Solutions részleg 3,8 milliárd dollár veszteséget termelt, aminek a többségét az Apple-lel való együttműködés tette ki – foglalta össze korábban a Hold Alapkezelő a blogjában.

A Goldman Sachs számára nemcsak az Apple-lel való együttműködés, de a Marcus program sem volt kifizetődő és a bank elkezdte értékesíteni a Marcus hitelállományát – írta meg júliusban a Reuters.

A Goldman Sachs nemcsak a Marcus-tól, de az Apple partnerségtől is szabadulna és az utóbbit átadná az American Expressnek, vagy a JPMorgan Chase-nek. A The Information szerint a váltás nehéznek bizonyulhat, mivel

sem az AmEx, sem a JPMorgan Chase nem érdekelt co-branded kártyák kibocsátásában, és a márkaépítés „másodhegedűs szerepében”

(lásd az Apple Card, vagy Apple Pay Later márkákat).

A The Information azt írja, hogy a váltás akár 18 hónapig is eltarthat.

Addig is viszont az Apple nem tétlenkedik és a folytatja az építkezését a pénzügyi szolgáltatások terén. Ennek keretében egyrészt házon belülre hozza a Goldman Sachs által ellátott tevékenységeket, mint például a csalásmegelőzést, a kockázatvállalást, az ügyfélszolgálatot, másrészt a szabályozói megfelelést és a finanszírozást egy kevésbé ismert bankkal kötött együttműködésen keresztül biztosítaná.

A The Information arról is beszámolt, hogy Tim Cook, az Apple vezérigazgatója anno nem kapott jóváhagyást az Apple Card igénylésére, amit a Goldman kockázatvállalási rendszere elutasított. Nem a hitelképessége miatt, hanem azért, mert egy csalás egyik kiemelt célpontja volt. Végül a bank egyszeri kivételt tett, hogy Tim Cook megkaphassa az Apple Cardját – írja a The Information.

[The Wall Street Journal, Finextra] | Címlapfotó forrása: Apple
BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!