Induló startupod tőkét keres? Elindulhat a közösségi tőkefinanszírozás Magyarországon

Szerző: | 2017. 06. 07. | Fintech startupok, Magyar fintech startupok, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

A nemzetközi közösségi finanszírozási portálok messze nem kedveznek a magyar vállalkozásoknak annyira, mint amit egy hazai portál tudna adni. A Tőkeportálon keresztül kockázati tőkére és banki hitelre még nem érett startupok tudnak befektetőket találni, akik cserébe részvényt kapnak.

 

Ugyan egyre nagyobb igény lenne Magyarországon is a közösségi tőkefinanszírozásra (más néven: equity-based crowdfunding), hazánkban egyelőre még nem sikerült áttörést elérni ezen a területen. Pedig 2020-ra a Világbank előrejelzése szerint nagyjából 100 milliárd dollár kerülhet be közösségi tőkefinanszírozás révén a vállalati finanszírozásba.

 

Így működne itthon a közösségi tőkefinanszírozás

A világban közel 2 000 közösségi finanszírozással foglalkozó oldalt tartanak nyilván, de a globális portálok szolgáltatásai messze nem kedveznek a magyar vállalkozásoknak annyira, mint amit egy hazai portál meg tud teremteni – vallják a Tőkeportál alapítói, akik az első magyar részvénycélú közösségi finanszírozási rendszer kialakításán dolgoznak.

Az ötlet lényege, hogy a startupok a portálon bemutathatják az ötleteiket, melyek között a potenciális befektetők válogathatnak, majd egyszerűen befektethetnek a számukra szimpatikus projektbe és azzal részvényessé válhatnak.

tokeportal tőkefinanszírozás fintech

Forrás: Tőkeportál

 

„Ma már nem mondunk újat azzal, hogy a közösségi tőkefinanszírozás a hiányzó láncszem a vállalkozások piacra jutásához szükséges finanszírozási értékláncban, ezért fontos az, hogy a magyar vállalkozások ne külföldi portálon, külföldi befektetőktől jussanak csak tőkéhez” – mondja Szeles Nóra alapító, hozzátéve, hogy a közösségi tőkefinanszírozás terjedését az állami is támogatja. Például az idei TAO-szabályozásba bekerült a korai fázisú vállalkozásokba történő befektetés után járó kedvezmény.

 

Kiknek szól a Tőkeportál?

Nagyjából mindenki, induló és már létező vállalkozások is kereshetnek befektetőt projektjeikhez. Nóra szerint tulajdonképpen a kockázati tőkére még nem érett, illetve bankok által nem finanszírozott, de jó üzleti elképzelésekkel rendelkező vállalkozók terepe lesz a Tőkeportál.

A befektetők közé elsősorban olyan magánembereket várnak, akik befektetnének korai fázisú vállalkozásokba -, de az intézményi érdeklődőket is szívesen látják – pl.: privátbanki vagyonkezelőket, kockázatitőke-alapokat – akik számára intézményesült formában kínálnak majd befektetési lehetőségeket.

 

Hol tartanak most?

A Tőkeportál csapata jelenleg az MKB Fintechlab programjában vesz részt, hogy az év végére élesben is elindulhassanak. Most termékfejlesztési, piacfejlesztési és csapatfejlesztési programot visznek egyszerre, azaz szondázzák a piacot, felmérik az igényeket, összegyűjtik a tanácsokat.

Az egyik következő lépés a funkcionális specifikáció véglegesítése lesz, majd az agilis módszertan következő lépéseként definiálják a user story-kat. A belső tesztek után a piaci validáció következik, és a tervek szerint augusztus előtt már egy MVP rendszert tesztelnek.

“Persze ennél sokkal nagyobb és lényegesebb a közösségi tőkebevonás jogi környezetének kialakítása – mondja Nóra, hozzátéve, hogy az EU 27 tagállamából 17-ben ezt már megtették. Ezek az országok szerinte nem csak az uniós irányelvet vették át, hanem konstruktívan szabályozzák a világszerte gyorsan növekvő iparágat.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

ANDOR MÁRIÓ

Még nem volt hat éves, amikor elkezdett írni, amit sajnos vagy szerencsére azóta sem hagyott abba. Az elmúlt években dolgozott startupok mellett is közösségi kommunikátorként, de egy nagy IT-klaszter webes dolgait is terelgette. Mindemellett kettős életet él: úgy az offline, mint az online bankolást is szereti. Mert szerinte az érme mindkét oldala érdekes tud lenni. Címkéi: #marioszerint

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.