2023.02.07.

Az Apple elindította a Buy Now, Pay Later (BNPL) tesztelését

Szerző:

Az Apple bejelentette, elkezdte a Buy Now, Pay Later (BNPL) megoldásának, az Apple Pay Later béta tesztelését a társaság alkalmazottai körében. Az Apple azt is hozzátette, a részletfizetési megoldás hamarosan elérhető lesz a felhasználók számára az Egyesült Államokban. Az amerikai pénzügyi fogyasztóvédelmi hatóság már korábban is az aggodalmát fejezte ki az Apple új fizetési megoldása kapcsán.

Az Apple Pay Later részletfizetési megoldást tavaly nyáron mutatták be az Apple éves fejlesztői  konferenciáján (WWDC), és bejelentették, hogy az iOS 16 fogja tartalmazni. Az eredeti tervek szerint az új fizetési funkciót 2022 végén vezeték volna be, ám ez elmaradt.

A napokban Tim Cook, az Apple vezérigazgatója megerősítette, az Apple Pay Later hamarosan elindul

– olvasható a The Paypers oldalán.

"Szupertárcák, digitális valuták, AFR 2.0"

2023. április 20-án jön a PayTechShow 4.0, ahol a fizetési iparág kiemelt szereplői górcső alá veszik az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

További részletek itt: PayTechShow 4.0

Tavasszal érkezhet az Apple Pay Later

A CNBC-nek adott interjújában az Apple 2023-as első pénzügyi negyedévére vonatkozó bevételi előrejelzése kapcsán Tim Cook megerősítette, az „Apple Pay Later” szolgáltatás hamarosan elérhető lesz a felhasználók számára.

Kijelentette, hogy az Apple alkalmazottai béta tesztelik a funkciót, és a folyamat jól halad.

Cook hangsúlyozta, az „Apple Pay Later” jelentős szerepet fog játszani a cég szolgáltatási bevételeinek növelésében, ami kulcsfontosságú része az Apple üzleti stratégiájának.

Az Apple vezérigazgatója nem közölt konkrét dátumot a bevezetésre vonatkozóan, de az iparági vélekedés, hogy a társaság várhatóan tavasszal kiadja az iOS 16.4-et és más szoftverfrissítéseket, amely tartalmazhatja az Apple Pay Later funkciót is.

A hírek szerint az Apple Pay Later azért késett, mivel a vállalatnak jelentős technikai és mérnöki kihívásokkal kellett szembenéznie a szolgáltatás bevezetése során, emiatt a funkció nem érkezik meg az iOS 16.4-es kiadása előtt.

Minden, amit az Apple Pay Later funkcióról tudni lehet

Az Apple Pay Later zökkenőmentes és biztonságos módot kínál arra, hogy részletre fizethessünk  kamatmentesen. A vásárlás összegét négy egyenlő részre oszthatjuk fel, amit hat hét alatt fizethetünk vissza plusz díjak nélkül – olvasható az Apple hivatalos bejelentésében.

Az Apple Pay Later fizetéseket az Apple  Wallet alkalmazásban követhetjük majd nyomon, ahol a visszafizetések határidejéről is értesítést kapunk. Az Apple Pay Later fizetési megoldás mindenhol elérhető lesz, ahol Apple Pay-jel lehet online, vagy alkalmazáson belül fizetni. A társaság bejelentése szerint a Mastercard kártyával rendelkezők használhatják majd először a Buy Now Pay Later (BNPL) részletfizetési megoldást.

Az új fizetési lehetőség igénybe vételének nem szükséges feltétele, hogy a felhasználó rendelkezzen Apple hitelkártyával (Apple Card) – írta meg korábban a Bloomberg.

wwdc_apple-pay-later-2022

Apple Pay Later képernyőkép. Forrás: TheVerge/Apple

Aggódnak az Apple új fizetési funkciója miatt

Az Apple – és más BigTech cégek – fizetési és pénzügyi szolgáltatásai aggodalomra adnak okot, mivel egyesíthetik a vásárlási információkat személyes adatokkal, mint például az egészségügyi, geolokációs adatokkal, vagy a böngészési előzményekkel. Szabályozás nélkül a BigTech ezzel az adatvagyonnal tovább erősítheti a pozícióját – például az e-kereskedelemben.

A FinTechZone tavaly nyáron számolt be arról, hogy az Apple Pay Later bejelentése után az amerikai pénzügyi fogyasztóvédelmi hatóság (CFPB) azonnal lépett és előrevetítette az Apple adatgyűjtési, adathasznosítási folyamatainak, modelljének mélyrehajtó vizsgálatát.

A fogyasztóvédelmi hatóság felhívta a figyelmet, hogy a Big Tech cégek kedvező rövidtávú hitelajánlatai csökkenthetik a versenyt, ezáltal visszaszoríthatják az innovációt.

A hatóság kiemelte, hogy a vásárlói adatok hasznosítása terén – leginkább a szabályozói megfelelőséget illetően – számos nyitott kérdés van. A hatóság igazgatója előrevetítette célvizsgálat indítását az Apple-nél, melynek során a szolgáltatásnyújtás során keletkezett és felhasznált adatok gyűjtésére, elemzésére és hasznosítására alkalmazott folyamatokat és a hasznosítás modelljére fókuszálnak majd.

A hatóság elsősorban azt keresi, hogy a BNPL szolgáltatás nyújtása során megismert adatok elemzéséhez és hasznosításához az Apple felhasznál-e más szolgáltatások igénybevételéből származó vagy más alkalmazások által gyűjtött adatokat. Ilyen adatok lehetnek pl. a vásárló internetes keresési előzményei, geolokációs és egészségügyi adatai. Amennyiben igen, az adatok használatának jogszerűségét veszik górcső alá.

Fotó forrása: CDPiC – stock.adobe.com | Licence: FinTech Group

Címkék: