2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.04.02.

Kína után Moszkvában is bevezették a QR-kódos karantént. Itthon is kísérleteznek

Szerző:

Kategóriák:

Moszkvában is elkezdték tesztelni azt az okostelefonos alkalmazást, amellyel a hatóságok nyomon tudják követni az otthon kezelt vagy házi karanténra kötelezett koronavírus-páciensek mozgását. A kínaiak mintájára az oroszok is bevezetik a QR-kódos karantént. Csehországban is intelligens karantént tesztelnek, amivel az elektronikus lábnyomunk követésével segítenék a kontaktkutatást. Itthon is tesztelés alatt van egy hasonló megoldás és a hétvégi Hack The Crisis Hungary online ötletversenyen is születhetnek újabb kezdeményezések. Még lehet jelentkezni az április 3-5. között megrendezésre kerülő online hachathonra!

Röviden:

 • Kínában színes QR-kóddal azonosíthatják egészségi állapotukat az Alipay és a WeChat felhasználók.
 • A kínai állam ezt a megoldást is bevetette a koronavírus terjedésének megfékezésére, nyomon követésére.
 • Az alkalmazás segítségével eldöntheti a felhasználó, karanténba kell-e vonulnia és ha igen, akkor mennyire időre.
 • Az utcán, az ellenőrzési pontokon bármikor kérhetik, hogy a QR-kóddal igazolják a felhasználók, jogosultak-e a szabadon mozgásra. Ilyen megoldást kezdtek el tesztelni a minap Moszkvában is, ami elsősorban a kijáráshoz szükséges jogosultság igazolására szolgál (és nem az egészségi állapot felmérésére).
 • Csehországban intelligens karanténnak hívják a megoldást, amelynek keretében mobiltelefonok, bankkártyák elektronikus nyomait használják a kontaktkutatáshoz.
 • A cseh rendszerből Bluetooth-applikáció készül, melyet a felhasználók telepítenek a mobiljaikra, s azon keresztül a fertőzött személy és az egészségügyi szakemberek kommunikálni tudnak egymással.
 • Magyarországon Koma App munkanéven kezdtek el hasonló megoldást fejleszteni.
 • A magyar fejlesztők nyilatkozata alapján mobilapplikációs platformjuk képessé vált a WHO iránymutatásai alapján a teszteredmények gyűjtését, regisztrálását, valamint a felhasználók valós idejű nyilvántartását és tájékoztatását megvalósítani.”
 • Hétvégén, 2020. április 3-5. között kerül megrendezésre a Hack The Crisis Hungary 48 órás ötletverseny, hogy a magyar fejlesztők gyakorlati megoldásokkal segíthessék a koronavírus elleni küzdelmet.

Az orosz QR-kódos megoldás

Az alkalmazás teljes értékű változata csütörtöktől lesz letölthető. Azoknak, akiknek nincs mobiltelefonjuk, az önkormányzat biztosít készüléket. A többi moszkvai lakos egyéni, alkalmanként frissülő QR-kódot fog kapni, hogy az “önizoláció” időszakában igazolni tudják magukat a hatóságok előtt, ha elhagyják otthonaikat – olvasható az MTI tegnap kiadott tudosításában.

Az állampolgárok mozgását a Kommerszant című napilap szerdai cikke szerint arcfelismerő rendszerrel összekapcsolt köztéri kamerákkal, telefonos geolokációs és fizetési adatok követésével is figyelni fogják (az utóbbiakat használják fel Csehországban is kontaktkutatáshoz). A szükséges kód beszerzéséhez az érintetteknek lakcímmel, telefonszámmal és fényképpel kell regisztrálniuk a polgármesteri hivatal honlapján.

A mobiltelefonon vagy kinyomtatott formában hordozott kódra minden alkalommal szükség lesz, ha valaki bevásárolni, szemetet levinni, kutyát sétáltani megy, vagy a telekre indul az otthonából.

A kínai színes QR-kódos megoldás

Az Alipay és a WeChat színes QR-kódos megoldások lényege, hogy a felhasználók egy online űrlapon keresztül megadhatják, milyen betegségre utaló tüneteik van, továbbá a személyazonosító számukat.

Az űrlap kitöltését követően a felhasználó egy színes QR-kódot kap, ami jelzi az egészségi állapotát a mobilalkalmazásban.

A vörös QR-kóddal rendelkező felhasználókat arra utasítják, hogy 14 napig maradjanak karanténban, és rendszeresen jelentkezzenek be a DingTalk segítségével (szerk.: amelyen keresztül ellenőrzik, valóban nem hagyták el otthonukat).

A sárga kóddal rendelkező felhasználókat arra kérik, maradjanak otthon 7 napig, míg a zöld kóddal rendelkező felhasználók szabadon mozoghatnak.

A kínai állampolgárokat az utazási ellenőrző pontokon, például vasútállomásokon kérhetik arra, hogy mutassák fel a mobiltelefonjukban lévő színes QR-kódjukat. 

A magyar kezdeményezés: Koma App

Itthon Koma App munkanéven készült el egy mobilalkalmazás, ami az alábbi funkciókat biztosítja:

 • anonimizálva, de valós időben lehetővé teszi a fertőzésveszélynek kitett helyszínek térképes megjelenítését,
 • a koronavírus elleni hatékony nyilvántartó, azonosító és ellenőrző funkciókat,
 • a felhasználók regisztrációja révén előálló adatbázis segíti az egészségügyi dolgozók munkáját,
 • integrált utalványkezelő funkciója révén segítséget nyújt közösségi kezdeményezések támogatásához,
 • társadalmi összefogást és a helyi gazdasági élet működését támogató funkciókat.

A fejlesztők hamarosan indítják a pilot projektet limitált számú önkéntes felhasználóval és várhatóan ezen a héten már a működési tapasztalatokról is többet megtudhatunk majd.

Hack The Crisis Hungary – Hadrendbe állnak a magyar fejlesztők!

A Hack The Crisis Hungary esemény célja, hogy Magyarország fejlesztői olyan megoldásokat dolgozzanak ki, amelyek a koronavírus okozta nehéz helyzetben támogatják a kulcsfontosságú szakembereket, szervezeteket, közösségeket, illetve oktatási intézményeket.

A rendezvény Észtországból érkezett el hozzánk, ahol első ízben valósították meg a Hack the Crisis online hackathont és ötletversenyt.

A hazai esemény főszervezője a HWSW.hu a fejlesztői közösséget állítja hadrendbe. Társszervezőként csatlakozott a FinTechZone.hu is, hogy a pénzügyekkel kapcsolatos problémák megoldásában mozgósítsa a hazai fintech közösséget, illetve mentorokat biztosítson a pénzügyi megoldások kidolgozásához.

Címkék: