2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.09.25.

Kiderült az Apple titkos terve. A részvénykereskedelem felforgatására készültek

Szerző:

Kategóriák:

Az Apple a hitelkártya, számlavezetés és megtakarítási termékek után a részvénykereskedés területére tervezett betörni. A negatív részvénypiaci hangulat miatt viszont elhalasztották az új szolgáltatás bevezetését – osztotta meg a CNBC belső forrásokra hivatkozva.

Amikor a részvényárfolyamok az egekbe szöktek 2020-ban, és a fogyasztók tömegesen fordultak olyan kereskedési alkalmazásokhoz, mint például a Robinhood, az Apple és a Goldman Sachs olyan befektetési szolgáltatáson dolgoztak, amely lehetővé tette volna az iPhone felhasználók számára részvények vásárlását és eladását – állítja a terveket ismerő három forrás.

A szolgáltatás a Goldman Sachs-szal együttműködésben valósult volna meg, amely társasággal közösen már több pénzügyi terméket is bevezetett az Apple. Az iPhone-ok gyártója végül úgy döntött, nem megfelelő az időzítés a negatív részvénypiaci hangulat miatt, ezért az új funkció bevezetését felfüggesztették – mondták a források.

Az Apple és a Goldman Sachs új pénzügyi és befektetési lehetőségekkel reagált a COVID járvány alatti piaci változásokra

Az új szolgáltatás a Goldman Sachs által támogatott Apple pénzügyi termékportfólióját egészítette volna ki. Az Apple először 2019-ben lépett a piacra a Wall Street-i bankkal közös hitelkártya (Apple Card) konstrukcióval, majd hozzáadták a „Vásárolj most, fizess később(Apple Pay Later) fizetési lehetőséget. Ezután pedig bevezettek egy magas hozamú megtakarítási számlát (Savings Accout), amelyen a felhasználók a bevezetést követő négy hónap alatt 10 milliárd dollárt helyeztek el.

Az Apple a COVID járvány idején – amikor a kamatlábak a nullához közelítettek – kezdet el dolgozni a befektetési funkción. Ebben az időszakban a felhasználók otthon ragadtak, és idejükből, valamint megtakarításukból egyre többet fordítottak részvények – köztük olyan mémrészvények, mint a GameStop és az AMC – okostelefonról történő kereskedésére.

Két forrás szerint az Apple egyeztetései a Gold Sachs-szal ebben a 2020-as ciklusban kezdődtek, és a befektetési funkciót 2022-ben akarták bevezetni. Az egyik vizsgált befektetési funkció az volt, hogy a plusz pénzzel rendelkező iPhone-felhasználók Apple-részvényekbe fektethessenek – mondta az egyik személy.

A piaci környezet változása felülírta a terveket

A részvénypiacokat a magas kamatlábak és a szárnyaló infláció megrázta, ezért az Apple csapata attól tartott, hogy a felhasználókból ellenérzést váltana ki, ha az emberek pénzt veszítenek a tőzsdén egy Apple-termék segítségével – mondták a források. Ekkor az Apple és a Goldman Sachs irányt váltottak, és a magasabb kamatlábakból profitáló megtakarítási számlák bevezetése felé fordultak.

A részkereskedési projekt státusza nem világos, miután a Goldman Sachs vezérigazgatója, David Solomon meghajolt a belső és külső nyomásnak, és úgy döntött, hogy a bank szinte minden lakossági banki törekvésétől visszavonul. Az egyik forrás szerint a részvénykereskedési funkció infrastruktúrája már nagyrészt kiépült és készen áll a bevezetésre.

A PayPal és az X (Twitter) is kísérleteznek a befektetési funkció bevezetésével

Ha a részvénykereskedési funkciót bevezették volna, akkor az Apple egy olyan piacra lépett volna be, ahol nagyon éles a verseny olyan szereplőkkel, mint a Robinhood, a SoFi, valamint hagyományos brókercégekkel, mint a Charles Schwab és a Morgan Stanley E-Trade.

A tőzsdei kereskedés a pénzügyi cégek számára egy újabb eszköz, hogy megtartsák az ügyfeleket, és növeljék az elkötelezettséget a platformjaikon. Az Apple ugyanezt a megközelítést követte, mondta egy forrás.

Más technológiai cégek is elindultak ebbe az irányba, mint például Elon Musk X nevű vállalata (korábban Twitter), amely az eToróval való partnerségen keresztül azon dolgozik, hogy a felhasználók részvényeket és kriptovalutákat vásárolhassanak.

A PayPal szintén tervezte a részvénykereskedelem elindítását, miután 2021-ben felvett egy kulcsfontosságú iparági vezetőt. A vállalat azonban elvetette ezeket a terveket, és egy eredménybeszámolóban azt írta, hogy csökkenti a kiadásokat, és újra az e-kereskedelmi alaptevékenységére összpontosít – olvasható a CNBC cikkében.

Az Apple és a Goldman képviselői nem kívántak nyilatkozni – írja a CNBC.

[Forrás: CNBC] | Címlapfotó: hanohiki – stock.adobe.com | The Apple Logo on Apple Store facade in Hongkong at night – November, 2019 | Licenc: FinTech Group

Címkék: