Kiket rántott magával a Wirecard? Íme a fintech lista

Szerző: | 2020. 06. 29. | Banki és fintech hírek, Fintech kitekintő, Nemzetközi fintech startupok, Összes hír

PayTechShow 4.0

Viharos sebességgel dőlt romba a könyvelési botrányba keveredett német fizetési szolgáltató, a Wirecard. Miután fény derült arra, hogy közel 2 milliárd euró hiányzik a cégből, napok alatt összeomlott a társaság és csődöt jelentett. Június 26-án az angol pénzügyi felügyelet felszólította a társaságot, szüntesse be az összes fizetési szolgáltatói tevékenységét, aminek eredményeként számos fintech cég került nehéz helyzetbe. A Curve kártyákat nem lehet használni péntek óta, de máshol is akadozik a működés mióta kihúzták a dugót a Wirecardnál. Megnéztük, kiket ránthatott magával a német fizetési szolgáltató.

Curve

Curve 1,3 millió ügyfelét érinti a Wirecard botrány, mivel a német cég biztosította a Curve-nek a kártyakibocsátást és a háttérinfrastruktúrát a szolgáltatáshoz. A Wirecard működésének befagyasztása miatt a Curve kártyákat jelenleg nem lehet használni.

A Curve tájékoztatása szerint a mai napon várhatóan újra elindul a szolgáltatás.

A Curve áprilisban Mastercard taggá vált („Principal Member”), így a kártyakibocsátás és az e-money kezelés viszonylatában leválhat a Wirecardról. A cég bejelentette, hogy a szolgáltatás nyújtásához szükséges infrastruktúrát saját berkein belül kialakította.

Az átállás már folyamatban volt a Wirecard „befagyasztásakor”, így a Curve felhasználók hamarosan ismét használhatják kártyájukat.

curve kartya
curve kartya hasznalhato ismet

ANNA Money

Az Egyesült Királyságbeli fintech cég kártyakibocsátója a Wirecard. Bár a felhasználók pénze a botrány ellenére biztonságban van,

a kártyán lévő egyenleghez bizonytalan ideig nem férnek hozzá.

A cég a havi számlavezetési díj elengedésével kompenzálja ügyfeleit, valamint kérte őket, hogy erre a számlára ne kérjenek utalásokat a helyzet rendezéséig .

anna money

Pockit

A Pockit ügyfelei számára is átmenetileg elérhetetlen a kártyájuk. A cég tájékoztatása szerint a pénzösszegek a Barclays Bankban a megfelelő ügyfélszámlán biztonságban van.
pockit prepaid

Soldo

Az Egyesült Királyságban működő Soldo prepid üzleti Mastercard kártyája mögötti kártyakibocsátó szintén a Wirecard.

Nemrég, Milánó város önkormányzatával közös projektet indítottak, “Soldo Care” néven a helyi kiskereskedelem támogatására. A kezdeményezés lényege, hogy a kártyán az előre feltöltött összeg csak a helyi üzletekben kerülhet elköltésre.

soldo fintech

U Account

A Wirecard a U Account Mastercard kártya kibocsátója. Az ügyfélpénzek a U Account esetében is a Barclays Bankban vannak.

A cég tájékoztatása szerint ügyfelei U Account számlájára érkező fizetés- és egyéb tranzakciókat a társaság visszautasítja, azok 3 nap múlva megjelennek a küldő számláján.

u-app-mobile

Payoneer

A Payoneer prepaid Mastercard kártyák kibocsátója a Wirecard. A kártyákon lévő összegek az angol pénzügyi felügyelet (FCA) döntése értelmében nem érhetők el addig, amíg az FCA a jelenlegi befagyasztást nem oldja fel.

payoneer

Tymit

2019-ben indult a Tymit londoni társaság, amelynek Visa hitelkártyáját a Wirecard bocsátja ki.

A Tymit szolgáltatásának lényege, hogy mobilalkalmazása segítségével a felhasználók megtervezhetik költségvetésüket és a hó végéig ki nem fizetett vásárlásaikat 3,6,12 vagy 24 hónapra elosztva, részletekben fizetik ki.

tymit

További társaságok, kártyák, amelyeket érint a Wirecard összeomlása

 • Travelex kártyák,
 • Sainsbury kártyák,
 • EuroChange kártyák,
 • ASDA Money prepaid kártya,
 • British Airways kártya,
 • CardOneMoney,
 • McLear Ring,
 • Crypto.com,
 • Varengold Bank,
 • Stocard,
 • Payhawk.

Címlapfotó forrása: Wikimedia.org

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!