Kína után Moszkvában is bevezették a QR-kódos karantént. Itthon is kísérleteznek

írta | 2020.04.02. | Hack The Crisis Hungary, Összes hír

Moszkvában is elkezdték tesztelni azt az okostelefonos alkalmazást, amellyel a hatóságok nyomon tudják követni az otthon kezelt vagy házi karanténra kötelezett koronavírus-páciensek mozgását. A kínaiak mintájára az oroszok is bevezetik a QR-kódos karantént. Csehországban is intelligens karantént tesztelnek, amivel az elektronikus lábnyomunk követésével segítenék a kontaktkutatást. Itthon is tesztelés alatt van egy hasonló megoldás és a hétvégi Hack The Crisis Hungary online ötletversenyen is születhetnek újabb kezdeményezések. Még lehet jelentkezni az április 3-5. között megrendezésre kerülő online hachathonra!

Röviden:

 • Kínában színes QR-kóddal azonosíthatják egészségi állapotukat az Alipay és a WeChat felhasználók.
 • A kínai állam ezt a megoldást is bevetette a koronavírus terjedésének megfékezésére, nyomon követésére.
 • Az alkalmazás segítségével eldöntheti a felhasználó, karanténba kell-e vonulnia és ha igen, akkor mennyire időre.
 • Az utcán, az ellenőrzési pontokon bármikor kérhetik, hogy a QR-kóddal igazolják a felhasználók, jogosultak-e a szabadon mozgásra. Ilyen megoldást kezdtek el tesztelni a minap Moszkvában is, ami elsősorban a kijáráshoz szükséges jogosultság igazolására szolgál (és nem az egészségi állapot felmérésére).
 • Csehországban intelligens karanténnak hívják a megoldást, amelynek keretében mobiltelefonok, bankkártyák elektronikus nyomait használják a kontaktkutatáshoz.
 • A cseh rendszerből Bluetooth-applikáció készül, melyet a felhasználók telepítenek a mobiljaikra, s azon keresztül a fertőzött személy és az egészségügyi szakemberek kommunikálni tudnak egymással.
 • Magyarországon Koma App munkanéven kezdtek el hasonló megoldást fejleszteni.
 • A magyar fejlesztők nyilatkozata alapján mobilapplikációs platformjuk képessé vált a WHO iránymutatásai alapján a teszteredmények gyűjtését, regisztrálását, valamint a felhasználók valós idejű nyilvántartását és tájékoztatását megvalósítani.”
 • Hétvégén, 2020. április 3-5. között kerül megrendezésre a Hack The Crisis Hungary 48 órás ötletverseny, hogy a magyar fejlesztők gyakorlati megoldásokkal segíthessék a koronavírus elleni küzdelmet.

Az orosz QR-kódos megoldás

Az alkalmazás teljes értékű változata csütörtöktől lesz letölthető. Azoknak, akiknek nincs mobiltelefonjuk, az önkormányzat biztosít készüléket. A többi moszkvai lakos egyéni, alkalmanként frissülő QR-kódot fog kapni, hogy az “önizoláció” időszakában igazolni tudják magukat a hatóságok előtt, ha elhagyják otthonaikat – olvasható az MTI tegnap kiadott tudosításában.

Az állampolgárok mozgását a Kommerszant című napilap szerdai cikke szerint arcfelismerő rendszerrel összekapcsolt köztéri kamerákkal, telefonos geolokációs és fizetési adatok követésével is figyelni fogják (az utóbbiakat használják fel Csehországban is kontaktkutatáshoz). A szükséges kód beszerzéséhez az érintetteknek lakcímmel, telefonszámmal és fényképpel kell regisztrálniuk a polgármesteri hivatal honlapján.

A mobiltelefonon vagy kinyomtatott formában hordozott kódra minden alkalommal szükség lesz, ha valaki bevásárolni, szemetet levinni, kutyát sétáltani megy, vagy a telekre indul az otthonából.

A kínai színes QR-kódos megoldás

Az Alipay és a WeChat színes QR-kódos megoldások lényege, hogy a felhasználók egy online űrlapon keresztül megadhatják, milyen betegségre utaló tüneteik van, továbbá a személyazonosító számukat.

Az űrlap kitöltését követően a felhasználó egy színes QR-kódot kap, ami jelzi az egészségi állapotát a mobilalkalmazásban.

A vörös QR-kóddal rendelkező felhasználókat arra utasítják, hogy 14 napig maradjanak karanténban, és rendszeresen jelentkezzenek be a DingTalk segítségével (szerk.: amelyen keresztül ellenőrzik, valóban nem hagyták el otthonukat).

A sárga kóddal rendelkező felhasználókat arra kérik, maradjanak otthon 7 napig, míg a zöld kóddal rendelkező felhasználók szabadon mozoghatnak.

A kínai állampolgárokat az utazási ellenőrző pontokon, például vasútállomásokon kérhetik arra, hogy mutassák fel a mobiltelefonjukban lévő színes QR-kódjukat. 

A magyar kezdeményezés: Koma App

Itthon Koma App munkanéven készült el egy mobilalkalmazás, ami az alábbi funkciókat biztosítja:

 • anonimizálva, de valós időben lehetővé teszi a fertőzésveszélynek kitett helyszínek térképes megjelenítését,
 • a koronavírus elleni hatékony nyilvántartó, azonosító és ellenőrző funkciókat,
 • a felhasználók regisztrációja révén előálló adatbázis segíti az egészségügyi dolgozók munkáját,
 • integrált utalványkezelő funkciója révén segítséget nyújt közösségi kezdeményezések támogatásához,
 • társadalmi összefogást és a helyi gazdasági élet működését támogató funkciókat.

A fejlesztők hamarosan indítják a pilot projektet limitált számú önkéntes felhasználóval és várhatóan ezen a héten már a működési tapasztalatokról is többet megtudhatunk majd.

Hack The Crisis Hungary – Hadrendbe állnak a magyar fejlesztők!

A Hack The Crisis Hungary esemény célja, hogy Magyarország fejlesztői olyan megoldásokat dolgozzanak ki, amelyek a koronavírus okozta nehéz helyzetben támogatják a kulcsfontosságú szakembereket, szervezeteket, közösségeket, illetve oktatási intézményeket.

A rendezvény Észtországból érkezett el hozzánk, ahol első ízben valósították meg a Hack the Crisis online hackathont és ötletversenyt.

A hazai esemény főszervezője a HWSW.hu a fejlesztői közösséget állítja hadrendbe. Társszervezőként csatlakozott a FinTechZone.hu is, hogy a pénzügyekkel kapcsolatos problémák megoldásában mozgósítsa a hazai fintech közösséget, illetve mentorokat biztosítson a pénzügyi megoldások kidolgozásához.

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.