2020.06.29.

Kiket rántott magával a Wirecard? Íme a fintech lista

Szerző:

Viharos sebességgel dőlt romba a könyvelési botrányba keveredett német fizetési szolgáltató, a Wirecard. Miután fény derült arra, hogy közel 2 milliárd euró hiányzik a cégből, napok alatt összeomlott a társaság és csődöt jelentett. Június 26-án az angol pénzügyi felügyelet felszólította a társaságot, szüntesse be az összes fizetési szolgáltatói tevékenységét, aminek eredményeként számos fintech cég került nehéz helyzetbe. A Curve kártyákat nem lehet használni péntek óta, de máshol is akadozik a működés mióta kihúzták a dugót a Wirecardnál. Megnéztük, kiket ránthatott magával a német fizetési szolgáltató.

Curve

Curve 1,3 millió ügyfelét érinti a Wirecard botrány, mivel a német cég biztosította a Curve-nek a kártyakibocsátást és a háttérinfrastruktúrát a szolgáltatáshoz. A Wirecard működésének befagyasztása miatt a Curve kártyákat jelenleg nem lehet használni.

A Curve tájékoztatása szerint a mai napon várhatóan újra elindul a szolgáltatás.

A Curve áprilisban Mastercard taggá vált (“Principal Member”), így a kártyakibocsátás és az e-money kezelés viszonylatában leválhat a Wirecardról. A cég bejelentette, hogy a szolgáltatás nyújtásához szükséges infrastruktúrát saját berkein belül kialakította.

Az átállás már folyamatban volt a Wirecard “befagyasztásakor”, így a Curve felhasználók hamarosan ismét használhatják kártyájukat.

curve kartya
curve kartya hasznalhato ismet

ANNA Money

Az Egyesült Királyságbeli fintech cég kártyakibocsátója a Wirecard. Bár a felhasználók pénze a botrány ellenére biztonságban van,

a kártyán lévő egyenleghez bizonytalan ideig nem férnek hozzá.

A cég a havi számlavezetési díj elengedésével kompenzálja ügyfeleit, valamint kérte őket, hogy erre a számlára ne kérjenek utalásokat a helyzet rendezéséig .

anna money

Pockit

A Pockit ügyfelei számára is átmenetileg elérhetetlen a kártyájuk. A cég tájékoztatása szerint a pénzösszegek a Barclays Bankban a megfelelő ügyfélszámlán biztonságban van.
pockit prepaid

Soldo

Az Egyesült Királyságban működő Soldo prepid üzleti Mastercard kártyája mögötti kártyakibocsátó szintén a Wirecard.

Nemrég, Milánó város önkormányzatával közös projektet indítottak, “Soldo Care” néven a helyi kiskereskedelem támogatására. A kezdeményezés lényege, hogy a kártyán az előre feltöltött összeg csak a helyi üzletekben kerülhet elköltésre.

soldo fintech

U Account

A Wirecard a U Account Mastercard kártya kibocsátója. Az ügyfélpénzek a U Account esetében is a Barclays Bankban vannak.

A cég tájékoztatása szerint ügyfelei U Account számlájára érkező fizetés- és egyéb tranzakciókat a társaság visszautasítja, azok 3 nap múlva megjelennek a küldő számláján.

u-app-mobile

Payoneer

A Payoneer prepaid Mastercard kártyák kibocsátója a Wirecard. A kártyákon lévő összegek az angol pénzügyi felügyelet (FCA) döntése értelmében nem érhetők el addig, amíg az FCA a jelenlegi befagyasztást nem oldja fel.

payoneer

Tymit

2019-ben indult a Tymit londoni társaság, amelynek Visa hitelkártyáját a Wirecard bocsátja ki.

A Tymit szolgáltatásának lényege, hogy mobilalkalmazása segítségével a felhasználók megtervezhetik költségvetésüket és a hó végéig ki nem fizetett vásárlásaikat 3,6,12 vagy 24 hónapra elosztva, részletekben fizetik ki.

tymit

További társaságok, kártyák, amelyeket érint a Wirecard összeomlása

 • Travelex kártyák,
 • Sainsbury kártyák,
 • EuroChange kártyák,
 • ASDA Money prepaid kártya,
 • British Airways kártya,
 • CardOneMoney,
 • McLear Ring,
 • Crypto.com,
 • Varengold Bank,
 • Stocard,
 • Payhawk.

Címlapfotó forrása: Wikimedia.org

Címkék: